Vermonniitty
Uusi koti eläkeiän kynnyksellä
vermonniitty on 26/01/2017

Ympäristö vaikuttaa jokaisen hyvinvointiin ja terveyteen. Ympäristö voi luoda vuorovaikutusta ja kohtaamisia ja huonoimmillaan synnyttää yksinäisyyttä. Meidän jokaisen elämän varrella on hetkiä, jolloin asunnon vaihto on syystä tai toisesta ajankohtainen. On hetki, kun kotoa muutamme opiskelijaboksin kautta sinkkuyksiöön ja kun kaksiosta siirrytään perheen kasvettua isompaan asuntoon. Yksi tyypillisimmistä hetkistä vaihtaa asuntoa on eläkeiän kynnyksellä, kun lapset ovat lentäneet pesästä ja halutaan lähelle palveluita.

Moni havahtuu asunnonvaihdon ajankohtaisuuteen huomatessaan, että asunnon kaikki neliöt eivät enää olekaan käytössä. Lastenhuoneista toinen on muuttunut työhuoneeksi, vaikka läppäriä käytetäänkin pääasiassa sohvan nurkassa. Toinen huone on ehkä varastona, jossa säilytettän kaikki se, jota ei oikeasti enää tarvita. Ja omakotitalossa asuvista lumityöt alkavat tuntua talvi talvelta raskaammilta.

Aktiivisia asuntomarkkinoilla ovat kuudenkympin molemmin puolin olevat pariskunnat, jotka haluavat luopua omakotitalon rasitteista, päästä lähelle palveluita tai taloon, jossa on hissi. Kun edellisessä asunnossa on vietetty se edellinen neljännesvuosisata, on aika miettiä kotia seuraavksi kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Kuulutko sinä tähän joukkoon? Oletko pohtinut pienempää asuntoa tai haluaisitko parempien kulkuyhteyksien päähän ja lähelle palveluita? Listasimme sinulle asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

1. Neliöt

Keskittyykö eläminen keittiön, olohuoneen ja makuuhuoneen kombinaatioon vai tarvitsetko lisätilaa jollekin harrastuksista? Onko sinulla käyttöä vierashuoneelle? Onko vierashuone välttämättä tarpeellinen? Jos yövieraita on vain suvun yhteisen joulunvieton yhteydessä, on varmasti taloudellisempaa ja mukavampaa siirtyä yöksi läheiseen hotelliin.

2. Harrastukset

Kuuluuko harrastuksiisi jo nyt kuntosali ja pyöräily? Oletko miettinyt asioita, joita haluat tehdä enemmän kun sinulla on eläkkeelle siirryttyäsi enemmän aikaa käytettävissäsi? Moni on hurahtanut golfiin vanhemmalla iällä tai haluaa pitää kunnostaan huolta käymällä säännöllisesti uimahallissa. Eikö olisi mahtavaa kun kaikki harrastusmahdollisuudet olisivat korkeintaan pyöräilymatkan päässä?

3. Luonnonläheisyys

Monilla on haave maalla asumisesta. Haavekuvissa elämä maaseudulla on kuitenkin vain aurinkoisia kesäpäiviä. Haluaisitko kuitenkin asua lähellä luontoa? Tiesithän, että lintubongaus, sienestäminen ja merielämä ovat mahdollisia myös kaupungissa.

4. Mukavuus ja remonttivapaa elämä

Millaista elämä on kymmenen vuoden päästä? Kukaan ei voi sitä tietää, mutta ennakointi on aina fiksua. On hyvä ottaa huomioon asunnon esteettömyys. Ja vaikka rappujen kiipeäminen onkin monen peruskunnon salaisuus, kasvaa kremppojen riski iän myötä ja hissillinen talo on aina turvallisempi vaihtoehto. Entä mitä fiiliksiä herättää ajatus siitä, että ensi tammikuussa ei enää tarvitsisikaan nousta pakkasaamuun tekemään lumitöitä ja räystäskourujen maalaamisen seuraavalta keväältä voisi unohtaa?

5. Palvelut

Entäs peruspalvelut? Helpottaisiko elämääsi jos ne kaikki olisivat kävelymatkan päässä? Entä kuinka tärkeäksi koet hyvät liikenneyhteydet? Mitä jos pääsisit keskelle Helsingin sykettä alle vartissa ja kymmenen minuutin välein?

6. Auto

Todennäköisesti yllätyt, kun listaat paperille ne hetket, jolloin autoa tarvitset. Entäpä jos asuisit paikassa, josta myös julkisilla pääsee kätevästi töihin ilman ratin takana ruuhkassa istumista? Ja kun kaupat ovat tarpeeksi lähellä eikä perhekään ole enää niin suuri, ei joka perjantai tarvitsekaan hakea Prismasta viikon maitoja ja kissanhiekkoja kerralla. Kuinka paljon ovat auton vaatimat vuosikustannukset? Entä kuinka monta kertaa pystyt sillä summalla käyttämään taksia niihin matkoihin, joissa oman auton käyttö on välttämätöntä? Ainakin jos taloudessa on kaksi autoa, kannattaa toisesta ehkä luopua.

7. Puutarhanhoito

Monet nauttivat saadessaan möyhiä mullassa, mutta jokaviikkoinen omakotitalon nurmikonleikkuu on raskasta eikä sille aina aikaakaan tunnu löytyvän. Mitä rakastat puutarhanhoidossa? Voisiko kukkien ja yrttien kasvatus parvekkeella tai palstaviljely olla hyvä vaihtoehto?

8. Yhteisöllisyys, ystävät ja perhe

Kaipaatko elämää ympärillesi? Ovatko aikuiset lapset muuttaneet opiskeluiden perässä kaupunkiin ja jääneet sille tielleen? Entä lapsenlapset? Haluaisitko nähdä heitä säännöllisesti? Missä asuvat ystäväsi? Viihtyisitkö talossa, jossa on paljon naapureita, yhteisiä tiloja ja aktiivista toimintaa?

Me rakennamme Vermonniittyyn koteja jokaiseen elämäntilanteeseen. Vermonniitystä löydät unelmiesi kokoisen kodin, jossa luonto ja palvelut ovat nurkan takana. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.