Vermonniitty
Kasvava it-ala asuu Vermonniityn naapurissa
vermonniitty on 04/07/2018

Tietotekniikan ala kasvaa vauhdilla ja yksi sen merkittävimmistä keskuksista on Leppävaarassa, aivan Vermonniityn kupeessa. Niin kuin kodinetsijät, myös alan yritykset hakeutuvat vetovoimaisille alueille.

It-alalla menee hyvin. Suomen tietotekniikkayritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 8 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna Teknologiateollisuuden suhdannekatsauksen mukaan. Kasvu kiihtyi entisestään, sillä vuonna 2016 liikevaihto kasvoi kolmella prosentilla.

Puolet tämän kasvavan alan työpaikoista sijaitsee pääkaupunkiseudulla, ja puolet pääkaupunkiseudun työpaikoista ovat levittäytyneet Laajalahden rannalle Leppävaaraan, Otaniemeen ja Keilaniemeen. Yhdessä nämä alueet muodostavat maamme merkittävimmän informaatioteknologian keskuksen.

Leppävaaran projektijohtaja Mika Rantala kertoi blogissamme keväällä, että erityisesti teknologia-alan yritykset kasvavat keskinäisen verkostoitumisen avulla. Tämä vahvistaa keskittymän vetovoimaa entisestään: uudet yritykset hakeutuvat mielellään kaltaistensa joukkoon.

Tuhannet it-alan työntekijät avaavat alueelle myös muita työpaikkoja, houkuttelevat palveluita sekä luovat tarpeen sujuville liikenneyhteyksille. Ehkä tärkeimmäksi alueen vetovoiman symboliksi nousee Raide-Jokeri, joka yhdistää tietotekniikan alan solmukohdat entistä tiiviimmin toisiinsa. Myös Vermonniitty hyötyy tästä imusta, sillä keväällä vahvistettiin, että asuinalue saa oman pysäkkiparin pikaraitiotien reitin varrella.

Tulevat osaajat löytyvät läheltä

Jyväskylän yliopiston selvitys kertoo, että it-alalla tarvitaan jatkuvasti uusia osaajia. Työnantajien mukaan tarve olisi tuhansille työntekijöille, kuten laadunvarmistusasiantuntijoille, projektipäälliköille ja palvelumuotoilijoille.

Vermonniitty tarjoaa erinomaisen kodin myös tietotekniikan opiskelijalle. Alaa voi opiskella lähimmillään Leppävaarassa Metropolia-ammattikorkeakoulussa ja Otaniemessä Aalto-yliopistossa. Opintojen aikana harjoittelupaikka löytyy läheltä ja valmistumisen jälkeen myös työmahdollisuudet odottavat Raide-Jokerin reitin varrella.

Asuinalue säilyttää viihtyvyytensä opinnoista työelämään siirtyessä. Leppävaaran alueella asuu merkittävästi enemmän 18-29-vuotiaita, kuin Suur-Helsingin muissa alakeskuksissa keskimäärin.

“Nuoret aikuiset ovat valtaväestö tällä seudulla. Itse ajattelisin, että se tuo tietynlaista dynamiikkaa alueelle.”, kertoi Rantala keväällä.

Alueen imago on myös yrityksille tärkeää

Suurin osa elämän muutoista tehdään elämänmuutoksen, kuten uuden työpaikan johdosta. Kuitenkin vain yksi kolmesta muutosta tehdään toiseen kuntaan, minkä vuoksi yksittäisen asuinalueen vetovoima merkitsee enemmän.

Helsingin yliopiston kaupunkimaatiedon professori Mari Vaattovaara kertoi Kauppalehden haastattelussa, että myös toimitilan valintaan merkitsee kaupunginosan brändi. Menestyvät yritykset kaipaavat alueelta turvallisuuden tunnetta, ja siten he ovat myös mukana luomassa sitä.

”Päiväväestön rakenne vaikuttaa imagoon ratkaisevasti: keitä alueella liikkuu? Turvattomuuskokemus, joka ei välttämättä mitenkään liity edes alueen todelliseen turvallisuuteen, on tärkeä osa mielikuvaa”, sanoi Vaattovaara Kauppalehdelle.

Kyselytutkimuksen mukaan turvallisuus on myös Espoon asukkaille tärkein asuinalueeseen liitetty arvo heti lähiluonnon jälkeen. Yleisellä tasolla yritykset priorisoivat samoja tekijöitä toimipisteen valinnassa kuin asunnonvaihtajat ympäri Suomen: muuttajalle tärkeää on hyvä sijainti, kulkuyhteydet, viihtyvyys, palvelut ja mielikuva. Kuulostaa hyvältä, ja aika lailla Vermonniityltä.

Aiemmassa tekstissä keskustelimme Mika Rantalan kanssa siitä, miltä Vermonniitty näyttää vuonna 2025. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.