Vermonniitty
Julkinen liikenne vie joka suuntaan Vermonniitystä
vermonniitty on 11/05/2018

Erään sanonnan mukaan kehittyneen valtion tunnistaa siitä, että julkista liikennettä käyttävät myös ne, joilla olisi varaa yksityisautoiluun. Vaikka oma auto voi helpottaa arkea esimerkiksi perheen ja harrastusten kanssa, on julkisen liikenteen suosimisella monia hyviä puolia. Hyvin järjestetty julkinen liikenne on helppo, huoleton, sekä aikaa, vaivaa ja ympäristöä säästävä tapa matkustaa.

Leppävaara on pääkaupunkiseudun kolmanneksi vilkkain julkisen liikenteen solmukohta. Alueen hyvä saavutettavuus on pitkään vetänyt puoleensa työpaikkoja, mikä on taas tuonut alueelle myös useita kaupan ja vapaa-ajan palveluita.

Vermonniitty on oiva esimerkki Suur-Leppävaaran vetovoimasta. Alati kasvava asukasmäärä on otettu huomioon myös julkisen liikenteen palvelujen kehittämisessä, ja alueen yhteyksiä ja palveluiden tasoa parannetaan jo paraikaa.

Tällä hetkellä Suur-Leppävaaran alueella noin puolet asuntokunnista on autottomia. Leppävaaran projektinjohtaja Mika Rantala on kommentoinut, että autottomien kotien osuus voi kasvaa entisestään paranevien yhteyksien myötä.

Vermonniitty rakentuu uusien linjojen äärelle

Espoo on kaupunki, jossa on yhden suuren keskustan sijaan viisi kaupunkikeskusta. Espoon julkisessa liikenteessä on otettu huomioon myös poikittaiset yhteydet, jolloin Vermonniitystä on helppo lähteä niin Helsinkiin, kuin Keilaniemeen ja Turkuunkin.

Ehkä alueen tärkein julkisen liikenteen projekti on Raide-Jokeri, joka valmistuessaan tulee kulkemaan aivan Vermonniityn vierestä. Tämä Itäkeskuksesta Keilaniemeen kulkeva linja yhdistää muun muassa Suomen merkittävimmän teknologia-alan keskittymän pääpaikat parantaen alueiden vetovoimaa ja yhteistyötä. Raide-Jokerin rakentaminen on alkanut kesäkuussa 2019. Liikennöinti linjalla alkaa kesäkuussa 2024.

Maaliskuun lopulla päätettiin, että Raide-Jokerille rakennetaan pysäkkipari aivan Vermonniityn kupeeseen. Päätöstä perusteltiin sillä, että näin linja pystyy palvelemaan paremmin uusien asuinalueiden asukkaita.

Vanhojakin yhteyksiä ehostetaan

Myös Leppävaaran seudun linja-autoyhteyksiä tullaan parantamaan lähivuosina. HSL:n hallituksen kokouksessa linjattiin hiljattain, että alue saa täysin uuden runkolinjan ja olemassa olevia yhteyksiä optimoidaan.

”Linjaston merkittävimpiä parannuksia on uusi runkolinja 200, joka kulkee joka päivä 10 minuutin välein Elielinaukion, Leppävaaran ja Espoon keskuksen välillä”, ryhmäpäällikkö Jonne Virtanen kertoi HSL:n tiedotteessa

Uuden runkolinjan lisäksi Helmipöllönmäestä Leppävaaraan kulkevaa linjaa numero 202 laajennetaan niin, että se jatkaa Leppävaarasta Perkkaan ja Säterin kautta Vitikkaan. Muutoksen jälkeen linja palvelee entistä paremmin Espoon sisäisiä matkustajia.

”Tavoitteena on ollut rakentaa Pohjois-Espooseen ja Leppävaaraan tehokas ja aiempaa selkeämpi linjasto, joka tarjoaa sekä toimivan liityntäliikenteen tiheästi kulkeville runkoyhteyksille ja liikenteen solmukohtiin että yhteydet Helsingin kantakaupunkiin ja Espoon aluekeskuksiin”, Virtanen tiivisti tiedotteessa.

Ilmoitetut muutokset astuvat voimaan vuosien 2019-2020 aikana, jolloin ne ovat täydessä toiminnassa jo hyvissä ajoin ennen Vermonniityn asuinalueen lopullista valmistumista.

Suunnitelmissa on myös laajentaa Leppävaaran keskusta sekä yhdistää sen etelä- ja pohjoispuoli sillalla. Katetusta sillasta on kaavailtu samanlaista joukkoliikenteen odotustilaa kuin Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Dixin silta. Uudella sillalla voisi siten tilata odotellessa take away -kahvin ja nauttia sitä sateelta suojassa.

Arjesta ehtii saada paljon enemmän irti, kun paikasta toiseen siirtyminen on tehty helpoksi ja nopeaksi. Vermonniittyä rakennetaan niin, että sinne on helppo tulla julkisilla, autolla ja polkupyörälläkin. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä

Aiemmassa kirjoituksessa selvitimme, kuinka nopeasti matka Vermonniitystä steissille taittuu pyörän selässä.