Vermonniitty
Kevennä hiilijalanjälkeäsi Vermonniityssä
vermonniitty on 31/05/2019

Espoon kaupunki on ottanut suunnannäyttäjän roolin vastuullisessa ilmastotyössä. Espoon kaupunki paikallisine kumppaneineen ja verkostoineen palkittiin vuonna 2019 Energy Globe World Award -tapahtumassa Sustainable City -palkinnolla. Kyseessä on yksi maailman arvostetuimmista energia- ja ympäristöalan palkinnoista. Espoo on arvioitu aiemmin myös Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi kahteen otteeseen hollantilaisen Telos-instituutin kansainvälisessä tutkimuksessa.

Espoon tavoitteena on olla pysyvästi Euroopan kestävin kaupunki, ja siksi kaupunki on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Kestävä Espoo -kehitysohjelmassa tuetaan kestävien ratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottamista, jotta hiilineutraalius saavutetaan.

Vermonniityssä asuminen on ekoteko

Espoon kasvihuonekaasupäästöt olivat 4,3 tonnia asukasta kohti vuonna 2016. Merkittävimpiä yksittäisiä päästölähteitä kaupunkilaisille ovat rakennusten lämmitys, sähkönkulutus ja liikenne.

Kotipaikan sijainti palvelujen läheisyydessä ja julkisen liikenteen solmukohdassa onkin ratkaisevassa osassa, kun tarkastellaan arjen ilmastotekoja. Pelkästään Vermonniityssä asumalla on hiilijalanjälki kestovertosuomalaista pienempi sekä sijainnin että uusien kerrostalojen energiatehokkuuden vuoksi. Vaihtamalla kodin sähkötoimittajan esimerkiksi tuulisähköön pienenee keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki noin viidellä prosentilla. Hyödyntämällä talon yhteistiloja työhuoneena, juhlatilana, tai käyttämällä vaikka naapuritalon kuntosalia, saa hiilijalanjälkeä pienennettyä noin prosentilla.

Espoon ilmastotoimenpiteisiin lukeutuu myös kaupunkiviljelyn edistäminen, viherkattojen käyttöönotto ja hulevesien kestävä hallinta. Monissa Vermonniityn taloyhtiöissä on jo ajateltu kaupunkiviljelyä ja istutuslaatikot odottavat tulevan kesän herneitä, kurkkuja ja perunoita. Vaikka laatikoita ei vielä olisikaan, on naapuruston kanssa perustettavan puutarhan aloituskustannukset pienet ja hyöty suuri, kun perheen pienimmätkin innostuvat syömään kesäkurpitsaa ja makeaa tomaattia itsekasvatettuna. Puhumattakaan kutistuvasta hiilijalanjäljestä.

Kaupunkisuunnittelu tukee ilmastotavoitteita

Espoon päästötavoite on määrittänyt kaupunkikehitykselle selkeän suunnan, jossa palvelut tuodaan lähelle asukkaita. Vermonniityn kaava ja palvelusuunnitelmat esimerkiksi Hatsinanpuiston osalta ovat osa tätä puhtaamman tulevaisuuden kehitystä. Tähtäimessä on, että palvelut saavutetaan helposti kävellen tai pyöräillen eikä jokapäiväisten asioiden hoitamiseen tarvita autoa.

Espoo rakennuttaa pyöräilylle suunniteltuja kaistoja eli baanoja myös osana ilmastotoimia. Vermonniittyläisiä palvelevan Vermontien baanan välillä Tarvaspääntie-Perkkaantie on määrä valmistua vuonna 2020. Raide-Jokerin valmistuttua on liikkuminen Vermonniitystä kauemmas entistä puhtaampaa, sillä lähipäästöjen osalta raitiotie on nollapäästöinen.

Myös lähiympäristön luonnon laatuun ja virkistyspaikkojen saavutettavuuteen panostetaan, erityisesti merellisen Espoon ja Rantaraitin kohdalla. Lisäksi kestäviin ruokamahdollisuuksiin, kiertotalouteen ja hävikkiruoan vähentämiseen etsitään uusia ratkaisuja.

Yhdessä kohti kestävää elämäntapaa

Asenteet ovat merkittävässä roolissa kestävän elämäntavan toteutumisessa. Espoon tavoite on näyttää, miten kestävä elämäntapa on helppoa ja houkuttelevaa meille kaikille. Hiilineutraaliuden haastava tavoite on mahdollista saavuttaa, jos kaupungin, yritysten ja valtion lisäksi myös kaupunkilaiset sitoutuvat päästöjen vähentämiseen.
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on kehittänyt hiilijalanjälkeä mittaavan elämäntapatestin, joka auttaa ymmärtämään mistä hiilijalanjälki syntyy ja miten siihen voi vaikuttaa. Testi näyttää, miten asumispaikan valinnalla ja arjen pienillä teoilla on yllättävän suuret vaikutukset päästöihin. Testaa oma hiilijalanjälkesi ja näe arjen valintojen vaikutukset ympäristölle.

Lue aiemmasta blogistamme, kuin ympäristötietoisuus on ohjannut Vermonniityn rakennusprojektin päätöksentekoa aina suunnitteluvaiheesta alkaen.