Vermonniitty
Vihreä parveke – keidas keskellä kaupunkia
vermonniitty on 14/03/2018

Viherkasvit tekevät elinympäristöstä viihtyisän ja niiden parissa puuhailu vähentää stressiä. Puutarhan voi perustaa myös parvekkeelle, jolloin voit nauttia luonnon rauhasta, tuoksuista ja mauista myös kaupungissa. Parveke on myös omaa pihaa vaivattomampi ratkaisu: ei rikkaruohoja tai nurmikon leikkuuta, sekä kokonaiskustannuksetkin jäävät pienemmäksi kuin luonnostaan.

Nykyajan parvekkeet kestävät hyvin aikaa ja elämistä, minkä vuoksi ne ovat oivia ympäristöjä kukoistaville urbaaneille puutarhoille. Esimerkiksi köynnökset, kesäkukat, perennat ja monet hyötykasvit menestyvät suomalaisparvekkeella erinomaisesti.

Päivät ovat nyt pidempiä kuin yöt, ja siksi kevätvalmisteluihin kannattaakin ryhtyä heti. Ennen kuin tartut multasäkkiin, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä kasveja juuri sinun Edenissä tulisi olla. Tuoksuuko siellä samalta kuin lapsuusmuistojen pihapiirissä vai poimitko sieltä tuoreita yrttejä ruoka-annokseen?

Onko peukalosi vihertävä vai keskellä kämmentä?

Täysin vaivattomia kasveja tuskin on olemassakaan, mutta pienellä perehtymisellä kuka tahansa pääsee nauttimaan vehreästä parvekkeesta. Aloittelijan kannattaa myös suosia valinnoissaan helppoja kasveja, kuten pelargoniaa ja lehtisalaattia, jotka menestyvät monenlaisissa olosuhteissa.

Tutustu myös oman parvekkeesi olosuhteisiin, kun valitset kasveja. Kasvien menestyminen riippuu esimerkiksi kasvupaikan lämpötilasta, tuulisuudesta ja valoisuudesta. Parvekkeen ilmastoa eroaa usein maantasalla vallitsevista olosuhteista, minkä ansiosta esimerkiksi istuttamisen voi usein aloittaa aikaisemmin valoisalla parvekkeella. Parvekkeesi pysyy kauniina myös mahdollisimman pitkään, kun valitset sinne etukäteen eri aikaan kukoistavia kasveja.

Kasvien paras kylvöaika on maalis-huhtikuussa, ja kylvämiseen soveltuu vaikka tyhjä munakenno, josta esikasvatetut taimet on helppo siirtää suoraan ruukkuun. Jos innostus puhkeaa kukkaan vasta myöhemmin keväällä, voi valmiita taimia ostaa suoraan myymälästäkin.

Lähiruokaa metrien päässä keittiöstäsi

Suomen kesän loputtoman pitkät päivät ovat otollisia myös maistuvien hyötykasvien viljelyyn. Esimerkiksi peruna, porkkana ja yrtit tekevät hyvää satoa myös parvekkeella astioissa viljeltynä. Lisäksi tomaatti ja mansikka viihtyvät erinomaisesti amppelissa, jotka auttavat sinua hyödyntämään kompaktin tilan vertikaalisia pintoja.

Hyötykasveja kasvatettaessa on hyvä sisällyttää parvekkeelle myös pölyttäjiä houkuttelevia värikkäitä kesäkukkia. Tähän tehtävään sopii erinomaisesti vaikka klassinen orvokki, jonka kukkia voi käyttää myöhemmin vaikka salaatin koristeluun.

Parveke kannattaa sisustaa kasvien ehdoilla, jolloin siitä tulee kaunis kuin luonnostaan. Kun olet valintasi tehnyt, voit tehdä keitaastasi oman näköisen ruukuilla, tuoleilla ja koristeilla. Haluatko kenties vaaleaa minimalismia korostamaan kasvien luonnollisia värejä tai boheemeja ruukkuja, jotka kuljettavat ajatuksesi kauas kaupungista?

Kerrostalokoti kukoistavalla parvekkeella on kuin Vermonniitty pienoiskoossa, sillä Vermonniityssä palvelut ja luonto elävät vierekkäin harmoniassa. Uusi kotisi voi löytyä täältä, jos arvostat helppoa pääsyä molempiin. Uudiskohteen laadukkaat puitteet takaavat myös sen, että koko asuinympäristö parveketta myöten täyttää kaikki vaatimukset. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.

Aikaisemmassa blogitekstissä käsittelimme Vermonniityn lähialueen luontokohteita.