Vermonniitty
Ensiasunnonostaja – muista ainakin nämä asiat
vermonniitty on 04/09/2017

Suomen talouden näyttäessä parempia merkkejä on asuntokauppa jälleen vilkastumassa. Monet miettivät tälläkin hetkellä ensimmäisen kodin ostamista. Mitä kaikkea ensikertalaisen on syytä ottaa huomioon?

Pohdi toiveitasi ja analysoi taloudellinen tilanteesi. Minkälainen kohde olisi juuri sinulle sopiva? Ovatko hyvät julkiset liikenneyhteydet ja kunnolliset palvelut kävelymatkan päässä kenties juuri sinulle tärkeitä seikkoja? Entä uudisrakentamisen tuomat edut, kuten siisteys, esteettömyys ja mahdollisuus vaikuttaa materiaaleihin jo rakentamisvaiheessa?

Ota toisaalta myös huomioon taloudelliset realiteettisi. Asunnon hinnan olisi hyvä olla korkeintaan kolminkertainen taloutesi vuotuisiin bruttotuloihin nähden. Selviätkö lainanhoitokuluista sitten kun korot nousevat? Omien unelmien ja toiveiden kautta voit saada hahmotelmaa tulevasta kodista, samalla kun taloudellinen tilanteesi asettaa niille sopivat kehykset.

Käy pankissa juttelemassa tavoitteestasi ja hanki alustava lainalupaus. Se ei sido mihinkään, mutta antaa sinulle mahdollisuuden toimia tarvittaessa nopeastikin, kun sopiva kohde tulee vastaan. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin antaa toisen ihmisen viedä unelmien koti nenäsi edestä, samalla kun itse ei rahoituskuvioiden epäselvyyksien takia uskalla täyttää tarjouslomaketta. Pankissa saat konkreettisempaa tuntumaa siihen, millaiseen kohteeseen sinulla voisi olla varaa ja minkälaisia tarjouksia pystyt lähitulevaisuudessa tekemään.

Kun uusi koti on kiikarissa

Tässä vaiheessa sinulla pitäisi olla jo hyvä visio tulevasta kodistasi, ellei jopa tarkka kohde tiedossa. Jos ei ole, niin jatka etsimistä eri medioiden välityksellä. Jos tarkka kohde on tiedossa, niin tutustu siihen huolella. Onko asuntoon tai taloyhtiöön tarpeen tehdä isoja remontteja lähitulevaisuudessa? Onko mahdollinen entinen omistaja tai kiinteistövälittäjä kertonut kaiken oleellisen? Ovathan isännöitsijäntodistuksen tiedot kunnossa ja taloyhtiön tase kohdillaan? Tässä vaiheessa on hyvä onkia kaikki oleellinen tieto esiin, ennen kuin on nimi paperissa. Kun sopiva kohde tulee esiin, tee rohkeasti tarjous. Hyvät kohteet, joissa on hinta kohdillaan, menevät asuntomarkkinoilla nopeasti kaupaksi.

Kun tarjous on hyväksytty, ehdit vielä kilpailuttamaan pankkeja. Kannattaa kysyä lainatarjousta vähintään kahdesta tai kolmesta pankista. Parin kilpailutuskierroksen jälkeen pitäisi löytyä jo kunnollisia tarjouksia. Yleensä pankit pystyvät antamaan paremman tarjouksen vasta sitten, kun tarkka kohde on tiedossa. Erityisesti uudehkot, hyväkuntoiset asunnot kasvukeskuksissa takaavat hyvät rahoitusehdot. Uudistuotanto on pankkien riskienhallinnan kannalta varminta, ja se takaa yleensä edullisimman rahoituksen asiakkaalle. Muista tarkastaa lainatarjouksista kaikki ehdot ja kulut, älä tuijota pelkästään marginaalia.

Viimeistään kauppakirjojen allekirjoituksen jälkeen on hyvä suunnitella käytännön asioita. Mahdolliset remontit on hyvä tehdä heti, kun uusi koti vielä ammottaa tyhjyyttään. Tilaa muuttolaatikoita tarpeeksi, ja aloita pakkaaminen ajoissa vanhassa kodissa ajoissa. Käytännön järjestelyistä tärkeitä on myös tarkan muuttopäivän sopiminen tarpeeksi aikaisin, jotta kaveripiiristä voi varata muuttoapua riittävällä varoajalla. Älä unohda myöskään sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen siirtoa sekä muuttoilmoituksen tekoa. Muuton jälkeen voit hengähtää ja tutustua vielä tarkemmin uuden kodin ympäristöön ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Voisiko ensimmäinen kotisi löytyä Vermonniitystä? Tutustu asuntoihimme täällä.