Vermonniitty
Millainen asunto sopii juuri sinun tarpeisiisi?
vermonniitty on 09/02/2018

Valtaosa ihmisistä muuttaa elämänsä aikana useaan kertaan. Näissä tilanteissa on tärkeää pysähtyä hetkeksi ja miettiä, millainen asunto sopii omiin tarpeisiin kaikkein parhaiten. Huolellisen kartoituksen tekeminen auttaa sinua valitsemaan kodin, joka kestää aikaa ja elämänmuutoksia. Mietinnän jälkeen voitkin keskittyä helppoon ja mukavaan asumiseen.

Kun uuden kodin ostaminen tai vuokraaminen alkaa tuntua ajankohtaiselta, tärkeimmät reunaehdot muodostuvat usein sijainnin ympärille. Sijaintia kannattaa lähestyä erityisesti arjen näkökulmasta, sillä onhan suurin osa ihmisen elämästä arkea. Millaisia koulu-, työ- ja harrastusmatkoja taloudessani tehdään tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa? Millaisia liikenneyhteyksiä näitä varten tarvitsen?

Toinen merkittävä reunaehto liittyy asumistyyppiin. Omakotitaloissa on usein enemmän tilaa, mutta toisaalta niihin liittyy suurempi vastuu remonteista. Talon kunnossapito vaatii myös oma-aloitteisuutta ja fyysistä kuntoa. Kerrostalossa selviää helpommalla remonttien suhteen, mutta näiden vastapainoksi täytyy maksaa hieman kiinteitä kuluja vastikkeen muodossa. Rivitalo on useimmiten hyvä kompromissi kerros- ja omakotitalon väliltä.

Monipuolinen ympäristö tuo kotiin lisää huoneita

Asunnon kokoa ja pohjaratkaisua pohdittaessa on hyvä ottaa huomioon ympäröivä asuinalue sekä sen palvelut. Etenkin keskeisten alueiden uudiskohteissa neliöillä tuppaa olemaan sen verran hintaa, että yksi lisähuone maksaa usein kymmeniä tuhansia. Suurempi neliömäärä näkyy ostohinnan lisäksi myöhemmin myös vastikkeissa ja remonttimaksuissa.

Kaupunkimaisilla alueilla kompaktin kokoiset kodit eivät onneksi kuitenkaan ole synonyymi ahtaalle asumiselle, vaan virikkeellinen ja monipuolinen ympäristö tuo kotiin helposti lisätilaa. Onko esimerkiksi välttämätöntä hankkia kotiin kunnollista kotiteatteria tai voimailuvälineitä, jos laadukkaat punttisalit ja elokuvateatterit sijaitsevat melkein kulman takana?

Vaihtoehtoisesti on hyvä miettiä, tarvitseeko kotiin vierashuonetta, jos omat vanhemmat tai ystävät tulevat kotiin yökylään keskimäärin kerran kuukaudessa ja kävelymatkan päässä olisi saatavilla hyvätasoinen hotellimajoitus? Esimerkiksi senioripariskunnan ei ole välttämättä tarpeellista hankkia tilavaa kerrostaloasuntoa vain siksi, että kaikki lapset ja lapsenlapset mahtuisivat juhlapyhinä kotiin majoittumaan.

Asuntoa kannattaakin ajatella laajana kokonaisuutena, johon kuuluvat myös taloyhtiö ja lähialue. Jos tuijottaa vain pohjaratkaisua – joka sekin kyllä on tärkeä – saattaa iso osa kodin ympäristöstä jäädä hyödyntämättä.

Erityisesti uudiskohteissa kerrostalojen yhteiset tilat ovat usein laadukkaita ja monipuolisia. Taloyhtiön saunat, pyykkituvat, kuivaushuoneet, pyöräkellarit ja viihtyisät sisäpihat tuovat kummasti lisätilaa omaan elinpiiriin. Myös omasta parvekkeesta saa käytännössä yhden ylimääräisen huoneen yli puoleksi vuodeksi, kun sinne asentaa infrapunalämmittimen.

Oma asunto sopii pitkäkestoisemmaksi kodiksi

Tärkeä kysymys uuden kodin kohdalla on myös hankintatapa: oma koti vai vuokra-asunto. Oman asunnon ostaminen voi olla järkevää, kun kohde on kasvukeskuksessa, taloudessa on säännölliset tulot ja henkilöllä on riskinkantokykyä hieman pidempään sijoitukseen. Vastakkaisessa tilanteessa asunnon vuokraaminen voi olla toimivampi vaihtoehto. Muita vuokraamisen hyötyjä on käsitelty aiemmassa blogikirjoituksessa täällä.

Vermonniitty on asuinalue, josta löytyy monipuolinen asuntovalikoima erinomaisella sijainnilla. Etsit sitten pientä tai isoa asuntoa maan pinnalta tai korkeuksista, omaa tai vuokrakohdetta, Vermonniitystä löytyy jokaisella jotakin. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täältä.