Vermonniitty
Merkkihenkilöitä ja valopilkkuja
vermonniitty on 09/12/2019

Vermonniitty on hyvä esimerkki siitä, miten eilispäivän historia ja nykyaika elävät sovussa samoissa maisemissa. Moderni, mutta luonnonläheinen asuinalue nivoutuu saumattomasti osaksi Leppävaaran vuosisatojen mittaista tarinaa. Tiesitkö, että kohti korkeuksia rakentuvat Vermonniityn kerrostalot sijaitsevat vain kilometrin päässä Leppävaaran ensimmäisestä kerrostalosta Postipuuntiellä?

Jokaisen paikan historian ja tulevaisuuden tekevät ihmiset. Tämän tarinan syntysijoille jälkensä ovat jättäneet monet kulttuurihenkilöt, sekä uusia nimiä alueen historiaan tallentaa puolestaan Leppävaara-seura. Aktiivinen yhdistys palkitsi viime vuoden Valopilkuksi taimenen, joka asustaa Vermonniityssä virtaavassa Monikonpurossa.

Taideväen lepopaikasta kaupunkikeskukseksi

Leppävaaran nimen juuret ulottuvat 1600-luvulle Albergan kartanoon. Näille maille löysivät myös kulttuuriväen monet nimet, kun Akseli Gallen-Kallela rakensi 1900-luvulla ateljeensa tilan pihapiiriin. Ateljee palvelee tänä päivänä museona.

Gallen-Kallelan naapurissa asusti myös Ville Vallgren vaimoineen, jotka hoitivat alueella puutarhaa ja kasvattivat sikoja. Jälkipolville kerrotaan vieläkin tarinoita Vallgrenien niin kutsutuista improvisoiduista päivällisistä, joilla nähtiin Gallen-Kallelan ohella Eino Leinon ja Kyösti Kallion kaltaisia suurmiehiä. Vuosien varrella Leppävaaraa ovat asuttaneet kirjailija Hella Wuolijoki ja runoilija Katri Vala.

Kohti taivaita, juuret historiassa

Alueen historian uusinta lukua kirjoitetaan nyt Vermonniityssä, joka kunnioittaa kulttuurillisesti arvokkaita juuriaan paikannimien muodossa. Vermonniityssä oman kadut ovat saaneet taidemaalari Anna Sahlstén sekä runoilijat Kaarlo Sarkia ja Uuno Kailas. Perimätiedon mukaan Sarkia ja Kailas asuivat aikaan rantahuvilassa Linnunlaulun täysihoitolassa, alle kilometrin päässä nimikkokaduistaan.

Runouden lisäksi läheinen Vermo nivoutuu osaksi alueen nimistöä Runoratsunkadulla, Runoratsunpuistossa ja Runoratsunpolulla. Alueen keskeinen aukio on puolestaan saanut nimensä Kössi Koskiselta, joka oli Leppävaaran kehitystä monin tavoin edistänyt Bergansin tilan isäntä.

Monikonpuron henki ja muut Valopilkut

Mikä tärkeintä, huomispäivän historiaa kirjoitetaan nyt. Tämän päivän merkkihenkilöitä tuo esille ansiokkaasti Leppävaara-seura, joka valitsee aina vuoden pimeimpään aikaan uuden Valopilkun. Vuotuisella Valopilkku-tunnustuksella seura haluaa kiinnittää huomiota kaupunkielämän viihtyisyyteen ja palkitsee henkilöitä, yhteisöjä sekä ilmiöitä, jotka ovat edesauttaneet myönteistä kaupunkielämää Leppävaarassa. Viime vuosina on palkittu esimerkiksi paikallisia kahviloita, yrittäjiä ja Leppävaaran terveyskeskuksen lääkäri.

Vuoden 2019 Valopilkuksi valittiin kauppias Ilkka Kärkkäinen ja K-Supermarket Leppävaara henkilökuntineen. Perusteluissaan seura kiittää K-Supermarket Leppävaaran laajaa ja hyvää tuotevalikoimaa, siistiä ja tuoretta hevi-osastoa, toimivaa palvelutiskiä, aitoa pyrkimystä kestävään kehitykseen sekä erinomaista kauppiasta ja aina ammattitaitoista ja ystävällistä henkilökuntaa.

Vuonna 2018 Vermonniitty sai oman Valopilkkunsa, kun voitto osui alueen läpi virtaavaan Monikonpuroon. Tunnustus annettiin Pro Monikonpuro -liikkeelle, joka työskentelee elvyttääkseen kalakantaa Vermonniityn läpi virtaavassa purossa. Yhdistyksen työn ansiosta taimen on taas nähty kotipurossaan.

Kirjoitimme aiemmin siitä, miten historiasta kiinnostunut voi lähteä omalta pihalta aikamatkalle Vermonniityssä.