Vermonniitty
Tulevaisuuden Vermonniitty: kaupunki kaupungissa
vermonniitty on 08/04/2018

Suur-Leppävaaran alue kasvaa noin tuhannen asukkaan vuosivauhtia ja saman trendin jatkuessa 70 000 ihmisen raja menee rikki jo parin vuoden päästä. Alueella on käynnissä useita rakennusprojekteja, joista Vermonniitty on suurin. Alueen vahvaa kasvua selittävät sen erinomainen sijainti, työmahdollisuudet ja monipuolisuus, kun kysytään Leppävaaran projektinjohtaja Mika Rantalalta.

“Leppävaaran vahvuus on se, että se on hyvin hybridimäinen aluekeskus. Siellä on sopivasti sikin sokin palveluita, asumista ja työpaikkoja, minkä ansiosta alue elää joka vuorokaudenaikaan. Sitä voisi kuvailla kaupungiksi kaupungissa”, kertoo projektinjohtaja Rantala.

Vermonniityn rakennusprojekti yhdistää Vermon raviradan ja Perkkaan alueen tiiviimmin osaksi muuta Leppävaaraa. Rantalan mukaan projekti nostaa Kehä I:n itäpuolen merkitystä isossa mittakaavassa sekä mullistaa vanhan ajattelutavan siitä, että alueella sijaitsee pääasiassa toimistorakennuksia, ja ravirata vielä pidemmän matkan päässä.

“Vermonniitty on niin merkittävä alue, sillä se sisältää loppupeleissä 4000 asuntoa. Tällaisen määrän ansiosta alueen palvelutarjonta lisääntyy väistämättä”, Rantala kertoo.

Peruspalveluiden osalta merkittäväksi projektiksi Rantala mainitsee Vermonniityn läheisyyteen rakennettavan Perkkaan koulukeskuksen, jonka yhteyteen tulee myös päiväkoti. Koulukeskus valmistuu näillä näkymin vuonna 2024, ja parhaillaan tehdään myös selvitystyötä siitä, josko prosessia pystyttäisiin aikaistamaan.

Ostokset ja liikuntamahdollisuudet nousevat Hatsinapuistoon

Vermonniitty houkuttelee alueelle myös kaupallisia palveluita, jotka tulevat keskittymään suuressa mittakaavassa aivan kadun toiselle puolelle rakennettavaan Hatsinapuistoon. Alueen rakennustyöt voivat mahdollisesti alkaa jo ensi vuoden alkupuolella.

“Tämä Vermonniityn kannalta oleellinen projekti näyttäisi etenevän aika kivasti. Projekti on kulkenut tähän asti ‘liikunta- ja liikekeskus’ -nimellä, joka myös kuvastaa tietynlaista ‘kaupunki kaupungissa’ -ajattelua”, Rantala kertoo.

Alueen itäpää on varattu toimitilarakentamiselle ja keskiosassa on tilat liiketiloille, kuten esimerkiksi päivittäistavarakaupalle. Muissa liiketiloissa pyritään siihen, ettei Hatsinapuistoon tulisi päällekkäistä tarjontaa Sellon kanssa. Sen vuoksi alueelle kaavaillaan enemmän tilaa vaativia kauppoja, kuten elektroniikka- ja vapaa-ajan liikkeitä. Liiketilojen yläpuolelle rakentuu liikuntatilaa, kuten kaarevia hallitiloja. Keskelle Hatsinapuistoa nousee ainakin yksi hotelli.

Alueen tarkka arkkitehtuuri ei ole vielä tarkentunut, mutta Rantalan mukaan alueelle on kaavailtu korkeita rakennuksia suojaamaan melulta ja matalampia rakennuksia niin, että aurinko pääsee paistamaan alueen keskelle. Hatsinapuistoon on suunniteltu myös ravintoloita ja kahviloita.

“Alueelle haetaan hyvää ilmansuuntaa, joka mahdollistaisi myös sellaista terassilla istuskeluakin, joka taas lisää alueen viihtyisyyttä.”

Hatsinapuisto ja sitä ympäröivät julkisen liikenteen järjestelyt tulevat Rantalan mukaan valmistumaan sopivasti jo ennen kuin Vermonniityn alue on kokonaisuudessaan valmis. Alueen tärkein uusin julkisen liikenteen linja Raide-Jokeri tulee kulkemaan Vermonniityn ja Hatsinapuiston välistä.

“Näitä Raide-Jokerin pysäkkejä on tässä vatuloitu. Ajatuksena on, että linja tulee liittymään suoraan tähän kaupalliseen liikekeskukseen.”

Juuri nyt on lisäksi varmistunut, että aluetta palvelemaan saadaan toinenkin Perkkaantien varteen sijoittuva pysäkki. Tämä palvelee itäisen Vermonniityn asukkaita sekä Vermon ravirataa.

“Suur-Leppävaarassa on sopivasti sikin sokin palveluita, asumista ja työpaikkoja, minkä ansiosta alue elää joka vuorokaudenaikaan. Sitä voisi kuvailla kaupungiksi kaupungissa”, kertoo projektinjohtaja Mika Rantala. Kuva: Omnipress/Timo Porthan, Espoo-lehti.

Raide-Jokeri täydentää liikenneyhteydet

Raide-Jokeri etenee tällä hetkellä sovitussa aikataulussa, ja siten valmistuu vuosien 2022-23 välisenä aikana. Linja yhdistää Leppävaaran, Otaniemen ja Keilaniemen, jotka kaikki kuuluvat Suomen merkittävimpään informaatio- ja teknologia-alan keskittymään.

“Mielestäni Raide-Jokeri tukee tätä kehitystä ja sitoo nämä alueet kiinteästi yhteen. Liikkuminen alueiden välillä helpottuu entisestään”, Rantala sanoo.

Rantala nostaa esiin tilaston, jonka mukaan Leppävaaran alueella asuu merkittävästi enemmän 18-29-vuotiaita, kuin Suur-Helsingin muissa alakeskuksissa keskimäärin.

“Leppävaara on hyvin painottunut nuorempaan väkeen, sillä nuoret aikuiset ovat valtaväestö tällä seudulla. Itse ajattelisin, että se tuo tietynlaista dynamiikkaa alueelle.”

Suur-Leppävaaran alueella sijaitsee jo nyt 25 prosenttia Espoon työpaikoista, ja Rantala mainitsee että erityisesti teknologia-alan yritykset kasvavat keskinäisen verkostoitumisen avulla, mitä niiden läheinen sijainti helpottaa entisestään.

Liiku tyylilläsi raitin varrella

Leppävaaran monipuolisia harrastusmahdollisuuksia laajennetaan lähivuosina entisestään. Alueen länsiosassa sijaitsevaan urheilupuistoon rakennetaan monitoimihalli, jonka sisätilat yhdessä urheilupuiston stadionin kanssa mahdollistavat jopa kansainvälisen tason kilpailujen järjestämisen. Tavoitteena on saada tilat käyttöön vuoden 2021 syksyllä.

Vastaavasti Leppävaaran itäpäässä ja Vermonniityn läheisyydessä Vermon raviradan yhteyteen rakennetaan ratsastuskeskus. Puitteet koulu- ja esteratsastukseen nostavat kokonaisuuden arvoa, ja tekevät Suomen pääraviradasta merkittävän hevosurheilukeskuksen.

Leppävaaran itä-länsi-akselilla liikkumista tullaan helpottamaan rakentamalla Leppävaaran raitti, eli alueen palvelut yhdistävä kevyen liikenteen väylä. Raitin tavoitteena toimia selkeänä kulkureittinä ja yhdistää urheilupuisto, Sellon kauppakeskus ja sen pohjoinen laajennus, Vermonniitty sekä Vermon ravirata.

“Raitin länsipään alkuosa on jo olemassa, mutta siitä pitäisi kehittää kevyen liikenteen verisuoni jatkamalla ja parantamalla yhteyksiä. Tästä syntyisi kasvava, hyvin palveluita sisältävä kolmen kilometrin reitti lännestä itään ja toisin päin”, Rantala summaa.

Nykyisten suunnitelmien mukaan Vermonniityssä on siis vuonna 2025 koti noin 6000 ihmiselle. Silloin ostoksille tai ravintolaillalliselle voi lähteä parin korttelin päähän Hatsinapuistoon, ja ruokakauppojakin löytyy läheltä. Raide-Jokeri kuljettaa metrolle ja Leppävaaran asemalle. Matka urheilupuistoon taittuu hiihtäen tai pyörällä, sekä raitin varsi on täynnä erilaisia vaihtoehtoja vapaa-ajan viettoon.

Haastattelun aikana Mika Rantala kertoi Leppävaaran projektin olevan kiehtova sen laajan mittakaavan ansiosta. Monen maanomistajan ja toimijan yhteisessä projektissa kaikkien tavoite on alueen menestyminen, minkä vuoksi ilmassa on todellista yhteishenkeä. Yhteiset ponnistukset ja alueen merkittävä kasvu tekevät Vermonniitystä asuinpaikan, joka tarjoaa palveluita, työpaikkoja sekä upeat puitteet vapaa-ajan viettoon. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.

Aikaisemmassa blogitekstissä käsittelimme Vermonniityn nykyisiä palveluita.