Vermonniitty
Tulevaisuuden trendit vaikuttavat myös asumiseen
vermonniitty on 07/09/2018

Asuminen on puhuttanut meitä suomalaisia viime kesänä erityisen paljon, sillä Suomen Asuntomessut järjestettiin Porissa samaan aikaan SuomiAreenan kanssa. Nämä kaksi toimijaa isännöivät yhdessä viikon ajan keskustelusarjaa, jossa käsiteltiin asumista nyt ja tulevaisuudessa.

Keskustelujen keskiössä olivat yhteiskunnalliset murrokset ja niiden vaikutukset asumiseen. Tilaisuuksissa käsiteltiin kaupungistumista, liikkumista, väestön ikääntymistä, kestävää kehitystä sekä digitalisaatiota ja sen mahdollistamia palveluita. Nämä muutokset, tavalla tai toisella, koskettavat lähes meitä kaikkia.

Asiantuntijahaastatteluiden lisäksi Asuntomessut halusivat kuulla myös suuren yleisön mielipiteen. Asuntomessut toteuttivat tämän ja viime vuoden aikana tutkimuksen, jossa kysyttiin yli 1500 suomalaiselta heidän tyytyväisyydestään ja toiveistaan asumista koskien.

Näiden keskusteluiden, tilastojen ja tutkimusten perusteella suomalainen asuminen seuraa kansainvälisiä megatrendejä, mutta tietyt perusarvot säilyvät muutoksenkin keskellä. Voi olla, että olemme löytäneet tästä yhdistelmästä menestyksen reseptin, sillä asumisemme on jo nyt Euroopan huippuluokkaa.

Koti muutoksen keskellä

Tämän vuoden Asuntomessujen teema oli asuminen läpi ihmiselämän. Kodin täytyy sopeutua paitsi elämäntilanteen vaihtumiseen, myös yhteiskunnallisen kehityksen tuomiin muutoksiin. Näistä yhteiskunnallisista muutoksista yksi olennaisin esimerkki on työelämän mullistuminen.

Nykypäivän työsuhteet voivat olla osa-aikaisia, työpaikan perässä muutetaan, alaa voidaan vaihtaa aikuisiälläkin ja omaehtoinen välivuosi työelämästä kasvattaa suosiota. Digitalisaatio mahdollistanut sen, että yhä useampi pystyy työskentelemään etänä.

Digitalisaation myötä myös kaupankäynti on siirtynyt nettiin. Näin ollen perinteisesti arvostettu keskeinen sijainti voi menettää merkitystään asuinpaikkaa valitessa. Tilalle nousevat muut henkilökohtaisesti tärkeät arvot, kuten harrastusmahdollisuudet ja alueen yleinen viihtyvyys.

“Hyvä asuinympäristö on tasapaino virikkeellisen ympäristön ja rauhan välillä. Korkea asumistyytyväisyys perustuu siihen, että tarjolla on laaja valikoima erilaisia asuinympäristöjä, joissa kaikissa hyvän asumisen peruskriteerit toteutuvat vähintäänkin tyydyttävällä tasolla”, Asuntomessujen tiedotteessa kerrotaan.

Turvapaikka luonnon lähellä

Yli neljä viidestä suomalaisesta kokee asuvansa alueella, joka sopii heidän elämäntilanteeseensa. Henkilökohtaisten toiveiden lisäksi yksi asia yhdistää niin kaupunkilaisia kuin maalla asuvia: luonnon läheisyys on heille tärkeää.

“Suomalaisille koti on turvallinen paikka, jossa voi ladata akkujaan. Turvattomina pidettyjä asuinalueita ei juuri ole, ja suomalaiselle tärkeä luonto on kaupunkikeskustoissakin useimmiten riittävän lähellä.”

Vermonniittyä rakennetaan tällä samalla filosofialla. Leppävaaran ja Vermon väliin rakentuva alue on asukkaalleen hyvä paikka levähtää. Oma arki rullaa mukavasti, kun naapurissa on merellinen ja historiallinen miljöö, loistavat palvelut sekä sujuvat liikenneyhteydet.

Suomessa asuminen on Euroopan tasolla kallista, mutta myös asumistyytyväisyys on keskiarvoa korkeampi. Onnellisuuskyselyiden perusteella suomalaiset ovatkin kaikkein eniten tyytyväisiä juuri asumiseensa ja läheissuhteisiinsa. Tämä muistuttaa meitä siitä, miten tärkeä paikka koti on.

Me rakennamme Vermonniittyyn koteja jokaiseen elämäntilanteeseen. Ensiasunto, sijoituskohde tai tilaa koko perheelle – Vermonniitystä löydät unelmiesi kokoisen kodin. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.