Vermonniitty
Maailman paras kirjasto löytyy Espoosta!
vermonniitty on 07/05/2019

Espoon kaupunginkirjasto valittiin hiljattain vuoden parhaaksi kirjastoksi sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Vuoden 2018 lopulla Suomen kuntaliitto jakoi kaikkien aikojen ensimmäisen Vuoden kirjasto -tunnustuksen Espoon kaupunginkirjastolle, ja vain muutamaa kuukautta myöhemmin Lontoon kirjamessut valitsi Espoon kirjaston vuoden kirjastoksi myös kansainvälisellä tasolla.

Molemmissa palkintoperusteluissa kiiteltiin Espoon kaupunginkirjaston toimintakulttuurin avoimuutta sekä eri ikäisten ja taustaisten käyttäjien huomioimista. Perusteluissa painotettiin myös kirjaston jatkuvaa kehittämistyötä, joka näkyy esimerkiksi uusissa tavoissa käyttää kirjaston tiloja.

Yhteiskunnallista vuorovaikutusta

Espoon kaupunginkirjasto pitää Lontoossa jaettua The Library of The Year 2019 -palkintoa tunnustuksena kaikissa Suomen kirjastoissa tehdystä pitkäjänteisestä työstä. Espoon kaupungin tavoite onkin olla palveluiden kehittämisen edelläkävijä. Espoon kirjastot ovat muun muassa kehittäneet toimintaansa yhä enemmän olohuonemaiseen suuntaan. On nuorten osastoja, joilla voi vapaasti vain oleskella ja tavata tuttuja sekä pajoja, jotka toimivat mitä moninaisimpien käytännön taitojen oppimisympäristöinä.

”Uusi kirjastolakikin Suomessa rohkaisee kirjastoja olemaan moninaisia, kekseliäitä ja pystyviä yhteiskunnallisia vaikuttajia. Kirjastojen ei oleteta olevan aktiivisia toimijoita vain lukemisen kulttuurin, medialukutaidon ja aktiivisen kansalaisuuden kehittämisessä vaan että kehitämme myös kulttuurista ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta”, Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni kommentoi Helmetin tiedotteessa.

Suomen kuntaliiton jakaman Vuoden kirjasto -palkinnon loppukilpailun tuomarina toimineen Duudsonien Jarppi Leppälän mukaan voittajan valinnan ratkaisi Espoon hyväksi kirjastopalvelujen monipuolisuus:

”Espoossa oli selvästi panostettu rohkeasti myös uuteen ja erilaiseen toimintaan, esimerkiksi työpajatoiminta teki vaikutuksen. Lisäksi kirjastojen toiminnassa oli huomioitu eri ikäiset ja taustaiset asiakkaat, myös maahanmuuttajat”, Leppälä sanoo kuntaliiton tiedotteessa.

Vermonniityn lähikirjasto asuu Sellossa

Palkintohakemuksessaan Espoon kaupunginkirjasto toi esiin myös kirjastojen hyvän saavutettavuuden. Isot kirjastot sijaitsevat kauppakeskuksissa, missä kaupunkilaiset muutenkin liikkuvat.

”Espoossa rahaa menee paljon tiloihin. Esimerkiksi Sellon ja Ison Omenan kirjastojen tilakustannukset ovat isot, sijaitsevathan ne julkisen liikenteen solmukohdissa. Mutta jos kirjastojen kustannuksia katsoo suhteessa kävijämääriin, eivät ne enää olekaan niin kalliita”, Tyrni kertoo Länsiväylä-lehdelle.

Vermonniityn lähikirjasto Sello on yksi Espoon kaupunginkirjaston 14 toimipisteestä. Suomen kolmanneksi vilkkainta kirjastoa hyödyntää vuoden aikana yli miljoona kävijää. Kirjojen, musiikin ja elokuvien lainauksen lisäksi Sellon kirjastossa voi käyttää vaikkapa ompelukonetta, digitoida kaitafilmejä ja VHS-videoita.

Yksi näkyvä kehittämistyön tulos on ajankohtaiset tapahtumat, joita Sellon kirjasto tarjoaa käyttäjilleen aivan joka viikko. Kevätaikaan esimerkiksi polkupyörän voi huoltaa Pajalla kesäkuntoon. Mikä parasta, kirjaston työntekijät opastavat, jos homma ei ole itsellä hallussa.

Sellon tapahtumissa voi päästä seuraamaan myös improvisaatioteatteria, kuuntelemaan lapsikuoroa tai uppoutumaan elokuvien maailmaan Akseli-salin leffatiistain maksuttomissa elokuvanäytöksissä. Sellon kirjaston suosituissa ukulele-kerhoissa opetellaan puolestaan yhdessä soittamista.

Sellon kirjasto – elämänmittainen kumppani

Sellon tapahtumakirjasto tarjoaa tekemistä ja toimintaa jokaiselle ikäpolvelle vauvasta vaariin: tapahtumaa on Lastenmaan MLL:n perhekahvilan kantoliinakursseista ja muskareista Uudenmaan muistiluotsin järjestämiin muistikuntoutuskursseihin.

Lapsia ja nuoria innostetaan kirjaston palveluihin muun muassa luovan tekniikan iltapäivillä sekä roolipelikerholla. Lastenmaan läksykerhossa voi käydä tekemässä koulun jälkeen läksyjä tai keskittyä pelien maailmaan lauta- tai nettipelien kanssa iltapäivien pelihetkissä. Lautapelejä voi lainata myös kotiin perheen peli-iltoihin.

Sellon kirjasto on myös itsensä positiivisen haastamisen ja harrastamisen paikka myös aikuisille. Pajalla voi kokeilla käsityötaitoja ja loihtia esimerkiksi lampunvarjostimia ilmapalloista. Musiikista ja musiikkitaiteista innostunut voi varata Sellon kirjastosta oman musiikkivalmentajan tai soittaa ja laulaa äänieristetyssä harjoitustilassa. Kirjastossa on tarjolla myös monia soittimia, joista esimerkiksi kanteleen voi lainata kotiin.