Vermonniitty
Päivä Vermonniityn taivaan alla
vermonniitty on 25/05/2018

Elämästä saa enemmän irti ulkona. Hengitys ja ajatukset kulkevat raittiissa ilmassa, minkä vaikutukset näkyvät niin kehon kuin mielen toiminnassa. Monipuoliset ulkoilumahdollisuudet ovat useiden kyselyiden mukaan yksi tärkeimmistä asumisviihtyvyyteen vaikuttavista tekijöistä, ja siksi Vermonniityssä onkin helppoa ulkoilla niin harrastuksen puitteissa kuin rauhallisessa luonnossakin.

Vermonniityn sydämessä virtaa Monikonpuro, jonka virtaama reitti kuvastaa hyvin alueen maantieteellistä monipuolisuutta. Puro virtaa kallioisesta Leppävaarasta alavan Vermon läpi, minkä jälkeen se laskee lopulta mereen. Lehtomaiset metsät tuovat rauhaa vilkkaan Leppävaaran kaupunkikeskuksen ympäristöön ja kätkevät sisälleen mitä monipuolisempia aktiviteetteja yksin tai läheisten kanssa toteutettavaksi.

Luontomaisemia meren äärellä

Kun lähdet Vermonniityssä kotiovelta merta kohden etelään, saavut pian Laajalahden rauhaan. Laajalahden luonnonsuojelualue on erinomainen kohde päiväretkille. Alue tunnetaan yhtenä pääkaupunkiseudun parhaana lintuvesistönä, jossa luontoa pääsee tarkkailemaan niin poluilta kuin lintutorneista käsin.

Päiväretken voi aloittaa helposti luontotalo Villa Elfvikistä, joka tarjoaa kattavaa tietoa alueen luonnosta sekä ruokaa nälkäisille retkeilijöille. Luontotalo sijaitsee kauniissa jugend-huvilassa, joka on nähtävyys jo itsessään. Laajalahdessa voi pulahtaa talvella myös avantoon siihen tarkoitetussa talviuintipaikassa, joka aukeaa yleensä marraskuun tienoilla.

Laajalahdesta muutaman kilometrin verran koilliseen sijaitsee yksi maamme arvostetuimmista frisbeegolf-radoista, Talin frisbeegolfpuisto. 18-väyläinen rata koostuu kolmesta eritasoisesta lenkistä ja tarjoaa haastetta kokeneemmallekin harrastajalle. Talkoovoimin ylläpidetty rata on ilmainen ja avoinna ympäri vuoden.

Urheilupuisto elää vuodenaikojen mukana

Leppävaaran urheilupuisto on oiva esimerkki siitä, että alueella pääsee harrastamaan ulkoilmassa vuoden jokaisena päivänä. Puiston kupeessa sijaitseva kuntorata muuntuu talvisin hiihtoladuksi, joka on viime vuosina saanut avustusta tykkilumesta. Reilun viiden kilometrin radan voi taittaa myös lyhyemmissä osuuksissa, ja radan lyhyin osuus soveltuu lumettomana aikana myös pyörätuolikelaukseen. Valaistun radan varrella on myös kuntolaitteita, joilla voi tehostaa treeniä.

Kuntoradan läheisyydessä sijaitsee myös parisenkymmentä kiintorastia, jotka sopivat aloittelevallekin suunnistajalle. Rastit sijaitsevat vaihtelevissa maastoissa kuntoradan läheisyydessä. Suunnistusradan kartan voi ladata PDF-tiedostona koneelle ja metsästämiseen voi käyttää myös mobiilisuunnistusrataa.

Kevään koittaessa Urheilupuiston mahdollisuudet kasvavat täyteen mittaansa. Toukokuussa avautuvat tenniskentät sekä maauimala, jossa on altaiden lisäksi muun muassa vesiliukumäki, rantalentiskenttiä, katukoriskenttä ja leikkialue.

Kaikista hurjapäisimmät ja leikkimielisimmät liikkujat on otettu myös huomioon, sillä urheilupuiston pohjoisosassa sijaitsee Seikkailupuisto Huippu. Puistossa pääsee tasapainoilemaan, taiteilemaan verkoisa ja kävelemään huojuvilla silloilla jopa 18 metrin korkeudessa.

Päivän paistattelua

Aina ulkoilusta nauttiminen ei vaadi korkeuksiin nousemista ja hurjaa vauhtia. Joskus ulkoilmassa on mukava hidastaa tahtia ja nauttia hetkestä. Sellon kirjastosta voi vuokrata kirjojen lisäksi myös välineitä rentoja aurinkoisia päiviä varten. Kevään alussa voi vaikka käydä lainaamassa polkupyörän työkalusarjan tai roskapihdit, joiden kanssa kävelylenkkiin saa yhdistettyä päivän hyvän työn. Ystävien seurassa vietettävää puistopäivää varten voit lainata myös vaikka ukulelen tai pesäpallosetin!

Viherpeukaloilla on alueella mahdollisuus myös pienviljelyyn. Perkkaa-Vermon asukasyhdistys vuokraa puutarhapalstoja ja viljelylaatikoita jäsenilleen edulliseen hintaan.

Myös ruoka maistuu paremmalta ulkona syödessä ja Vermonniityn läheisyydestä löytyy useampikin tunnelmallinen terassi. Villa Ylänteen hirsitalon pohjakerroksessa sijaitsee Peroba Cafe, jonka tyylikäs sisustus tekee kunniaa arvokkaalle talolle ja eurooppalaistyylisellä Cafe Zocerialla on jopa kaksi toimipistettä terasseineen: Leppävaarassa Läkkitorilla ja Tarvaspäässä Akseli Gallen-Kallelan museon pihapiirissä.

Jokaisella on oma tapansa nauttia ulkoilmasta. Piditpä sitten liikunnan vauhdista tai luonnon rauhasta, on molemmilla positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Vermonniitty tarjoaa mahdollisuuksia ulkoiluun jokaisessa neljässä ilmansuunnassa kotiovelta lähtiessä. Tutustu Vermonniityn koteihin täältä.

Aiemmassa kirjoituksessa käsittelimme aktiviteetteja, joita Vermonniitty tarjoilee sateisen päivän varalle.