Vermonniitty
Moderni yhteistila tarjoaa monipuolista tekemistä lähellä kotia
vermonniitty on 02/11/2018

Kiinnostus jaettuja tiloja kohtaan on lähtenyt viime vuosina uuteen kasvuun. Pitkään tyhjillään seisseet kerhotilat halutaan ottaa uudelleen käyttöön osaksi elintilaa, mutta entistä monipuolisemmin. Uutta jakamistalouden suosiota ruokkivat esimerkiksi yhteisöllisyyden kaipuu ja kasvava arvostus ekologisuutta kohtaan. Yksinkertaisimmillaan tilan jakamisella voidaan säästää kustannuksia ja aikaa.

Vermonniittyyn rakennetaan yhteistiloja, jotka on suunniteltu tätä uudenlaista ajattelua hyödyntäen. Monet tiloista ovat samanaikaisesti useamman taloyhtiön käytettävissä, mikä takaa tehokkaan käyttöasteen ja mahdollisimman monipuolisen tarjonnan. Näin saadaan vaikkapa seitsemän taloyhtiön jakama kuntosali, työpisteitä ja jopa majoitustilaa yöpyville vieraille.

Yhteistiloilta halutaan yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä

Tuoreesta tutkimuksesta selviää, että yhteistiloilta toivotaan erityisesti ominaisuuksia, joita omassa asunnossa tai asuinympäristössä ei voi kokea. Esimerkiksi kerhohuoneilta toivotaan muunneltavuutta ja saunoilta hulppeita näkymiä. Vermonniityn rakennuttajat ovat tutkimuksen kanssa samoilla linjoilla ja asukaskyselyistä saatu positiivinen palaute vahvistaa halua satsata yhteistiloihin.

”Meillä neljä taloyhtiötä jakaa yhteisen kerhotilan ja kahta saunatilaa. Sekä kerhotilalla että saunoilla on reilut terassit, joista on komeat, pitkät näkymät puiston suuntaan”, Vermonniityn YIT:n kohteiden suunnittelusta vastaava Kim Michael kuvailee.

Runoratsussa on otettu käyttöön kolmen rakennuttajan toteuttama yhteinen tila. Ilmarisen, SRV:n ja SATOn yhteistilat on suunniteltu monipuolisesti niin, että ne taipuvat juhliin, askarteluun, elokuvailtoihin sekä kokouksiin. Tilassa voi järjestää vaikka juhlavat viisikymppiset tai rauhallisen leffaillan kavereiden kesken.

Yhteistilan yläkerrassa on rennompi tila säkkituoleineen, kun taas alakerrassa on täydellisellä astiastolla ja tarvikkeilla varustettu keittiö sekä pöydät ja tuolit virallisempaa ruokailua varten. Yhteistilat ovat myös asuintalosta erillisessä rakennuksessa, joten juhlien äänet eivät häiritse asukkaita.

Teollinen muotoilija Jonna Röynä kehuu SRV:n, Ilmarisen ja SATOn yhteistilojen suunnitteluprosessia: ”Oli tosi kivaa suunnitella, kun kaikki olivat heti kympillä mukana!”

Röynä lisää, että yhteistyön hyvä henki on myös ikuistettu yhteistilan seinään maapallo-aiheisella seinämaalauksella ja se muistuttaa tilan tulevia käyttäjiä yhteisöllisyyden tärkeydestä.

”Halusimme luoda asuinympäristön, jossa on mukavaa ja turvallista asua. Yhteiset tilat ovat tärkeä keino tuoda ihmisiä yhteen ja parhaassa tapauksessa voimme vähentää ihmisten yksinäisyyttä suunnittelemalla ja tarjoamalla toimivia yhteisiä tiloja. Koti voi jatkua oman asunnon ulkopuolella, koska tiivis naapuriyhteisö voi kantaa sosiaalisen median ryhmien kautta seinien ulkopuolellakin.”

Muunneltavuutta ja joustavuutta asumiseen

Myös taloyhtiöiden piha-alueet ovat yhteiskäytössä. Vermonniityn pihojen käytettävyyden suunnittelussa kantavana ajatuksena on ollut monipuolisuus. Yhteiskäytössä oleviin pihoihin voidaan satsata enemmän, kun jokaiselle pihalle ei erikseen tarvitse hankkia samaa puistonpenkkiä tai keinua.

Kaiken kaikkiaan kaksi korttelia ja seitsemän taloyhtiötä käyttävät samoja pihoja. Kaikkien yhteisessä käytössä oleville pihoille on suunniteltu erilaisia ratkaisuja kuntoiluun ja lepuutteluun. Pihoilla voi vetää kuntopiiriä, pelata koripalloa ja petankkia tai sitten vain ottaa rennosti puron solinaa kuunnellessa.

Esimerkiksi Bonava on suunnitellut Vermonniittyyn erityisiä hyvinvointipihoja, jotka on suunniteltu yhdessä kuntosalitiloista vastaavan personal trainerin kanssa ja hyödyntämällä suomalaisia Lappset-leikkipuistotuotteita.

”Tarkoitus on, että kaikki löytäisivät oman paikkansa”, hankekehityspäällikkö Anneli Keränen kertoo.

Bonava kalustaa hyvinvointiteeman mukaisesti myös taloyhtiöiden yhteiskäyttötilan kuntosalilaitteilla. Kaikilla on yhtäläinen oikeus käyttää kuntosalia maksutta ja mahdollisuus on ostaa kuntosalitoimijalta personal trainer -palveluja.

”Hyvinvointiteema on otettu todella hyvin vastaan. Ihmiset ovat kertoneet teeman jopa vaikuttaneen ostopäätöksen”, Keränen summaa.

Me rakennamme Vermonniittyyn koteja jokaiseen elämäntilanteeseen. Ensiasunto, sijoituskohde tai tilaa koko perheelle – Vermonniitystä löydät unelmiesi kokoisen kodin, jossa luonto ja palvelut ovat nurkan takana. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.