Vermonniitty
Talvinen miniloma Vermonniityssä
vermonniitty on 12/02/2019

Kotimaan matkailu on nouseva trendi. Kiireinen ja ilmastoa ajatteleva matkailija etsii nyt uusia vaihtoehtoja viikonloppulomille Euroopan kaupungeissa. Nyt ei totisesti kannata lähteä merta edemmäksi kalaan, sillä Espoo valittiin Matkamessuilla kaikkien aikojen ensimmäiseksi vuoden matkailualueeksi Suomessa.

Tiedostava matkailija voi löytää paljon tekemistä ja paikkoja rentoutumiseen myös aivan läheltä omaa kotipaikkaa. Mitäpä siis, jos viettäisit seuraavan lomasi kotikulmilla Vermonniityssä? Keräsimme tähän blogiin muutamia kansainvälisen tason luontokokemuksia ja vinkkejä, jotka ehtii kokea yhdessä viikonlopussa.

Hemmottele itseäsi hotelliyöllä

Loman yksi tunnusmerkeistä on hotellissa yöpyminen ja staycation-nimeä kantava trendi rohkaiseekin kokeilemaan huoletonta hotelliyöpymistä myös lähellä kotia. Lifestylehotelli Glo Hotel Sello saa uuden ilmeen tämän vuoden alussa, joten nyt on erinomainen tilaisuus testata tämä paikallinen helmi.

Ympäristötietoinen matkailija voi iloita myös siitä, että hotelli on saanut kestävän matkailun Green Key -ympäristösertifikaatin. Valkoisissa lakanoissa nukutun yön ja valmiiksi katetun aamiaisen jälkeen voi helposti lähteä nauttimaan alueen vilkkaasta tarjonnasta turistin elkein.

Innostu Snowkite-kurssilla

Laajalahden rantaa kulkiessa tuulisella säällä näkee melko varmasti jään päällä taidokkaasti liitäviä leijahiihtäjiä. Snowkite eli leijahiihto on hauska ja monipuolinen laji, jonka parissa voit kokeilla hurjia temppuja tai nauttia vauhdikkaasta mutta samaan aikaan leppoisasta ulkoilusta.

Leijahiihto sopii kaikille urheilumielisille sukupuoleen ja ikään katsomatta. Nuorimmat harrastajat ovat reilusti alle 15-vuotiaita ja vanhimmat nauttivat leijahiihdon tai -lautailun vauhdista eläkepäivillään.

Leijahiihdon talvikurssit pyörähtävät käyntiin kelien salliessa tammikuun aikana ja kurssit Laajalahdella jatkuvat jäätilanteen mukaan aina maaliskuun alkuun asti. Ja mikä parasta, jäiden sulaessa leijahiihdossa opittuja taitoja voi soveltaa samoissa maisemissa lajin kesäisempään muotoon eli leijasurffaukseen!

Virkisty talviuinnilla

Jäätävän ihana talviuinti on euforinen kokemus, joka saa veren virtaamaan ja hormonit liikkeelle. Talviuinnin terveysvaikutukset ovat tutkitusti moninaiset. Espoossa on kahdeksan eri talviuintipaikkaa, joista kuusi on meren rannalla. Rannoilla on koko talven sula avanto ja lämmitetyt pukukopit. Vermonniittyä lähinnä on Laajalahden uintipaikka Ruukinrannantiellä, jossa tosin ei ole saunaa eikä suihkuja, mutta lämmitetty pukukoppi löytyy.

Talven pimeydestä väsähtäneen on hyvä tietää, että kylmä vesi virkistää sekä kehoa että mieltä. Säännöllinen pulahtaminen hyiseen veteen lisää hyvän olon tunnetta sekä vähentää stressiä ja väsymystä. Talviuinti laskee myös verenpainetta ja vahvistaa immuunijärjestelmää, joka on meille jokaiselle tarpeen flunssakauden keskellä.

Hurmaannu luonnosta retkiluistimilla

Talvisen luonnon hiljaisuus ja rauha sekä vauhdin hurma yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla retkiuistelussa. Jäätä pitkin viilettäessä huolet unohtuvat ja ajatukset kulkeutuvat lomatunnelmaan.

Retkiluistelu sopii lähestulkoon kaikille, sillä lajin niveliin kohdistuva rasitus on vähäisempää kuin esimerkiksi juoksussa. Luisteltavia jäitä löytyy aivan Vermonniityn naapurustosta Laajalahdesta. Turvallisimmin lajiin pääsee tutustumaan osallistumalla Suomen retkiluistelijoiden kursseille.

Jos retkiluistelu kiinnostaa, mutta ei löydy aikaa kurssilla käymiseen, pääsee Helsingin puolelta Laajalahtea kokeilemaan turvallisempaa luonnonjäällä luistelua juuri avatulle matkaluisteluradalle. Auratun väylän jään kuntoa seurataan päivittäin, ja se harjataan aina tarpeen tullen.

Omaan kaupunkiin tutustuminen turistin näkökulmasta avaa silmiä ja herättää ylpeyttä. Yllätä siis tulevat vieraasi tai koe elämykset yhdessä perheen tai ystävien kanssa, mukavasti kotikulmilla.