Vermonniitty
5 hyvän olon vinkkiä vuoteen 2019
vermonniitty on 09/01/2019

Uusi vuosi on avoin mahdollisuus aloittaa uudelta pöydältä. Jos joulun pyhät eivät laskeneet jatkuvan stressin nostamaa sykettä tai väsähtänyt fyysinen kunto ei ole vieläkään noussut ajatuksen voimalla, on hyvä hetki asennoitua uudenvuodenlupauksiin uudella tapaa. Mitä jos lupaisit tänä vuonna omistaa aikaa itsesi hemmottelulle ja asioille, joista tulee hyvä mieli?

1. Uuden oppiminen virkistää mieltä

Vermonniityn välittömässä läheisyydessä alkavat vuoden vaihteessa lukuisat kansalais- ja työväenopistojen kurssit. Mitäpä jos vihdoin aloittaisit kauan haaveillut espanjan kieliopinnot, keramiikkatyön tai pianonsoiton opinnot? Helmikuussa alkavat ammatti- ja korkeakoulujen yhteishaut, mutta esimerkiksi Omniaan on jatkuva haku ja vaikkapa Leppävaarassa toteutettavaan maaliskuussa alkavaan tieto- ja viestintäliikenteen perustutkintoon on vielä hakuaikaa jäljellä. Onko tämä se vuosi, kun kuuntelet sisäistä kutsua kouluttautua uuteen ammattiin?

2. Jouluherkut ovat ihania, mutta ihanaa on myös niiden hikoilu pois vyötäisiltä

Valinnanvaraa Vermonniityn naapurustossa riittää. Espoon suurin ja monipuolisin urheilupuisto sijaitsee reippaan alkulämmittelyn matkan päässä Vermonniitystä. Näin talvella urheilupuistossa pääsee kuntoaan kohottamaan hoidetuilla laduilla ja jäällä. Vilukissa voi ostaa kuukausikortin uimahalliin ja heittää löylyllä vilut pois.

Ryhmäliikuntapaikoista Vermonniityn ympäristössä on runsaudenpula. Rentoa ja hauskaa liikkumista tarjoaa ainakin liikuntastudio Luhtavilla, jonka toiminta-ajatuksena on, että liikunta on mahdollisuus nauttia elämästä. Ja jos oma laji ei ole vielä tiedossa, ryhmäliikuntatunteja voi kokeilla veloituksetta ainakin Fressissä.

3. Vanha kunnon kirjan lukeminen rentouttaa kehoa ja mieltä

Kuinka pitkä aika on siitä, kun viimeksi istuit alas, otit kirjan käteesi ja annoit sanojen viedä? Sellon kirjasto on vertaansa vailla ja Vermonniityn naapurustosta löytyy parikin kattavaa kirjakauppaa. Tulevalle vuodelle yksi hauska tavoite on lukea 5 kirjaa vuodessa. Lukumäärä on riittävän pieni, että suorituspaineet ovat sopivan alhaiset, mutta nautinto on taattu tavoitteen täyttyessä. Viiden kirjan lukuvinkkejä saa pyytämällä kirjaston ja kirjakauppojen ammattilaisilta.

Voisiko viiden kirjan lukulistallesi päästä jokin näistä teoksista? Mia Kankimäki matkaa teoksessaan Naiset joita ajattelen öisin eri puolille maailmaa inspiroivien historiallisten naisten perässä. Yuval Hararin 21 oppituntia maailman tilasta esittelee tulevaisuuden mahdollisia kehityskulkuja, jotta osaisimme varoa niistä tuhoisimpia. Elämänkerroista Salla Leponiemen teos Jumalainen kipuna oopperalaulaja Hanna Granfeltista on ehdottoman kiinnostavaa luettavaa. Runokokoelmista Metropolis tarjoaa taattua Saila Susiluotoa satujen, proosarunojen ja lyriikan muodossa. Viimeisimpänä listalle pääsee Olli Jalosen Finlandiavoittaja Taivaanpallo.

4. Musiikki tutkitusti tuo mieleen harmoniaa

Toinen tehokas keino hiljentää sisäistä pauhua on luonnossa liikkuminen. Nämä kaksi yhdistyvät saumattomasti lähtemällä käyskentelemään Vermonniityn lähiympäristöön. Rauhallinen hetki syntyy, kun kuulokkeissa soi oma lempimusiikki, raikas ilma täyttää keuhkot ja ympärillä vallitsee lähiluonnon kauneus. Laajalahden luonnonsuojelualueelle saapuessa musiikki kannattaa hiljentää hetkeksi, jotta voit nauttia hetken rauhassa luonnon omasta musiikista.

5. Vuoden vaihtuminen on myös hyvä syy muistaa ihmissuhteita

Postin mukanaan tuomat joulukortit ovat aina ilo, miksei jatkaisi samaa ilon tuomista ympäri vuoden? Tulit mieleeni -kortin voisi lähteä vanhalle ystävälle, sukulaiselle ja entiselle naapurille. Rohkeasti uuteen vuoteen voi astua myös hankkimalla uusia ihmissuhteita. Uusi ystävä voi löytyä harrastuksen, vertaisryhmän tai vaikkapa teatteripiirin kautta. Espoon kaupunki järjestää erilaisia maksuttomia hyvinvointiryhmiä, joista voi löytää myös mieleistään seuraa. Lapsiperheille tekemistä ja tuttavuuksia riittää Vermonniityn lähialueiden asukaspuistoissa. Vapaaehtoistoimintaa järjestää ainakin Sininauhasäätiö yhteistyössä Punaisen Ristin kanssa Sellon kirjastossa.

Toivotamme lempeää ja onnellista uutta vuotta 2019!