Sijainti, sijainti, sijainti. Hokema on tuttu lähes kaikille, ja asuntojen myynti-ilmoituksiin tutustunut tietääkin, että ydinkeskustan yksiö voi todellakin maksaa enemmän kuin omakotitalo syrjäseudulla.

Sijainti on ja tulee olemaan yksi tärkeimmistä asunnon arvoa määrittävistä tekijöistä. Siksi onkin tärkeää ymmärtää, mistä arvoa nostattava sijainti on tehty.

Mistä hyvä sijainti on tehty?

Kiinteistönvälittäjät tiivistävät hyvän sijainnin merkityksen usein muutamaan yksinkertaiseen tekijään: hyvä sijainti tarkoittaa palveluita, monipuolisia liikenneyhteyksiä ja viihtyvyyttä parantavia tekijöitä.

Hyvän sijainnin resepti ei yllätä, sillä onhan suurin osa elämästä arkea. Vermonniityssäkin on huolehdittu siitä, että työmatkat taittuvat sujuvasti ja kotikulmilla odottaa palveleva lähikauppa. Peruspalvelujen lisäksi alueelle rakennetaan parhaillaan liiketiloja, elämyspalveluita, työtiloja ja julkisia palveluita.

Työmatkojen sujuvuuden takaavat muun muassa suora junayhteys Helsinkiin, lähivuosina valmistuva Raide-Jokeri sekä sijainti isojen valtaväylien kupeessa.

Hyvän sijainnin arvostus näkyy laajemmin myös kaupungistumisen ilmiönä. Vuonna 2019 pääkaupunkiseutu veti enemmän muuttajia kuin kertaakaan viiteenkymmeneen vuoteen. Suomen sisäistä muuttoa mittaavassa tilastossa Espoo oli sijalla kaksi. Eniten Espoossa puolestaan kasvoi Suur-Leppävaaran alue, johon Vermonniittykin kuuluu.

Vaakakupissa painaa myös vapaus

Myös omia arvoja tulee painottaa, kun kyseessä on oman kodin sijainti. On tärkeää miettiä, paljonko on valmis tinkimään asuinneliöistä tai rauhallisuudesta ja onko haave lähiluonnosta täysin turha. Asuntokaupoilla moni huomaakin, että oman elämän ylellisyys on tehty muista asioista kuin keskustan öisistä valoista.

Vermonniityn lähiluonto tuo tasapainoa kiireiseen arkeen. Monipuolisista ulkoilumahdollisuuksista voi valita esimerkiksi rauhallisen kävelyretken Laajalahden pitkospuilla, pulssia nostattavat treenit Leppävaaran urheilupuistossa tai rennompaa oleskelua alueen kahviloiden ja museoiden saleissa.

Millainen on hyvä sijainti vuonna 2030?

Suomen ympäristökeskuksen mukaan asuntokuntien pieneneminen ja ikääntyminen vaikuttavat siten, että lähellä palveluja sijaitsevien kerrostaloasuntojen kysyntä kasvaa entisestään. Kun pienet asunnot yleistyvät, lisäneliöitä rakennetaan koko taloyhtiön käytettäväksi. Vermonniityn rakennuksiin on suunniteltu muun muassa yhteiskäyttöisiä saunoja, juhlatiloja ja kuntosaleja.

Väestön ikääntymisen myötä myös esteettömyyden merkitys korostuu. Vermonniityssä esteettömyys on huomioitu jo arkkitehdin piirustuspöydältä alkaen. Moderneissa asunnoissa ei ole liikkumista haittaavia kynnyksiä, sekä pohjaratkaisuissa on panostettu toiminnallisuuteen ja turvallisuuteen. Esteettömyys on huomioitu myös lähialueen palveluissa.

Kun tiedät, mikä oman kodin sijainnissa on tärkeintä, on aika ryhtyä toimeen. Lue aiemmasta kirjoituksestamme, mitä asunnon ensiostajan tulee ottaa huomioon.

Me rakennamme Vermonniittyyn koteja jokaiseen elämäntilanteeseen. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.

 

03/12/2020

Vermonniityn palveluista puhuttaessa helposti tulee ajatelleeksi Leppävaaran keskustaa. Nyt on kuitenkin syytä siirtää katse lähemmäs, sillä uusi 6000 asukkaan asuinalue hyvien kulkuyhteyksien varrella ei ole jäänyt yrityksiltä ja julkisilta toimijoilta huomaamatta. Ensimmäiset yrittäjät ovat jo muuttaneet Vermonniityn kivijalkaan, ja kadun toiselle puolelle rakennetaan uusia tiloja konseptilla, jota Espoossa ei ole aiemmin nähty.

Yksi Vermonniittyyn ensimmäisenä muuttaneista yrityksistä on kauneushoitola Kosmari. Hoitolan yrittäjä Kati Fredman kehuu, että asiakkaat ovat löytäneet hyvin uusiin ja entistä suurempiin toimitiloihin. Uusi liiketila hoitolalle valikoitui kiinteistövälittäjän avulla. Fredmanin toiveissa siinsi lyhyt työmatka, läheisyys Leppävaaraan sekä paikka, jossa ei olisi muita alan yrittäjiä.

“Huomasin, että tämä alue oli kasvava ja löysin sitten kiinteistönvälittäjän avustuksella tänne. Ihastuin tähän paikkaan.”

Vermonniityssä Fredmania viehättää eniten alueen luonne ja rauhallisuus.

“Tykkään tosi paljon tästä alueesta. Paljon asutusta ympärillä. Rauhallinen alue, palvelut lähellä. Sellainen normaali asumisympäristö, mikä on hirmu hyvä.”

Maitopurkki lähikaupasta – ja pian paljon enemmän

Päivittäiset ruokaostokset hoituvat jo nyt Vermonniityssä sijaitsevassa K-Marketissa. Valikoima laajenee lyhyen ajan sisällä hyllymetrikaupalla, sillä Vermonniityn keskelle suunnitellaan entistä suurempaa K-Supermarketia.

Kaupallisten palvelujen valikoimaa tulee täydentämään myös Hatsinanpuistoon rakentuva OOPS. NCC:n kehittämä rakennushanke kattaa toimistotiloja, liikunta- ja hyvinvointipalveluita sekä kauppoja ja ravintoloita. Paikalle rakentuu tarkalleen ottaen 38 000 neliötä toimistotilaa, 32 000 neliötä kauppaa ja elämyksiä, 200 hotellihuonetta ja yli 300 pyöräpaikkaa.

“OOPS eli Oasis Of Professionals kuvaa kohtaamisten keidasta, urbaania puistonaapurustoa, jota Espoossa ei vielä ole”, hankkeen projektijohtaja Pirkka Pikkarainen avaa Monikonpurosta inspiraationsa saanutta nimeä NCC:n tiedotteessa.

“Alueen puut, portaat, polut ja Monikonpuro kannustavat liikkumiseen ja lisäävät hyvinvointia. Yhteisöllisyys ja jakamistalous näkyvät toimijoiden arjessa”, hän jatkaa.

Mittava rakennusprojekti on saavuttanut harjakorkeutensa, ja rakennusten ylimmistä kerroksista näkymät aukeavat aina Laajalahdelle asti. Ensimmäiset toimistorakennukset ja pysäköintitalot saadaan käyttöön jo elokuussa 2021.

“Kyse ei ole vain toimitilahankkeen kehittämisestä, vaan koko alueen ja kaupunginosan kehittämisestä. Tärkeitä asioita kokonaisuudessa ovat kansainvälisyyden ohella hyvinvoinnin ja ympäristön yhteensovittaminen, kokemuksellisuus sekä kestävä kehitys”, Pikkarainen summaa alueen filosofiaa.

Uudenlainen konsepti täydentää Sellon tarjontaa. Ennen kuin ovet uusiin palveluihin aukeavat, kauppakeskuksen 170 liikettä palvelevat seitsemänä päivänä viikossa, vuoden ympäri.

Uusia oppimisympäristöjä

Leikki on lapsen työtä, ja Vermonniityssä on otettu huomioon myös julkisten palveluiden kehitys asukasmäärän kasvaessa. Syksyllä 2019 avautui Majurinkulman päiväkoti, joka painottaa osallisuutta ja kestävää kehitystä toiminnassaan. Perkkaalle valmistuu myös uusi päiväkoti loppuvuodesta 2023.

Majurinkadulle puolestaan rakennetaan uutta Perkkaan koulua, jossa on tilaa lähes 800 oppilaalle. Rakennukseen suunnitellaan myös nuorisotiloja. Kouluun toteutetaan maalämpö ja aurinkopaneeleille varataan paikkoja. Koulutie uusissa tiloissa alkaa syyslukukaudella 2022.

Vermonniityn viimeiset asuinrakennukset valmistuvat vuonna 2025, jolloin myös ympäröivät palvelut ovat jo laajalti käytössä. Silloin ruokatarpeet saa mukaan helposti kotimatkalta, työmatka taittuu sujuvasti pyörällä tai Raide-Jokerin kyydillä ja ostoksille tai ravintolaillalliselle voi lähteä parin korttelin päähän Hatsinanpuistoon.

Jututimme aiemmassa blogissa Leppävaaran projektijohtajaa Mika Rantalaa, joka kertoi mitä Vermonniityssäkin toteutuva kaupunki kaupungissa -rakentaminen tarkoittaa.

Vermonniityssä on koteja jokaiseen elämäntilanteeseen. Ensiasunto, sijoituskohde tai tilaa koko perheelle – Vermonniitystä löydät unelmiesi kokoisen kodin, jossa luonto ja palvelut ovat nurkan takana. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.

22/09/2020

Ensimmäinen vuosi Raide-Jokerin rakentamista on takana, ja mittavasta projektista on valmiina noin viidennes. Työt etenevät aikataulussa, ja näillä näkymin sinivihreiden raitiovaunujen odotetaan liukuvan Vermonniityn läpi kesäkuussa 2024.

Raide-Jokerin reitti ulottuu aina Espoon Keilaniemestä Helsingin Itäkeskukseen. Liikkumisen mukavuuden lisäksi uusi raitiotie parantaa merkittävästi reitin varrella sijaitsevien alueiden palveluita ja työmahdollisuuksia. On arvioitu, että linjan tuoma vetovoima mahdollistaa jopa 20 000 uutta työpaikkaa.

”Raide-Jokerin merkitys Espoon kaupunkikehitykselle ja elinvoimalle on valtava. Raide-Jokeri jatkaa metron mukanaan tuomaa kasvua Espoossa kestävällä tavalla, kun palvelut, työpaikat ja asuminen sijoittuvat hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle”, Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo toteaa kaupungin tiedotteessa.

Raide-Jokeri kulkee Keilaniemestä Itäkeskukseen.

Raiteita pitkin töihin ja harrastuksiin

Raide-Jokeri pysähtyy Perkkaan ja Vermonniityn alueella kolmella pysäkillä. Nykyisiä raitiovaunulinjoja nopeampi Raide-Jokeri kulkee pääosin omalla kaistallaan erillään muusta liikenteestä, jolloin esimerkiksi ruuhkat eivät hidasta sen kulkua.

Reitti mullistaa alueen poikittaisliikenteen tuomalla monet työpaikat ja akateemiset kampukset lähemmäs toisiaan. Moderni pikaraitiolinja linkittää toisiinsa pääkaupunkiseudun merkittävät teknologiakeskukset, Keilaniemen, Otaniemen ja Leppävaaran.

Työmatkaliikenteen lisäksi Raide-Jokeri avaa Vermonniitystä suoran yhteyden myös moniin vapaa-ajan kohteisiin. Lähtisitkö Raide-Jokerin kyydillä esimerkiksi Laajalahden luonnonsuojelualueelle astelemaan pitkospuille?

Myös muualla toimivat yritykset ovat heränneet reitin varrella sijaitseviin mahdollisuuksiin. Esimerkiksi Allas Sea Poolista tuttu Nordic Urban Oy on tehnyt suunnitteluvarauksen kelluvan uinti- ja hyvinvointikeskuksen rakentamiseksi Espooseen.

Vermonniityssä kuljet jo leikiten

Vermonniityssä ei tarvitse kuitenkaan jäädä odottamaan Raide-Jokerin valmistumista, jotta alueen kulkuyhteyksiä voisi kehua erinomaisiksi. Junarata, Kehä I ja Turunväylä takaavat nopeat yhteydet joka suuntaan. Junamatka Leppävaaran asemalta Helsinkiin taittuu alle vartissa, ja Leppävaarassa pysähtyvät paikallisjunien lisäksi Helsingin ja Turun väliä kulkevat kaukojunat. Pyörämatka Helsinkiin taittuu puolessa tunnissa.

Vaikka uusia raiteita vielä asennetaan ja radan varren rakentaminen jatkuu, on Vermonniityn jo syntynyt kodikas tunnelma. Kurkkaa aiemmasta blogistamme, miltä Vermonniityssä näyttää.

Olit sitten etsimässä ensiasuntoa, sijoituskohdetta tai perheasuntoa, on Vermonniitty erinomainen vaihtoehto. Vermonniitty – Kaikkea oikeassa suhteessa.

Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.

28/05/2020

Laskimme kaarnalaivan Monikonpuroon, joka virtaa Vermonniityn läpi. Matkalle on viime vuosina kohonnut uutuuttaan hohtava, elämänmakuinen asuinalue, jossa arki on helppoa. Vehreissä maisemissa on mukava ulkoilla ja nauttia raikkaasta merituulesta. Huomaatko, kuinka kodikkaalta Vermonniitty jo näyttää?

Vermonniitty tulee olemaan koti tuhansille elämää rakastaville asukkaille ja valmiit asuintalot ovat jo täynnä uusia asukkaita. Sitä mukaa, kun asuintalot nousevat alueelle ja uudet asukkaat muuttavat alueelle, syntyy myös uusia palveluita. Viime syksynä valmistui uusi päiväkoti Perkkaalle ja muutaman vuoden kuluessa alueen koululaiset pääsevät opiskelemaan Perkkaanpuiston upouuteen kouluun. Myös yrittäjät ovat alkaneet kotiutua Vermonniittyyn ja esimerkiksi parturin, kosmetologin tai hierojan voi löytää kätevästi oman asuintalon alakerrasta.

Vermonniitystä ajaa kätevästi 15 minuutissa autolla Helsingin keskustaan tai 20 minuutissa lentokentälle. Julkisia liikennevälineitä suosiva hyppää Leppävaarassa junaan, jolla pääsee Helsingin keskustaan vain 13 minuutissa. Vuonna 2024 valmistuva Raide-Jokeri helpottaa Helsinkiin kulkemista entisestään, sillä Vermonniitty saa radan varrelle oman pysäkin. Myös kaupunkipyörät ovat kesäisin Vermonniittyläisten käytettävissä ja niillä polkee nopeasti asioille esimerkiksi lähellä sijaitsevaan Selloon. Omaa autoa ei todellakaan Vermonniityssä tarvita!

Kun kiireisen työpäivän päätteeksi palaa kotiin Vermonniittyyn, saa nauttia yhteisöllisestä tunnelmasta, omien läheisten seurasta ja raikkaasta ulkoilmasta – eikä enää ole kiire minnekään, sillä kaikki mitä tarvitset, löytyy ihan läheltä.

Vermonniitty alkaa olla pikkuhiljaa valmis, mutta uusia koteja rakentuu vielä. Olit sitten etsimässä ensiasuntoa, sijoituskohdetta tai perheasuntoa, on Vermonniitty erinomainen vaihtoehto. Vermonniitty – Kaikkea oikeassa suhteessa. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.

 

20/03/2020

Vermonniitty on hyvä esimerkki siitä, miten eilispäivän historia ja nykyaika elävät sovussa samoissa maisemissa. Moderni, mutta luonnonläheinen asuinalue nivoutuu saumattomasti osaksi Leppävaaran vuosisatojen mittaista tarinaa. Tiesitkö, että kohti korkeuksia rakentuvat Vermonniityn kerrostalot sijaitsevat vain kilometrin päässä Leppävaaran ensimmäisestä kerrostalosta Postipuuntiellä?

Jokaisen paikan historian ja tulevaisuuden tekevät ihmiset. Tämän tarinan syntysijoille jälkensä ovat jättäneet monet kulttuurihenkilöt, sekä uusia nimiä alueen historiaan tallentaa puolestaan Leppävaara-seura. Aktiivinen yhdistys palkitsi viime vuoden Valopilkuksi taimenen, joka asustaa Vermonniityssä virtaavassa Monikonpurossa.

Taideväen lepopaikasta kaupunkikeskukseksi

Leppävaaran nimen juuret ulottuvat 1600-luvulle Albergan kartanoon. Näille maille löysivät myös kulttuuriväen monet nimet, kun Akseli Gallen-Kallela rakensi 1900-luvulla ateljeensa tilan pihapiiriin. Ateljee palvelee tänä päivänä museona.

Gallen-Kallelan naapurissa asusti myös Ville Vallgren vaimoineen, jotka hoitivat alueella puutarhaa ja kasvattivat sikoja. Jälkipolville kerrotaan vieläkin tarinoita Vallgrenien niin kutsutuista improvisoiduista päivällisistä, joilla nähtiin Gallen-Kallelan ohella Eino Leinon ja Kyösti Kallion kaltaisia suurmiehiä. Vuosien varrella Leppävaaraa ovat asuttaneet kirjailija Hella Wuolijoki ja runoilija Katri Vala.

Kohti taivaita, juuret historiassa

Alueen historian uusinta lukua kirjoitetaan nyt Vermonniityssä, joka kunnioittaa kulttuurillisesti arvokkaita juuriaan paikannimien muodossa. Vermonniityssä oman kadut ovat saaneet taidemaalari Anna Sahlstén sekä runoilijat Kaarlo Sarkia ja Uuno Kailas. Perimätiedon mukaan Sarkia ja Kailas asuivat aikaan rantahuvilassa Linnunlaulun täysihoitolassa, alle kilometrin päässä nimikkokaduistaan.

Runouden lisäksi läheinen Vermo nivoutuu osaksi alueen nimistöä Runoratsunkadulla, Runoratsunpuistossa ja Runoratsunpolulla. Alueen keskeinen aukio on puolestaan saanut nimensä Kössi Koskiselta, joka oli Leppävaaran kehitystä monin tavoin edistänyt Bergansin tilan isäntä.

Monikonpuron henki ja muut Valopilkut

Mikä tärkeintä, huomispäivän historiaa kirjoitetaan nyt. Tämän päivän merkkihenkilöitä tuo esille ansiokkaasti Leppävaara-seura, joka valitsee aina vuoden pimeimpään aikaan uuden Valopilkun. Vuotuisella Valopilkku-tunnustuksella seura haluaa kiinnittää huomiota kaupunkielämän viihtyisyyteen ja palkitsee henkilöitä, yhteisöjä sekä ilmiöitä, jotka ovat edesauttaneet myönteistä kaupunkielämää Leppävaarassa. Viime vuosina on palkittu esimerkiksi paikallisia kahviloita, yrittäjiä ja Leppävaaran terveyskeskuksen lääkäri.

Vuoden 2019 Valopilkuksi valittiin kauppias Ilkka Kärkkäinen ja K-Supermarket Leppävaara henkilökuntineen. Perusteluissaan seura kiittää K-Supermarket Leppävaaran laajaa ja hyvää tuotevalikoimaa, siistiä ja tuoretta hevi-osastoa, toimivaa palvelutiskiä, aitoa pyrkimystä kestävään kehitykseen sekä erinomaista kauppiasta ja aina ammattitaitoista ja ystävällistä henkilökuntaa.

Vuonna 2018 Vermonniitty sai oman Valopilkkunsa, kun voitto osui alueen läpi virtaavaan Monikonpuroon. Tunnustus annettiin Pro Monikonpuro -liikkeelle, joka työskentelee elvyttääkseen kalakantaa Vermonniityn läpi virtaavassa purossa. Yhdistyksen työn ansiosta taimen on taas nähty kotipurossaan.

Kirjoitimme aiemmin siitä, miten historiasta kiinnostunut voi lähteä omalta pihalta aikamatkalle Vermonniityssä.

09/12/2019

Arjen toimivuus on toivelistan kärkipäässä, kun lapsiperhe etsii uutta asuinaluetta. Silloin katse suuntautuukin ensin tulevan asuinalueen omiin ja muihin lähistöllä sijaitseviin palveluihin. Vermonniityssä kaikki arjen palaset loksahtavat vaivatta paikoilleen, koska palvelut on suunniteltu lapsiperheiden tarpeita ajatellen.

Uusi päiväkoti on jo avattu

Majurinkulman uusi päiväkoti on avattu Perkkaalle aivan Vermonniityn kylkeen elokuussa 2019. Päiväkodissa toimii kuusi lapsiryhmää. Lisäksi kunnallista päivähoitoa tarjotaan esimerkiksi Leppävaaran keskustan läheisyydessä Roosaliinan, Ruusulinnan, Leppäviidan ja Kartanonpuiston päiväkodeissa.

Vermonniityn vierestä Perkkaalta löytyy myös yksityinen, musiikkipainotteinen päiväkoti Pilke Tuulikello. Lisäksi Leppävaarassa toimii yksityinen päiväkoti Ruusu, joka painottaa toiminnassaan liikuntaa.

Yhtenäiskoulu naapuriin

Vermonniityn peruskouluikäiset pääsevät syksyllä 2023 opiskelemaan upouuteen kouluun! Perkkaanpuiston 700 oppilaan yhtenäiskoulussa toimii sekä ala- että yläaste. Uuden koulun valmistumiseen saakka vuosiluokat 1-6 käydään Perkkaanpuiston ala-asteella. Isommat peruskoululaiset opiskelevat esimerkiksi lähistöltä löytyvissä Ruusutorpan, Veräjäpellon, Leppävaaran ja Postipuun kouluissa.

Haaveiletko, että lapsesi pääsisi painotettuun opetukseen? Musiikkiluokalle voi hakea Lintuvaaran tai Rastaalan kouluun kolmannelle vuosiluokalle. Montessoriopetusta tarjotaan ala-asteikäisille Ruusutorpan koulussa Leppävaarassa. Yläasteella voi suuntautua ilmaisutaiteeseen Kilonpuiston ja Pohjois-Tapiolan kouluissa, musiikkiin Karakallion ja Tapiolan kouluissa, urheiluun Leppävaaran koulussa, kuvataiteeseen Viherlaakson koulussa sekä matemaattis-luonnontieteellisiin aineisiin Mankkaalla.

Harrastusmahdollisuuksia joka kulmalla

Vermonniityn asukkailla on oivalliset harrastusmahdollisuudet niin lapsille kuin aikuisille, joten arjen vastapainona toimivien aktiviteettien perässä ei tarvitse ajella pitkiä matkoja.

Soitto- tai laulutunneista kiinnostuneella on runsaasti valinnanvaraa aivan lähellä: Leppävaarasta löytyvät esimerkiksi musiikkiopisto Juvenalia, musiikkikoulu Musaamo sekä musiikki- ja tanssikoulu Estrada. Pienemmälle lapselle musiikillisia elämyksiä tarjoaa esimerkiksi Jamkids-muskari.

Urheilumahdollisuudetkin ovat lähes rajattomat: Leppävaaran urheilupuistossa ja sen ympäristössä voi harrastaa monia lajeja aina jääkiekosta voimisteluun ja yleisurheiluun. Liikuntahallissa pelataan esimerkiksi kori-, lento- ja käsipalloa, salibandya ja futsalia. Uimahallin yhteydessä toimii kesäisin myös maauimala. Lisäksi Vermonniityn viereen Hatsinanpuistoon rakentuu lähivuosina kattavat sisäliikuntatilat.

Onko lapsesi kiinnostunut raviurheilusta tai hevosten ja ponien hoidosta? Vermon Ravikoululla 7–15-vuotiaat lapset ja nuoret pääsevät puuhailemaan esimerkiksi keppihevosten parissa, ponikerhossa ja ravinuorten tapaamisissa.

Tuttavia ja tekemistä asukaspuistossa

Monille lapsiperheille yhteisöllisyys, vertaistuki ja samassa elämäntilanteessa olevien vanhempien seura on tärkeää. Perkkaalla toimii asukaspuisto, joka on tarkoitettu kaikille lähialueen lapsiperheille. Puisto tarjoaa mahdollisuuden sekä omaehtoiseen että ohjattuun toimintaan, ja sen tilat leikkivälineineen ovat vapaasti käytettävissä.
Asukaspuisto on myös koululaisten viihtyisä vapaa-ajan viettopaikka. Puistossa toimii myös kerho kotihoidossa oleville 2–5-vuotiaille lapsille, ja arkipäivisin noin klo 10 puistossa järjestetään ohjattua toimintaa.

Ruokaostokset kätevästi läheltä

Vermonniityn lähikauppana toimii tällä hetkellä K-Market Perkkaa, josta löytyy myös K-Ruoka -verkkokaupan noutopiste. Vermonniityssä asuinalueen omat palvelut tulevat keskittymään tulevaisuudessa Kössi Koskisen aukiolle, jonne rakentuu tori, tiloja asukastapaamisiin, päivittäistavarakauppa ja liiketiloja pienmyymälöille. Tämä Vermonniittyä ja Perkkaan asuinaluetta palveleva aluekeskus sijoittuu Majurinkadun itäpuolelle. Kauppakeskus Sellon monet ruokakaupat ja monipuoliset hypermarketit palvelevat aivan nurkan takana Leppävaaran aseman kupeessa.

Nelijalkaisetkin viihtyvät

Vermonniitty on koiraystävällinen asuinalue: lähistöltä löytyy loistavia ulkoilutusmaastoja sekä koiran että omistajan iloksi! Esimerkiksi Laajalahden kauniin luonnonsuojelualueen ympäristössä on helppokulkuisia luontopolkuja, joita kelpaa tallata vierekkäin karvakaverin kanssa. Vermonpuiston ja Talinhuipun koirapuistot tarjoavat koirallesi kirmaamisen riemua ja lajitovereiden kohtaamisia.

Arjen pyörittämisen vastapainoksi tarvitaan myös rentouttavia vapaa-ajan hetkiä, etenkin pimeän vuodenajan piristykseksi. Kirjoitimme aiemmin siitä, miten voit viettää talvisen miniloman Vermonniityn lähistöllä!

30/10/2019

Vermonniityn asukkaat saavat muutaman vuoden kuluttua naapuriinsa entistä monipuolisempia lähipalveluita. Aivan vieressä sijaitsevaan Hatsinanpuistoon on nimittäin rakentumassa noin 100 000 kerrosneliömetrin kokoinen elämyskeskus, joka koostuu toimisto- ja asuinrakennusten lisäksi hotellista, sisäliikuntatiloista, ravintoloista ja liiketiloista.

Hatsinanpuiston kaavasuunnitelmat ovat nyt valmiina, ja rakentaminen on alkanut. Alueen länsiosaan kohoaa ensin tornimainen toimistotalo, jonka jälkeen rakentaminen etenee vaiheittain itään päin. Uusista palveluista päästään nauttimaan jo lähivuosina: alustavan arvion mukaan kauppa- ja elämyskeskus sekä hotelli valmistuvat vuonna 2022 tai 2023.

Viihtyisä toimistokampus puistoalueineen

Hatsinanpuistoon rakennettavat toimistotalot sopivat niin useille eri toimijoille kuin yhden yrityksen pääkonttorikäyttöön. Työpaikkakorttelin ensimmäiseksi vuokralaiseksi on varmistunut kansainvälinen ohjelmistoyhtiö Trimble Solutions, joka saa noin 10 000 neliömetrin toimitilat käyttöönsä vuonna 2021. NCC on myös allekirjoittanut eläkeyhtiö Varman kanssa kohteen myyntiä koskevan sopimuksen.

Yhteensä toimistotiloja rakennetaan noin 40 000 neliötä. Viihtyvyyttä ei ole unohdettu: toimistorakennusten väliin toteutetaan puistoalue, joka mahdollistaa ulkona oleskelun alueen asukkaille ja työntekijöille.

Lähtisitkö shoppailemaan, syömään tai liikkumaan?

Hatsinanpuiston keskelle korkeampien toimistorakennusten ja asuintalojen väliin rakentuu runsaasti liiketilaa myymälöille, ravintoloille ja kahviloille. Alueelle toteutetaan mahdollisesti myös päivittäistavaramyymälä. Matalampia, pääosin kaksikerroksisia liike- ja vapaa-ajan tiloja on suunniteltu rakennettavan yhteensä noin 38 000 neliötä. Liikekeskuksen ylimmät kerrokset varataan sisäliikuntatiloille.

Hatsinanpuiston on tarkoitus täydentää lähellä sijaitsevan Kauppakeskus Sellon tarjontaa: toiveena on saada alueelle vetovoimaisia, tilaa vaativia myymälöitä, sekä niiden toimialaan sopivia houkuttelevia palveluita.

Uusia naapureita ja majoituspalveluja

Leppävaaran alueen majoituspalvelut monipuolistuvat Hatsinanpuiston myötä entisestään: alueen keskelle, Perkkaantien varteen on nimittäin suunniteltu tornimainen, noin 200 huoneen hotelli.

Vermonniityn asukkaat saavat myös noin 300 uutta naapuria: Hatsinanpuiston itäpäätyyn kohoaa suunnitelmien mukaan neljä kerrostaloa. 5-12-kerroksiset rakennukset sijoitetaan korttelin reunoille, ja talojen keskelle muodostuu laaja, yhtenäinen piha-alue.

Ulkoilua ja viihtymistä puron varrella

Hatsinanpuistossa kulkee useille lähialueiden asukkaille tuttu Monikonpuro. Puron uomaa ja puustoa pyritään säilyttämään Hatsinanpuiston länsiosassa mahdollisimman paljon, ja siellä puro virtaakin osin alkuperäisessä uomassaan. Perkkaantien varrella uomaa joudutaan rakentamisen myötä siirtämään vaiheittain uusien katujen väliselle alueelle. Itäpuolella puro jatkaa kulkuaan nykyisellä sijainnillaan Perkkaanpuronpuistossa.

Monikonpuron puro- ja puistoalueesta on suunnitteilla kaikille avoin paikka ulkona viihtymiseen: alueelta tulee löytymään nurmipintaa oleskeluun ja pelailuun. Toimistojen läheisyyteen on suunnitteilla myös puisia terasseja ja istuskeluportaita rentoutumiseen ja töiden tekoon.

Helposti perille: valitse reittisi

Kuten Vermonniityn kohdalla, myös Hatsinanpuiston viehätysvoimaa lisää sen sijainti hyvien kulkuyhteyksien varrella. Alueelle voi saapua kätevästi sekä kävellen, pyöräillen, junalla, bussilla että omalla autolla. Nykyisten yhteyksien lisäksi alueelle suunnitellaan parhaillaan useita jalankulun ja pyöräilyn reittejä.

Raide-Jokeri parantaa Hatsinanpuiston ja Vermonniityn yhteyksiä entisestään. Pikaratikan pysäkkiä on suunniteltu Perkkaantien puolelle, mikä tarkoittaisi sitä, että Vermonniitty ja Hatsinanpuisto sijaitsevat vain yhden pysäkinvälin päässä toisistaan. Pysäkin yhteyteen on tulossa myös liityntäpaikkoja polkupyörille.

Hatsinanpuiston lisäksi lähellä on paljon muitakin palveluja ja aktiviteettejä! Kirjoitimme aiemmassa blogissamme Vermonniityn läheltä löytyvistä palveluista.

24/09/2019

Vermonniityn kupeessa sijaitseva Vermo Areena on tunnetusti raviurheilun aktiivinen näyttämö ja Suomen pääravirata. Vermo on tämän lisäksi myös paljon muuta – alueella järjestetään esimerkiksi monenlaisia tapahtumia, kirpputoreja ja aktiivista nuorisotoimintaa. Lue vinkit ja poimi vierailua varten omat suosikkisi!

Oletko käynyt raveissa? Ensikertalaiselle Vermon tunnelma on kokemisen arvoinen juttu, ja totoaminen tuo vierailuun hauskaa jännitystä. Ravitunnelmaan pääsee keskiviikkoravien lisäksi monissa muissakin ravitapahtumissa. Lisäksi Vermossa järjestetään suurtapahtumat Finlandia-ajo ja Suuri Suomalainen Derby. Tämän vuoden lokakuussa kaviot kopisevat myös EM-ravien tahtiin.

Vermo ei kuitenkaan pyöri ainoastaan hevosurheilun ympärillä: hyvät liikenneyhteydet ja monipuoliset tilat mahdollistavat monenlaiset tapahtumat, kuten kokoukset, messut, konsertit ja näyttelyt. Kokousta tai elämyksellistä juhlaa järjestävän voi vuokrata myös näköalapaikalla sijaitsevan aition vuokraamista.

Toimintaa lapsille ja nuorille

Vermossa järjestetään myös aktiivista nuorisotoimintaa: Vermon Ravikoululla lapset ja nuoret pääsevät raviurheilun pariin aitiopaikalta! Viihtyisikö lapsesi esimerkiksi kepparien parissa, ponikerhossa tai ravinuorten tapaamisissa, vai kiinnostaisiko häntä oppia ajamaan hevosia ja poneja? Ravinuoret tekevät myös erilaisia hevosaiheisia retkiä.

Lounasta tallialueella

Miten olisi lounas Vermossa ulkoilun tai vaikkapa etäpäivän lomassa? Kävelyreitin varrella tallialueella sijaitseva lounaskahvila Tallitupa on helppo valinta maukkaan kotiruoan ystävälle. Kahvila on avoinna lounasajan lisäksi myös ravien aikana. Jos taas kaipaat hieman luksusta arkeen, valitse à la carte -ravintola Ravilla! Totohallista löytyvä Voltti Street Bar sen sijaan tarjoaa mutkatonta grilliruokaa.

Virkisty ulkoilmassa

Lähde reippailemaan Vermon ympärillä aukeavalle kauniille ulkoilualueelle. Vermo on ravirataa lukuun ottamatta vapaasti ulkoilijoiden käytettävissä – kunhan muistat, että hevosilla on alueella aina etuajo-oikeus. Suuntaa esimerkiksi Perkkaan ja Vermon kotikaupunkipolulle bongaamaan lintuja ja tutustumaan alueen monipuoliseen kasvistoon. Kesäyönä saatat nähdä rannalla ja veden päällä myös lepakoita hyönteisjahdissa!

Aivan Vermon tuntumassa sijaitsee myös Talin frisbeegolfpuisto useine erilaisine väylineen. Rata on kaikkien käytettävissä maksutta ympäri vuoden, joten se tarjoaa aloittelijalle oivan mahdollisuuden tutustua frisbeegolfin saloihin. Vermon maasto on omiaan myös koiran kanssa liikkuvalle, ja löytyypä raviradan kupeesta myös Talinhuipun koirapuisto.

Konttitori kirppisten ystäville

Kirppisten ystävän kannattaa ehdottomasti suunnata kesäsunnuntaisin Vermon parkkipaikalle, jossa järjestetään Merimieskirkon Konttitori-kirppis! Myynti tapahtuu kätevästi suoraan auton peräkontista, ja 25 euron paikkavuokralla saa käyttöönsä 2 parkkiruutua.

Kirjoitimme aiemmin tekstin muistakin Vermonniityn lähellä sijaitsevista kirpputoreista!

23/08/2019

Esteettömyys on toisinaan välttämättömyys, minkä lisäksi se helpottaa arkea lukemattomissa eri tilanteissa; ostoskassia tai muuttokuormaa kantaessa, tai kun liikut lastenrattaiden, kyynärsauvojen tai pyörätuolin kanssa. Vermonniityssä esteettömyys on huomioitu jo arkkitehdin piirustuspöydältä alkaen. Uudiskohteissa on panostettu avaraan tilaan ja asumisen helppouteen. Moderneissa asunnoissa ei ole liikkumista haittaavia kynnyksiä sekä pohjaratkaisuissa on panostettu myös toiminnallisuuteen ja turvallisuuteen.

Myös kotiin kulkeminen on sujuvaa – säässä kuin säässä. Julkinen liikenne tuo Vermonniittyyn monesta suunnasta, ja alueen kupeeseen rakentuvan Raide-Jokerin lähimmälle pysäkille on esteetön kulku. Autojen paikoitus on järjestetty joko erillisiin parkkitaloihin, jolloin liikuntaesteisille on varattu paikat tontilta tai suoraan talojen yhteyteen niin, että parkkihallista on hissillä esteetön kulku kotiovelle asti. Hissien valinnassa on huomioitu myös esteettömyys ja helppokulkuisuus. Monissa Vermonniityn taloyhtiöissä on käytössä Postin Smartpost-automaatti, johon voi arjen pyöritystä keventääkseen tilata postipaketit ja vaikkapa viikonlopun ruokaostokset. Erilaisilla lukitus- ja kulunhallintajärjestelmillä on puolestaan mahdollista vaikuttaa tilojen turvalliseen käyttöön sekä avainten hallinnointiin.

Lähialueen palvelut kuuluvat kaikille

Vermonniityn luonnonläheinen ympäristö ja kattava kevyen liikenteen verkosto antavat hyvät mahdollisuudet sujuvaan ja esteettömään liikkumiseen. Kaupungin omista harrastus- ja liikuntapaikoista esimerkiksi Leppävaaran uimahalli on esteetön ja Leppävaaran Urheilupuiston kuntokihara sopii myös pyörätuolikelaukseen. Erityisryhmille suunnattua liikuntaa järjestävät kaupungin lisäksi seurat ja yhdistykset. Erityisryhmien liikunta huomioi vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikkenemisen.

Laajalahdessa Villa Elfvikin luontotalo ja kahvila ovat esteettömiä. Luontotalolta lähtevä Luonnon helmassa -luontopolku sopii lumettomaan aikaan myös pyörätuolilla ja lastenrattailla kuljettavaksi. Cafe Zoceria Leppävaarassa ja Tarvaspäässä ovat kummatkin huomioineet esteettömyyden. Tarvaspään kahvilarakennukseen pääsee portaiden yli asennettua pyörätuoliliuskaa pitkin. Myös Gallen-Kallelan museoon pääsee pyörätuolilla sisäänkäyntiluiskaa pitkin. Suurin osa näyttelyn materiaalista sijaitsee pohjakerroksessa, missä liikuntaesteisten on mahdollista kulkea, mutta tornikerroksiin ei ole esteetöntä pääsyä. Museon pihassa on yksi inva-pysäköintipaikka.

Esteetön Espoo

Espoo pyrkii omalla esimerkillään ohjaamaan esteettömän ympäristön rakentumista. Kaupungin esteettömyysohjelma Esteetön Espoo 2020 ohjaa toimia niin, että Espoossa suunnitellaan, kunnossapidetään ja rakennetaan esteetöntä, tasa-arvoista ja laadukasta ympäristöä. Esteettömyys otetaan huomioon yleisten alueiden suunnittelussa, kaavoituksessa, perusparannushankkeissa sekä uusien julkisten rakennusten hankkeissa.

Espoolaiset yritykset ja yhteisöt voivat hakea kaupungilta Esteetön Espoo -tunnusta, joka auttaa kävijöiden lisäksi myös toimijaa arvioimaan tilojensa esteettömyyttä kokonaisvaltaisesti hakemuksen teon yhteydessä. Leppävaaran alueella tunnustuksen on saanut kauppakeskus Sello, Leppävaaran apteekki Elixir ja Sellon apteekki.

Espoossa järjestetään vuosittain myös Vuoden esteetön teko -kilpailu, johon kaikki espoolaiset voivat esittää palkittavaksi espoolaista palvelua, yritystä, yhteisöä, toteutettua ideaa, henkilöä, rakennusratkaisua tai toimintaa, joka on tuonut palvelut kaikkien saataville ja tehnyt liikkumisesta ja asioinnista helpompaa. Viime vuonna voittajaksi valittiin Kaikukortti, joka on alennuskortti taloudellisesti tiukassa tilanteessa oleville henkilöille ja heidän lapsilleen. Kortin tavoitteena on parantaa yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä.

Vermonniitty on asuinalue, jota tehdään aivan jokaiseen tahtiin liikkuvalle. Kirjoitimme aiemassa blogipostauksessa siitä, miten Vermonniityn läpi kulkevia julkisia liikenneyhteyksiä kehitetään.

02/08/2019

Kirpputorit nostavat suosiotaan samalla kun kulutustottumukset ja elämäntavat muuttuvat ekologisemmiksi. Vermonniitystä pääsee kätevästi useammalle kirpputorille ja secondhand-liikkeeseen. Pysyvien liikkeiden lisäksi Vermonniityn lähistöllä järjestetään säännöllisiä kirpputoritapahtumia sekä kesäaikaan puistokirppiksiä. Tarjonnasta löytyy vaihtoehtoja moneen eri tarpeeseen, joten kannattaa miettiä jo etukäteen, mitä on etsimässä tai myymässä ja valita paikka sen mukaan.

Secondhand – aarteita lähiseudulla

Lomapäivän ratoksi voi lähteä tunnelmoimaan keräilyhuumaa vaikkapa Fidan Leppävaaran secondhand -liikkeeseen. Fidassa on myynnissä harrastusvälineitä, huonekaluja, sisustustavaroita ja vaatteita. Mukaan voi lähteä vaikka sulkapallomailat ja kahvakuula, 50-lukulainen lipasto tai Arabian maljakko.

Taidelasia, aterimia, huonekaluja ja astiastoja voi käydä etsimässä Suomen Antiikki ja keräily Oy:n pikkuisessa putiikissa. Yritys toimii myös verkossa, mutta etukäteen tulosta sopimalla aarteita pääsee etsimään paikan päälle. Jos kaapin perukoilla lepää pölyä keräämässä vanha arvoastiasto, niin on hyvä tietää, että yritys myös ostaa vanhaa tavaraa.

Perinteisiä kirpputoreja haravoimalla on mahdollista löytää laadukkaita käytettyjä esineitä ja vaatteita. Tällaista kestävää kierrätystä tarjoaa myös Kirpputori Mankkaan Akseli. Akseliin voit viedä omat tarpeettomat tavarat ja vaatteet myytäväksi ilman, että täytyy itse olla myymässä. Tarjolla on kokonaispalvelun vaihtoehto, jossa Akseli myy, hinnoittelee ja tilittää tuotteet puolestasi. Vaihtoehtoisesti voi myös ottaa myyntipaikan ja hoitaa hinnoittelun ja järjestelyn itse.

Kirpputorilöytöjä vauvoille ja vaareille

Kesäkausi on tori- ja puistokirppisten juhla-aikaa. Vermonniittyläisiä lähinnä on Vermon Kontti-kirppis. Jo 22 vuoden ajan järjestetty Merimieskirkon Konttitori on avoinna aina kesäsunnuntaisin klo 10-14. Tapahtumassa voi myydä käytettyä tavaraa suoraan autosta 25 euron paikkavuokraa vastaan. Konttitori palvelee kesäkaudella 2019 22. syyskuuta asti.

Leppävaara-seuran suositut tori- ja puistokirppikset ovat nyt heinäkuussa kiinni ja jatkavat taas elokuussa Läkkitorilla lauantaina 17.8 ja 21.9 ja Alberganespalla lauantaina 31.8. klo 10-14. Puistossa kirppistellään vielä elokuussa edellyttäen, että Raide-Jokerin rakennustöitä ei siellä ehditä aloittaa. Talkoovoimin järjestettävien Lepuskin kirppareiden myyntipaikat ovat maksuttomia ja ne jaetaan saapumisjärjestyksessä. Oma myyntialusta tarvitaan.

Lastenvaatteita ja -tavaroita etsivän kannattaa suunnata perinteiselle Helsingin Seudun Monikkoperheiden kirppikselle. HMP:n kirppis järjestetään seuraavan kerran Ruusutorpan koululla 21.9.2019 klo 10-13. Myynnissä on kaikenlaista lapsiin ja raskauteen liittyvää tarpeistoa, kuten vaatteita ja leluja. Myymään pääsevät Helsingin Seudun Monikkoperheet ry:n jäsenet. Myyntipaikan hinta on 10 euroa ja paikka varataan etukäteen.

Myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leppävaaran yhdistys ry järjestää perinteisesti syksyisin ja keväisin suosittua kirpputoria. Paikka ja aika vaihtelee, joten kannattaa seurata MLL:n omia sivuja. MLL:n kirppareilla pöytävuokra maksaa jäsenille 10 euroa ja ei-jäsenille 20 euroa, sekä jäsenet ovat paikkoja jaettaessa etusijalla. Talkoolaiseksi ilmoittautuneet saavat pöytäpaikan ilmaiseksi. Kirppiksellä ylijääneet tuotteet voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Anna hyvän kiertää

Itselle vanha on toiselle uusi. Ehjän vaatteen voi antaa kaverille, myydä perinteisellä tai Facebookin kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Vaatteita voi viedä lähialueilla esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin, UFFin, Fidan tai Pelastusarmeijan keräyspisteisiin.

Sellosta löytyy myös pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen keräyspiste, jonne voi viedä ehjää, puhdasta ja uudelleen käyttöön sopivaa kodin pientavaraa sekä kodin tekstiileitä ja vaatteita.

Second hand -vaatteita tarjoavat myös verkkokaupat, jotka hoitavat toimituksen kuluttajalta kuluttajalle. Tällainen on esimerkiksi Sellossa käytettyjen merkkivaatteiden Emmy.fi keräyspiste, johon voit toimittaa myytävät vaatteesi, ja hankkia verkkokaupasta itselle laadukasta uutta vanhaa.

Käytetty tavara on aina ekologisempi kuin uusi. Tee ekoteko ja lahjoita, myy tai kierrätä vanhat tavarasi eteenpäin – samalla saatat tehdä toisen ihmisen onnelliseksi.

Kirjoitimme aiemmassa tekstissä siitä, miten Vermonniityssä huomaa käytännössä, että asuinalue rakentuu osaksi Euroopan kestävimmäksi valittua kaupunkia.

05/07/2019