Vermonniitty
Kestävä rakentaminen syntyy järkevistä päätöksistä
vermonniitty on 31/12/2018

Ihmisen ja luonnon suhde puhututtaa meitä jatkuvasti enemmän. Ilmastonmuutos, kierrättäminen ja jakamistalous nousevat esille niin otsikoissa kuin arkielämässä, mikä on johtanut merkittävään asennemuutokseen. Kestävyyttä halutaan nyt monilta elämän osa-alueilta, minkä vuoksi rakennusalalla on siirrytty sanoista tekoihin.

Kestävä rakentaminen tarkoittaa sitä, että prosessissa otetaan huomioon rakentamisen ekologiset, taloudelliset sekä sosiaaliset vaikutukset. Vastuullisten päätösten tuloksena halutaan tuottaa rakennuksia, jotka ovat pitkäikäisiä sekä materiaali- että energiatehokkaita.

Ympäristötietoisuus on ohjannut Vermonniityn rakennusprojektin päätöksentekoa aina suunnitteluvaiheesta alkaen. YIT:n Vermonniityn suunnittelusta vastaava Kim Michael kertoo, että kestävä rakentaminen vaatii pohjakseen kokonaisvaltaisen näkemyksen, jolla varmistetaan pitkäikäiset ratkaisut.

”Kestävä kehitys on iso kysymys rakentamisessa. Esimerkiksi Vermonniityn kohteisiin meille on tulossa aurinkopaneelit katolle.” Michael kertoo.

Laatu kestää aikaa

Asuntojen omistajia ja käyttäjiä kiinnostaa ekologisuuden lisäksi kustannustehokkuus. Hankintahinnan sijaan nyt halutaan katsoa tulevaisuuteen ja laskea kustannukset koko elinkaaren ajalta. Vermonniityssä materiaalien pitkäikäisyyteen on panostettu ja tilojen suunnittelussa keskeisiä arvoja ovat olleet viihtyvyys, joustavuus ja kestävyys. Laadukkaat kiinteät kalusteet esimerkiksi saunatilassa tuovat samanaikaisesti lisäarvoa ja säästöjä, koska huoltokustannukset laskevat.

”Meillä on tosi vahvasti kalustesuunnittelussa panostettu laatuun. Esimerkiksi kylpyhuoneiden kalusteissa käytetty materiaali kestää merenpohjassa 25 vuotta. Satsaamme elinkaareen ja haluamme, että tavarat kestävät käyttöä ja kulutusta. Kertakäyttökuluttaminen ei ole tätä päivää. Nyt halutaan vastuullisia, kestäviä ja ekologisia valintoja”, kertoo teollinen muotoilija Jonna Röynä, joka vastaa SATOlla muun muassa Vermonniityn asuntojen kalustesuunnittelusta.

Parhaimmillaan huolellisesti suunnitellut asumisratkaisut tukevat myös yksittäistä asukasta elämään ekologisemmin. Röynä vastaa myös joulukuussa valmistuvan, kolmen taloyhtiön kesken jaettavan yhteistilan suunnittelusta. Tilassa on satsattu laadukkaisiin kalusteisiin, jotka kestävät käyttöä pitkään. Röynä lisää, että SRV:n, Ilmarisen ja Saton asukkaiden kesken jaettu tila on luotu asukkaiden toiveita kuunnellen niin, että se sopii koko elinkaaren tapahtumien viettämiseen.

”Jos vaikka asukkaat haluavat kaupunkiviljelyä niin me pystymme tarjoamaan kasvatuslaatikoita ja taimia vaikkapa mansikoiden, salaattien ja sipulien viljelyyn”, Röynä kertoo.

Ekologista yhteiskäyttöä

Kestävä kehitys on myös ennakoivaa viisautta resurssien suhteen. Vermonniityssä on haluttu varmistaa jo suunnitteluvaiheessa, etteivät tilat jää seisomaan tyhjilleen. Yhteistilojen käyttöastetta saadaan nostettua, kun useampi taloyhtiö jakaa saman tilan.

Taloyhtiöt voivat yhdistää voimansa jo rakentamisvaiheessa. Bonava toteuttaa tätä ajatusmallia rakentamalla yhteisiä piha-alueita sekä kuntosalin, jonka jakaa seitsemän taloyhtiötä. Tilojen jakamisen hyöty näkyy asukkaalle tilojen koossa, laadussa ja varustetasossa.

”Yhteiskäytöllä voidaan satsata laatuun ihan eri tavalla, joten kestävä kehitys tulee sitä kautta esiin”, hankekehityspäällikkö Anneli Keränen Bonavasta kertoo.

Vermonniittyyn rakennetaan yhteiskäyttöön myös kahden taloyhtiön jaetut pesula- ja kerhotilat. Tällä ratkaisulla pesula saatiin tuotua kellarin takanurkasta lasten leikkipihan läheisyyteen ikkunalliseen tilaan. Näin esimerkiksi vanhemmat voivat tarkkailla lapsia pyykkikoneen täytön aikana ja liittyä ulos lasten seuraan heti kun kone on pyörähtänyt käyntiin.