Vermonniitty
Vermonniityssä luonto alkaa kotiovelta
vermonniitty on 30/11/2017

Usein kuulee sanottavan, että suomalaisilla on aivan erityinen luontosuhde. Väite ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä useimmat suomalaiset haluavat asumiseltaan luonnon läheisyyttä. Luonnossa liikkuminen onkin yksi parhaista stressinhallintakeinoista.

Ihmisiltä kysyttäessä tärkeimmiksi kriteereiksi asuinaluetta valitessa nousevat sijainti ja hyvät liikenneyhteydet, mutta heti niiden jälkeen seuraavat rauhallisuus ja ympäröivä luonto. Tänä päivänä yhä useampi haluaa asua kaupungissa hyvien palveluiden äärellä. Luonto käsitetään tässä yhteydessä yhdeksi tärkeäksi – ellei jopa kaikkein tärkeimmäksi – palveluksi muiden joukossa.

Kaupunkisuunnittelulla luonto paremmin huomioon

Uusia asuinalueita rakennettaessa pyritään kaupunkisuunnittelun keinoin ottamaan yhä paremmin huomioon ihmisten halu asua lähellä luontoa. Monilla vanhoilla alueilla luonto ei ole niin lähellä ihmisten koteja kuin haluttaisiin. Jos viheralueita on ympärillä vähän, jo pieni alue luontoa voidaan kokea hyvin tärkeäksi. Tästä osoituksena on esimerkiksi Helsingin Mechelininkadulla kaadettujen puiden luokse tuodut kynttilät.

Luonnon huomioiminen kaupunkisuunnittelussa täytyy ottaa huomioon hyvin varhaisessa vaiheessa, jo asuinaluetta kaavoitettaessa. Ylimmällä tasolla EU:n luontodirektiivi suojelee harvinaisimpia eläin- ja kasvilajeja, jonka perusteella voidaan joutua tekemään isojakin muutoksia asuinalueen suunnitelmiin. Vermonniittyyn on jätetty luonnolle tilaa ja alueella ja sen läheisyydessä on paljon puistoja. Lisäksi alueen läpi solisee Monikonpuro. Lenkkeilylle on huikeat mahdollisuudet, sillä alueella kiemurtelee kilometreittäin pyöräteitä ja luontopolkuja. Lisäksi Talin metsät ja Laajalahden merenrannat ovat aivan kivenheiton päässä asuinalueesta – käytännössä Vermonniityssä luonto alkaa kotiovelta. Laajalahden luonnonsuojelualue on Vermonniityn vieressä sijaitseva lähes 200 hehtaarin laajuinen alue, jonka tarkoituksena on suojella matalaa merenlahtea ja mahdollistaa alueen käyttö luonnossa liikkumiseen ja harrastamiseen. Alue on tärkeä ihmisten lisäksi runsaalle pesimälinnustolle ja muuttolinnuille.

Luonnossa liikkuminen palauttaa stressistä

Liikunnan hyvät vaikutukset ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta luonnossa liikkumisen ja oleskelun positiiviset vaikutukset ihmisen vointiin ovat verrattain uutta tietoa. Tänä vuonna Tampereen yliopistossa tehty tutkimus vahvistaa havainnon. Tutkimuksen mukaan jo pienet, viisitoista minuuttia kestävät puistokävelyt ja hengitysharjoitukset luonnon keskellä alentavat stressiä. Onkin hyvä huomata, että vaikkapa rankasta työpäivästä palautumiseen ei tarvita rankkaa hikilenkkiä, vaan kevytkin kävely lähipuistossa tai istuskelu puiston penkillä laskee stressitasoa huomattavasti alemmas.

Lukuisten tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen vaikuttaa terveyteen positiivisesti ainakin kolmen erilaisen mekanismin kautta. Ensinnäkin luonnossa ollessa fyysinen aktiivisuus lisääntyy huomaamatta. Vaihteleva maasto kuormittaa enemmän, mutta virikkeellinen ympäristö vie huomion pois itse rasituksesta. Toiseksi luonnolla on elvyttävä ja stressiä alentava vaikutus. Tätä kautta myös keskittymiskyky kohenee ja verenpainekin voi alentua. Kolmanneksi sosiaalinen hyvinvointi kohoaa ja yhteisöllisyyden tuntu kasvaa. Luonnossa liikkuminen onkin sopiva harrastus kaikille iästä ja kunnosta riippumatta ja sitä voi erinomaisesti tehdä yksin tai yhdessä. Lisää luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksista löydät täältä.

Luonto on suomalaisille tärkeä arvo ja se halutaan ottaa huomioon asuinaluetta valitessa. Vermonniitty on moderni asuinalue, jonka rauhallisuus ja luonnon läheisyys ovat vertaansa vailla – muita hyviä puolia unohtamatta. Kun haluat asua lähellä luontoa, mutta kuitenkin palveluiden äärellä, voi Vermonniitty olla oikea paikka kodillesi. Uutena alueena sen kodit ja ympäristö vastaavat erinomaisesti ihmisten vaatimuksiin nykypäivän asumisesta. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.

Aikaisemmassa blogitekstissä käsittelimme asumistoiveiden urbanisoitumista.