Vermonniitty
Esteetöntä elämää Vermonniityssä
vermonniitty on 02/08/2019

Esteettömyys on toisinaan välttämättömyys, minkä lisäksi se helpottaa arkea lukemattomissa eri tilanteissa; ostoskassia tai muuttokuormaa kantaessa, tai kun liikut lastenrattaiden, kyynärsauvojen tai pyörätuolin kanssa. Vermonniityssä esteettömyys on huomioitu jo arkkitehdin piirustuspöydältä alkaen. Uudiskohteissa on panostettu avaraan tilaan ja asumisen helppouteen. Moderneissa asunnoissa ei ole liikkumista haittaavia kynnyksiä sekä pohjaratkaisuissa on panostettu myös toiminnallisuuteen ja turvallisuuteen.

Myös kotiin kulkeminen on sujuvaa – säässä kuin säässä. Julkinen liikenne tuo Vermonniittyyn monesta suunnasta, ja alueen kupeeseen rakentuvan Raide-Jokerin lähimmälle pysäkille on esteetön kulku. Autojen paikoitus on järjestetty joko erillisiin parkkitaloihin, jolloin liikuntaesteisille on varattu paikat tontilta tai suoraan talojen yhteyteen niin, että parkkihallista on hissillä esteetön kulku kotiovelle asti. Hissien valinnassa on huomioitu myös esteettömyys ja helppokulkuisuus. Monissa Vermonniityn taloyhtiöissä on käytössä Postin Smartpost-automaatti, johon voi arjen pyöritystä keventääkseen tilata postipaketit ja vaikkapa viikonlopun ruokaostokset. Erilaisilla lukitus- ja kulunhallintajärjestelmillä on puolestaan mahdollista vaikuttaa tilojen turvalliseen käyttöön sekä avainten hallinnointiin.

Lähialueen palvelut kuuluvat kaikille

Vermonniityn luonnonläheinen ympäristö ja kattava kevyen liikenteen verkosto antavat hyvät mahdollisuudet sujuvaan ja esteettömään liikkumiseen. Kaupungin omista harrastus- ja liikuntapaikoista esimerkiksi Leppävaaran uimahalli on esteetön ja Leppävaaran Urheilupuiston kuntokihara sopii myös pyörätuolikelaukseen. Erityisryhmille suunnattua liikuntaa järjestävät kaupungin lisäksi seurat ja yhdistykset. Erityisryhmien liikunta huomioi vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikkenemisen.

Laajalahdessa Villa Elfvikin luontotalo ja kahvila ovat esteettömiä. Luontotalolta lähtevä Luonnon helmassa -luontopolku sopii lumettomaan aikaan myös pyörätuolilla ja lastenrattailla kuljettavaksi. Cafe Zoceria Leppävaarassa ja Tarvaspäässä ovat kummatkin huomioineet esteettömyyden. Tarvaspään kahvilarakennukseen pääsee portaiden yli asennettua pyörätuoliliuskaa pitkin. Myös Gallen-Kallelan museoon pääsee pyörätuolilla sisäänkäyntiluiskaa pitkin. Suurin osa näyttelyn materiaalista sijaitsee pohjakerroksessa, missä liikuntaesteisten on mahdollista kulkea, mutta tornikerroksiin ei ole esteetöntä pääsyä. Museon pihassa on yksi inva-pysäköintipaikka.

Esteetön Espoo

Espoo pyrkii omalla esimerkillään ohjaamaan esteettömän ympäristön rakentumista. Kaupungin esteettömyysohjelma Esteetön Espoo 2020 ohjaa toimia niin, että Espoossa suunnitellaan, kunnossapidetään ja rakennetaan esteetöntä, tasa-arvoista ja laadukasta ympäristöä. Esteettömyys otetaan huomioon yleisten alueiden suunnittelussa, kaavoituksessa, perusparannushankkeissa sekä uusien julkisten rakennusten hankkeissa.

Espoolaiset yritykset ja yhteisöt voivat hakea kaupungilta Esteetön Espoo -tunnusta, joka auttaa kävijöiden lisäksi myös toimijaa arvioimaan tilojensa esteettömyyttä kokonaisvaltaisesti hakemuksen teon yhteydessä. Leppävaaran alueella tunnustuksen on saanut kauppakeskus Sello, Leppävaaran apteekki Elixir ja Sellon apteekki.

Espoossa järjestetään vuosittain myös Vuoden esteetön teko -kilpailu, johon kaikki espoolaiset voivat esittää palkittavaksi espoolaista palvelua, yritystä, yhteisöä, toteutettua ideaa, henkilöä, rakennusratkaisua tai toimintaa, joka on tuonut palvelut kaikkien saataville ja tehnyt liikkumisesta ja asioinnista helpompaa. Viime vuonna voittajaksi valittiin Kaikukortti, joka on alennuskortti taloudellisesti tiukassa tilanteessa oleville henkilöille ja heidän lapsilleen. Kortin tavoitteena on parantaa yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä.

Vermonniitty on asuinalue, jota tehdään aivan jokaiseen tahtiin liikkuvalle. Kirjoitimme aiemassa blogipostauksessa siitä, miten Vermonniityn läpi kulkevia julkisia liikenneyhteyksiä kehitetään.