Vermonniitty
Tarvaspää – koko perheen museo ja kahvila
vermonniitty on 07/11/2018

Onko sinulla vielä vanhahtava uskomus, että museot ovat kuivakoita tai että sinne ei lapsikatraan kanssa uskalla mennä rauhaa rikkomaan? Jos on, niin on aika käydä päivittämässä käsitys Tarvaspäässä, Akseli Gallen-Kallelan museolla.

Vermonniityn naapurustossa sijaitseva Tarvaspään pihapiiri on jo itsessään kävelyretken arvoinen. Mäen päällä merenrannalla sijaitsevaa Tarvaspäätä hallitsee komeat rakennukset, 1860 rakennettu kahvilana toimiva Villa Linudd ja Akseli Gallen-Kallelan näkemystä sekoittava ateljeelinna Tarvaspää.

 

Vaikka puutarhan kruununjalokivi, 1860-luvulta oleva kukkapenkki on jo syksyisessä lepotilassaan, houkuttelee puutarha lapset edelleen villiin juoksuun, piiloutumaan pihan lohikäärmeveistoksiin ja uittamaan kaisloja rauhaisalle laiturille.

 

Gallen-Kallelan ateljeelinna on lasten ja aikuisten mielikuvitusta kutkuttava seikkailukohde. Kivilinnan kapeiden portaiden pikkuruisella ikkunalaudalla on kiva istuskella ja selvittää lapsille jaettavan seikkailusalkun tehtäviä. Mihin on seuraava pääkallo piilotettuna ja voiko nähdä lohikäärmeen, jos oikein kurottaa ikkunasta? Perheen pienin on vakuuttunut nähneensä kissan katolla, joka katoaa kuin taikaiskusta.

Lasten leikkiessä jää vanhemmille aikaa hengähtää museokierroksella myös taiteen parissa. Museon vaihtuvissa näyttelyissä esitellään Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa elämää ja taidetta sekä nykytaidetta. Mary Gallènin 150-vuotisjuhlavuosi näkyy tämän hetken näyttelyissä vahvasti. Nykytaiteilijat Kaisu Koivisto (s. 1962) ja italialainen Claudia Peill (s. 1963) ovat tehneet tutkimusmatkan Gallen-Kallelan Museon kokoelmiin ja etenkin Maryn Gallénin maailmaan. Uudet teokset rinnastuvat Tarvaspään rakennukseen ja miljööseen sekä kokoelmiin ja arkistoaineistoon.

 

Ateljeelinnan tiloja voi varata myös yksityistilaisuuksiin, vaikkapa vihkiseremoniaan. Taustalla Kaisu Koiviston Muotopuutarha II.

 

Lasten kanssa puuhatessa nälkä yllättää aina, eikä tämä kerta tee poikkeusta. Kahvilana 1960-luvulta asti toiminut viehättävä huvilarakennus Villa Linudd on suojelukohde, ja se näkyy myös sisustuksessa. Pullat ja akvaviitit saa nauttia museolta lainassa olevilla Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemilla pikkuruisilla puutuoleilla. Tätä nykyä Villa Linuddin kahvilaa pitää Läkkitorilta tuttu CafeZoceria. Klassikkoannos kalakeiton jälkeen saa takuuvarmasti suun makeaksi ja valinnanvaraa riittää.

 

Perheen pienin jälkiruokaansa tuhoamassa.

 

Ympäri vuoden avoinna olevaa kahvilaa sekä museon tiloja voi varata myös yksityistilaisuuksiin. Historiallisessa miljöössä järjestäisi firmalle hulppeat juhlat ajan hengessä. Ensimmäiseksi mieleen tulee kuitenkin palata takaisin läppärin kanssa työskentelemään jylhiin puitteisiin tai ystävien kanssa lasilliselle. Tarvaspäässä vietetyn päivän jälkeen tuntuu kuin olisi saanut mukaansa hitusen vanhan ajan loistoa.

 

Tutkimushetki museossa, taustalla Claudia Peill, Mary from Mary_3

Isänpäivänä askartelemaan

Tarvaspää järjestää monenlaisia tapahtumia. Kannattaa seurata tapahtumasivuja, sillä esimerkiksi nyt isänpäiväksi Tarvaspäässä järjestetään heijastinaskartelua. Mukaan ovat tervetulleita kaikki vauvasta vaariin. Loppuvuoden aikana järjestetään vielä ainakin joulukonsertti. Ohjelmassa on myös esimerkiksi Mary Gallenin 150-vuotisjuhlan kunniaksi juhlakonsertti ja sisäänpääsy museoon on ilmainen.