Vermonniitty
Vermonniitty nousee osaksi Euroopan kestävintä kaupunkia
vermonniitty on 26/06/2018

Kestävyys ja kestävä kehitys ovat termejä, joiden merkitys ulottuu arkielämän ihan jokaiseen kolkkaan. Sanat kuvastavat kaikkia niitä toimia, joilla teemme planeetastamme jälkipolville yhtä hyvän tai vielä paremman paikan elää. Asuinpaikan valinnalla vaikutat siihen, millaisen jäljen jätät ympäristöösi.

Espoo on valittu kansainvälisessä vertailututkimuksessa Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi jo kaksi kertaa peräkkäin. Tutkimus vertaili keskenään 140 eurooppalaiskaupungin taloudellista, sosiokulttuurista ja ekologista kestävää kehitystä. Saavutuksen merkitystä lisää se, että Espoon väestönkasvu on vilkkaampaa kuin pääkaupunkiseudulla keskimäärin.

Espoo haluaa säilyttää kärkipaikan jatkossakin. Kaupunki on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä ja energiayhtiö Fortum on sitoutunut siihen, että kaupungin kaikki lämmöntuotanto on hiilineutraalia aikarajaan mennessä.

“Kyse on siitä, onko kaupunki aktiivinen sellaisessa, mikä mahdollistaa uusien ratkaisujen syntymisen. Pärjäämme olemalla kiinnostava”, kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala kertoi Espoo-lehdessä ja painotti, että kestävä kehitys on paljon muutakin kuin pelkkä hokema.

Kestävää tulevaisuutta rakennetaan kaupunkiin modernien energiaratkaisujen lisäksi myös panostamalla älykkäästi vetovoimatekijöihin, kuten ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksiin sekä liikenneyhteyksiin ja palveluihin.

Koti tarvitsee palveluita ja yhteyksiä ympärilleen

Kaupungistuminen on maailmanlaajuinen ilmiö, joka näkyy myös Espoossa. Kaupunki on onnistunut kääntämään voimavaraksi rakenteensa, jossa yhden keskustan sijaan palvelut keskittyvät viiteen eri kaupunkikeskukseen.

“Verkostomainen kaupunkirakenne tarkoitti ennen lähiöitä. Nyt on huomattu, että voima on siinä, että lähiluonto ja kaikki sosiaaliset elementit ovat lähellä”, kertoi kaupungin teknisen toimen johtaja Olli Isotalo samaisessa Espoo-lehden jutussa.

Kun espoolaisilta kysyttiin heille tärkeintä asuinympäristöä koskevaa arvoa, vastauksena oli lähellä sijaitseva ja helppopääsyinen luonto. Vermonniitty on tästä hyvä esimerkki: merenranta sijaitsee viiden minuutin päässä ja matka Helsinkiin kestää junalla 13 minuuttia.

Alueen vetovoiman takaamiseksi alueelle tarvitaan myös palveluita, työpaikkoja ja hyvät liikenneyhteydet. Niin yritykset kuin asukkaat viihtyvät yhtä lailla hyvien liikenneyhteyksien varrella. Espoossa on perinteisten linjauudistusten lisäksi tehty kaksi merkittävää panostusta joukkoliikenneyhteyksiin, jotka ovat hiljattain valmistunut länsimetro ja erityisesti Vermonniityn yhteyksiä parantava Raide-Jokeri.

Lähelle on lyhyt matka

Viiden kaupunkikeskuksen kaupunkirakenne tuo monet palvelut yllättävän lähelle. Siksi Vermonniitystäkin pääsee moneen paikkaan kävellen tai pyörällä. Alueen pyöräilyinnostuksesta viestii se, että keltaiset kaupunkipyörät laajenivat tänä vuonna Helsingistä Espooseen. Pyöräasemia perustettiin yhteensä 35, joista jopa kuusi sijoittuu Sellon ja Vermon raviradan väliin.

Kaupunkisuunnittelussa panostetaan myös siihen, että pyöräily olisi mahdollisimman turvallista ja helppoa. Espooseen rakennetaan baanoja, jotka ovat erillään muusta liikenteestä kulkevia pyöräteitä. Vermonniityn kupeeeseen Tarvaspääntieltä Perkkaantielle aukeaa baana arviolta vuonna 2020, ja pitkäaikaisena tavoitteena olisi yhdistää alueen länsipuolella sijaitseva Leppävaaran raitti kulkemaan myös Vermonniittyyn asti.

Liikenneyhteyksien ja sijainnin ohella kestävä kehitys näkyy Vermonniityssä itsessään. Alueen keskusta on rakennettu tiiviisti ja kymmenen rakennusta nousee jopa 16 kerroksen korkeuteen. Kestävä kehitys alkaa kuitenkin jo maantasosta, sillä katujen kantavien rakenteiden betonimurske on kierrätetty alueelta puretusta Siemensin tehtaasta.

Vermonniittyä rakennetaan ajatukset tässä hetkessä ja katse kohti tulevaisuutta. Fiksuilla ratkaisuilla elämisestä voi nauttia täysin rinnoin niin, että myös jälkipolvet pääsevät kokemaan saman. Tutustu Vermonniityn koteihin täältä.

Aiemmassa tekstissä käsittelimme käsittelimme asumistoiveiden kaupungistumista.