Vermonniitty
Millainen asunto sopii juuri sinun tarpeisiisi?
maija on 09/02/2018

Valtaosa ihmisistä muuttaa elämänsä aikana useaan kertaan. Näissä tilanteissa on tärkeää pysähtyä hetkeksi ja miettiä millainen asunto sopii omiin tarpeisiin kaikkein parhaiten. Kun huolellisen kartoituksen on tehnyt etukäteen, ei myöhemmin tarvitse murehtia epätarkoituksenmukaisista asumisratkaisuista vaan voi keskittyä helppoon ja mukavaan asumiseen, joka mukautuu eri elämäntilanteisiin.
Siinä vaiheessa, kun uuden kodin ostaminen tai vuokraaminen alkaa tuntua ajankohtaiselta, tärkeimmät reunaehdot muodostuvat sijainnin ympärille. Sijaintikysymystä kannattaa lähestyä erityisesti arjen näkökulmasta, sillä onhan suurin osa ihmisen elämästä arkea.

Millaisia koulu-, työ- ja harrastusmatkoja taloudessani tehdään tällä hetkellä ja näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa? Millaisia liikenneyhteyksiä näitä varten tarvitsen?  Toinen merkittävä reunaehto liittyy asumistyyppiin. Omakotitaloissa on usein enemmän tilaa, mutta toisaalta niihin liittyy suurempi vastuu remonteista. Talon kunnossapito vaatii myös oma-aloitteisuutta ja fyysistä kuntoa. Kerrostalossa selviää helpommalla remonttien suhteen, mutta näiden vastapainoksi täytyy maksaa hieman kiinteitä kuluja vastikkeen muodossa. Rivitalo on useimmiten vaihtoehto kerros- ja omakotitalon väliltä.

Monipuolinen ympäristö tuo kotiin lisää huoneita

Sopivankokoinen koti järkevällä pohjaratkaisulla on myös pohtimisen arvoinen seikka. Etenkin urbaaneiden alueiden uudiskohteissa neliöillä tuppaa olemaan sen verran hintaa, että yksi lisähuone maksaa usein kymmeniätuhansia. Suurempi neliömäärä näkyy ostohinnan lisäksi myöhemmin myös vastikkeissa ja remonttimaksuissa. Kaupunkimaisilla alueilla kompaktin kokoiset kodit eivät onneksi kuitenkaan ole synonyymi ahtaalle asumiselle, vaan virikkeellinen ja monitahoinen ympäristö tuo kotiin helposti lisätilaa. Onko esimerkiksi vierashuone kotona välttämätön, jos omat vanhemmat tai ystävät tulevat kotiin yökylään keskimäärin kerran kuukaudessa ja kävelymatkan päässä olisi saatavilla hyvätasoinen hotellimajoitus? Tai tarvitsenko kotiin kunnollista kotiteatteria tai voimailuvälineitä, jos laadukkaat punttisalit ja elokuvateatterit sijaitsevat melkein kulman takana? Näin mietittynä esimerkiksi senioripariskunnan ei ehkä ole tarpeellista hankkia yli sadan neliön kerrostaloasuntoa vain sen takia, että kaikki lapset ja lapsenlapset mahtuisivat juhlapyhinä kotiin majoittumaan.

On lisäksi hyvä ottaa huomioon, että etenkin uudiskohteissa kerrostalojen yhteistilat ovat usein laadukkaita ja monipuolisia. Taloyhtiön saunat, pyykkituvat, kuivaushuoneet, pyöräkellarit ja viihtyisät sisäpihat tuovat kummasti avaruutta omaan elinpiiriin. Toisaalta myös vaikkapa infrapunalämmittimellä varustettu lasitettu parveke antaa kotiin käytännössä yhden ylimääräisen huoneen yli kuudeksi kuukaudeksi. Kannattaa siten ajatella asuntoa taloyhtiöineen ja miljöineen laajana kokonaisuutena. Jos tuijottaa vain pohjaratkaisua – joka sekin kyllä on tärkeä – saattaa iso osa kodin ympäristöstä jäädä hyödyntämättä.

Oma asunto sopii pitkäkestoisemmaksi kodiksi

Tärkeä kysymys uuden kodin kohdalla on myös hankintatapa: oma koti vai vuokra-asunto. Oman asunnon ostaminen voi olla järkevää, kun kohde on kasvukeskuksessa, taloudessa on säännölliset tulot ja henkilöllä on riskinkantokykyä hieman pidempään sijoitukseen. Vastakkaisessa tilanteessa asunnon vuokraaminen voi olla toimivampi vaihtoehto. Muita vuokraamisen hyötyjä on käsitelty aiemmassa blogikirjoituksessa täällä.

Vermonniitty on asuinalue, josta löytyy monipuolinen asuntovalikoima erinomaisella sijainnilla. Etsit sitten pientä tai isoa asuntoa maan pinnalta tai korkeuksista, omaa tai vuokrakohdetta, Vermonniitystä löytyy jokaisella jotakin. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täältä.