Vermonniitty
Raide-Jokerin suunnitelma etenee: liikennöinti mahdollista kesällä 2024
vermonniitty on 04/03/2019

Toimivat joukkoliikennepalvelut ovat keskeinen osa Espoossa liikkumista. On laskettu, että viidennes espoolaisten automatkoista kuljetaan joukkoliikenteellä. Jo entuudestaan hyvin toimivat Vermonniityn liikennejärjestelyt parantuvat, kun Raide-Jokeri aloittaa liikennöinnin.

Vermonniityn kupeesta kulkevan Raide-Jokerin reitti ulottuu aina Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen. Nykyisiä raitiovaunulinjoja nopeampi Raide-Jokeri kulkee pääosin omalla kaistallaan erillään muusta liikenteestä, jolloin esimerkiksi ruuhkat eivät hidasta sen kulkua.

Raide-Jokerin päivitetty hankesuunnitelma kustannusarvioineen etenee Espoon ja Helsingin kaupunkien päätöksentekoon tämän kevään aikana. Jos kaupungit hyväksyvät uuden kustannusarvion, voidaan rakentaminen aloittaa kesäkuussa 2019. Mikäli rakentaminen päästään aloittamaan kesäkuussa 2019, alkaa pikaraitiotien liikennöinti kesäkuussa 2024.

Raide-Jokeria rakennetaan niin kutsutulla Allianssimallilla, joka yhdistää hankkeen keskeiset toimijat saman organisaation alle. Avoimuuteen ja yhteiseen päätöksentekoon pohjautuva malli vähentää riskejä, kuten kustannusten minimointia ja oman edun tavoittelua.

”Tämä Allianssimalli on aidosti avoimin ja läpinäkyvin tapa rakennuttaa. Tarkka seuranta pitää huolen siitä, että rahat kuluvat juuri siihen mihin pitääkin eli oikeisiin kustannuksiin.” Raide-Jokeri-projektin tilaajan projektijohtaja Juha Saarikoski kertoo.

Vermonniityn lähipysäkki Perkkaantielle

Vermonniityn pysäkin paikka sijaitsee Perilänniityn ja Vermonympyrän välisellä katuosuudella. Pysäkkipaikkojen kohdat on tarkkaan suunniteltu alueen asukkaita ja palveluntarjoajia palvelemaan, joten muutoksia pysäkkipaikkoihin tuskin on tulossa.

”Kyllä me siitä lähdemme, että nämä paikat ovat lopullisia.” Saarikoski toteaa.

Alustavan rakentamisaikataulun mukaan raideosuuksien rakentaminen alkaisi ensimmäisten joukossa Ravitiellä tulevana kesänä ja Perkkaantiellä syksyllä 2019. Vermonniityn raideosuus valmistuisi siten keväällä 2021.

Puhtaamman huomisen ratkaisu

Espoon tavoite on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Espoon kaupunki ohjaakin investointeja juuri joukkoliikenteellä helposti saavutettaviin kohteisiin, kuten Vermonniittyn ympäristöön. Lähipäästöjen osalta nollapäästöinen raitiotie tukisi tätä tavoitetta.

Raide-Jokerin pysäkit sijaitsevat keskimäärin 800 metrin välein. Pysäkkien ympäristöistä suunnitellaan vetovoimaisia paikkoja, jotka houkuttelevat asumisen lisäksi työpaikkoja ja palveluita. Suunnittelutyön tavoitteina ovat vähäpäästöisyys, elinvoimaisuus, houkuttelevuus ja hyvinvointi. Tällaisia ovat esimerkiksi Vermonniityn läheisen Hatsinanpuiston suunnitelmat. Puolestaan Sellon palveluja täydentävään keskukseen on suunnitteilla kaupan palveluiden lisäksi monipuolisia liikunta- ja sisäaktiviteetteja koko perheelle.

Kirjoitimme aiemmin Vermonniityn loistavista kulkuyhteyksistä täällä.