Esteettömyys on toisinaan välttämättömyys, minkä lisäksi se helpottaa arkea lukemattomissa eri tilanteissa; ostoskassia tai muuttokuormaa kantaessa, tai kun liikut lastenrattaiden, kyynärsauvojen tai pyörätuolin kanssa. Vermonniityssä esteettömyys on huomioitu jo arkkitehdin piirustuspöydältä alkaen. Uudiskohteissa on panostettu avaraan tilaan ja asumisen helppouteen. Moderneissa asunnoissa ei ole liikkumista haittaavia kynnyksiä sekä pohjaratkaisuissa on panostettu myös toiminnallisuuteen ja turvallisuuteen.

Myös kotiin kulkeminen on sujuvaa – säässä kuin säässä. Julkinen liikenne tuo Vermonniittyyn monesta suunnasta, ja alueen kupeeseen rakentuvan Raide-Jokerin lähimmälle pysäkille on esteetön kulku. Autojen paikoitus on järjestetty joko erillisiin parkkitaloihin, jolloin liikuntaesteisille on varattu paikat tontilta tai suoraan talojen yhteyteen niin, että parkkihallista on hissillä esteetön kulku kotiovelle asti. Hissien valinnassa on huomioitu myös esteettömyys ja helppokulkuisuus. Monissa Vermonniityn taloyhtiöissä on käytössä Postin Smartpost-automaatti, johon voi arjen pyöritystä keventääkseen tilata postipaketit ja vaikkapa viikonlopun ruokaostokset. Erilaisilla lukitus- ja kulunhallintajärjestelmillä on puolestaan mahdollista vaikuttaa tilojen turvalliseen käyttöön sekä avainten hallinnointiin.

Lähialueen palvelut kuuluvat kaikille

Vermonniityn luonnonläheinen ympäristö ja kattava kevyen liikenteen verkosto antavat hyvät mahdollisuudet sujuvaan ja esteettömään liikkumiseen. Kaupungin omista harrastus- ja liikuntapaikoista esimerkiksi Leppävaaran uimahalli on esteetön ja Leppävaaran Urheilupuiston kuntokihara sopii myös pyörätuolikelaukseen. Erityisryhmille suunnattua liikuntaa järjestävät kaupungin lisäksi seurat ja yhdistykset. Erityisryhmien liikunta huomioi vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikkenemisen.

Laajalahdessa Villa Elfvikin luontotalo ja kahvila ovat esteettömiä. Luontotalolta lähtevä Luonnon helmassa -luontopolku sopii lumettomaan aikaan myös pyörätuolilla ja lastenrattailla kuljettavaksi. Cafe Zoceria Leppävaarassa ja Tarvaspäässä ovat kummatkin huomioineet esteettömyyden. Tarvaspään kahvilarakennukseen pääsee portaiden yli asennettua pyörätuoliliuskaa pitkin. Myös Gallen-Kallelan museoon pääsee pyörätuolilla sisäänkäyntiluiskaa pitkin. Suurin osa näyttelyn materiaalista sijaitsee pohjakerroksessa, missä liikuntaesteisten on mahdollista kulkea, mutta tornikerroksiin ei ole esteetöntä pääsyä. Museon pihassa on yksi inva-pysäköintipaikka.

Esteetön Espoo

Espoo pyrkii omalla esimerkillään ohjaamaan esteettömän ympäristön rakentumista. Kaupungin esteettömyysohjelma Esteetön Espoo 2020 ohjaa toimia niin, että Espoossa suunnitellaan, kunnossapidetään ja rakennetaan esteetöntä, tasa-arvoista ja laadukasta ympäristöä. Esteettömyys otetaan huomioon yleisten alueiden suunnittelussa, kaavoituksessa, perusparannushankkeissa sekä uusien julkisten rakennusten hankkeissa.

Espoolaiset yritykset ja yhteisöt voivat hakea kaupungilta Esteetön Espoo -tunnusta, joka auttaa kävijöiden lisäksi myös toimijaa arvioimaan tilojensa esteettömyyttä kokonaisvaltaisesti hakemuksen teon yhteydessä. Leppävaaran alueella tunnustuksen on saanut kauppakeskus Sello, Leppävaaran apteekki Elixir ja Sellon apteekki.

Espoossa järjestetään vuosittain myös Vuoden esteetön teko -kilpailu, johon kaikki espoolaiset voivat esittää palkittavaksi espoolaista palvelua, yritystä, yhteisöä, toteutettua ideaa, henkilöä, rakennusratkaisua tai toimintaa, joka on tuonut palvelut kaikkien saataville ja tehnyt liikkumisesta ja asioinnista helpompaa. Viime vuonna voittajaksi valittiin Kaikukortti, joka on alennuskortti taloudellisesti tiukassa tilanteessa oleville henkilöille ja heidän lapsilleen. Kortin tavoitteena on parantaa yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä.

Vermonniitty on asuinalue, jota tehdään aivan jokaiseen tahtiin liikkuvalle. Kirjoitimme aiemassa blogipostauksessa siitä, miten Vermonniityn läpi kulkevia julkisia liikenneyhteyksiä kehitetään.

02/08/2019

Kirpputorit nostavat suosiotaan samalla kun kulutustottumukset ja elämäntavat muuttuvat ekologisemmiksi. Vermonniitystä pääsee kätevästi useammalle kirpputorille ja secondhand-liikkeeseen. Pysyvien liikkeiden lisäksi Vermonniityn lähistöllä järjestetään säännöllisiä kirpputoritapahtumia sekä kesäaikaan puistokirppiksiä. Tarjonnasta löytyy vaihtoehtoja moneen eri tarpeeseen, joten kannattaa miettiä jo etukäteen, mitä on etsimässä tai myymässä ja valita paikka sen mukaan.

Secondhand – aarteita lähiseudulla

Lomapäivän ratoksi voi lähteä tunnelmoimaan keräilyhuumaa vaikkapa Fidan Leppävaaran secondhand -liikkeeseen. Fidassa on myynnissä harrastusvälineitä, huonekaluja, sisustustavaroita ja vaatteita. Mukaan voi lähteä vaikka sulkapallomailat ja kahvakuula, 50-lukulainen lipasto tai Arabian maljakko.

Taidelasia, aterimia, huonekaluja ja astiastoja voi käydä etsimässä Suomen Antiikki ja keräily Oy:n pikkuisessa putiikissa. Yritys toimii myös verkossa, mutta etukäteen tulosta sopimalla aarteita pääsee etsimään paikan päälle. Jos kaapin perukoilla lepää pölyä keräämässä vanha arvoastiasto, niin on hyvä tietää, että yritys myös ostaa vanhaa tavaraa.

Perinteisiä kirpputoreja haravoimalla on mahdollista löytää laadukkaita käytettyjä esineitä ja vaatteita. Tällaista kestävää kierrätystä tarjoaa myös Kirpputori Mankkaan Akseli. Akseliin voit viedä omat tarpeettomat tavarat ja vaatteet myytäväksi ilman, että täytyy itse olla myymässä. Tarjolla on kokonaispalvelun vaihtoehto, jossa Akseli myy, hinnoittelee ja tilittää tuotteet puolestasi. Vaihtoehtoisesti voi myös ottaa myyntipaikan ja hoitaa hinnoittelun ja järjestelyn itse.

Kirpputorilöytöjä vauvoille ja vaareille

Kesäkausi on tori- ja puistokirppisten juhla-aikaa. Vermonniittyläisiä lähinnä on Vermon Kontti-kirppis. Jo 22 vuoden ajan järjestetty Merimieskirkon Konttitori on avoinna aina kesäsunnuntaisin klo 10-14. Tapahtumassa voi myydä käytettyä tavaraa suoraan autosta 25 euron paikkavuokraa vastaan. Konttitori palvelee kesäkaudella 2019 22. syyskuuta asti.

Leppävaara-seuran suositut tori- ja puistokirppikset ovat nyt heinäkuussa kiinni ja jatkavat taas elokuussa Läkkitorilla lauantaina 17.8 ja 21.9 ja Alberganespalla lauantaina 31.8. klo 10-14. Puistossa kirppistellään vielä elokuussa edellyttäen, että Raide-Jokerin rakennustöitä ei siellä ehditä aloittaa. Talkoovoimin järjestettävien Lepuskin kirppareiden myyntipaikat ovat maksuttomia ja ne jaetaan saapumisjärjestyksessä. Oma myyntialusta tarvitaan.

Lastenvaatteita ja -tavaroita etsivän kannattaa suunnata perinteiselle Helsingin Seudun Monikkoperheiden kirppikselle. HMP:n kirppis järjestetään seuraavan kerran Ruusutorpan koululla 21.9.2019 klo 10-13. Myynnissä on kaikenlaista lapsiin ja raskauteen liittyvää tarpeistoa, kuten vaatteita ja leluja. Myymään pääsevät Helsingin Seudun Monikkoperheet ry:n jäsenet. Myyntipaikan hinta on 10 euroa ja paikka varataan etukäteen.

Myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leppävaaran yhdistys ry järjestää perinteisesti syksyisin ja keväisin suosittua kirpputoria. Paikka ja aika vaihtelee, joten kannattaa seurata MLL:n omia sivuja. MLL:n kirppareilla pöytävuokra maksaa jäsenille 10 euroa ja ei-jäsenille 20 euroa, sekä jäsenet ovat paikkoja jaettaessa etusijalla. Talkoolaiseksi ilmoittautuneet saavat pöytäpaikan ilmaiseksi. Kirppiksellä ylijääneet tuotteet voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Anna hyvän kiertää

Itselle vanha on toiselle uusi. Ehjän vaatteen voi antaa kaverille, myydä perinteisellä tai Facebookin kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Vaatteita voi viedä lähialueilla esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin, UFFin, Fidan tai Pelastusarmeijan keräyspisteisiin.

Sellosta löytyy myös pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen keräyspiste, jonne voi viedä ehjää, puhdasta ja uudelleen käyttöön sopivaa kodin pientavaraa sekä kodin tekstiileitä ja vaatteita.

Second hand -vaatteita tarjoavat myös verkkokaupat, jotka hoitavat toimituksen kuluttajalta kuluttajalle. Tällainen on esimerkiksi Sellossa käytettyjen merkkivaatteiden Emmy.fi keräyspiste, johon voit toimittaa myytävät vaatteesi, ja hankkia verkkokaupasta itselle laadukasta uutta vanhaa.

Käytetty tavara on aina ekologisempi kuin uusi. Tee ekoteko ja lahjoita, myy tai kierrätä vanhat tavarasi eteenpäin – samalla saatat tehdä toisen ihmisen onnelliseksi.

Kirjoitimme aiemmassa tekstissä siitä, miten Vermonniityssä huomaa käytännössä, että asuinalue rakentuu osaksi Euroopan kestävimmäksi valittua kaupunkia.

05/07/2019

Asiantuntijoiden mukaan hyvä lapsiperheen loma on tehty suunnittelusta ja avoimesta keskustelusta, jossa jokaiselle perheenjäsenelle annetaan puheenvuoro. Loman suunnittelu ei kuitenkaan tarkoita ryppyotsaista kalenterin täyttämistä vaan esimerkiksi sitä, että jokainen perheenjäsen saa toivoa yhden asian, jota lomaltaan haluaa.

Vermonniityn lähiympäristö tarjoaa toiveet täyttävää lomatekemistä kaikenikäisille ja jokaiseen makuun. Kokosimme samaan paikkaan reilun kattauksen rentoa lomatekemistä lasten näkökulmasta.

Hellepäivä Leppävaaran urheilupuistossa

Ikimuistoisen kesäpäivän resepti on yksinkertainen: aurinko, jäätelö ja vesi kaikissa sen ilmenemismuodoissa. Koko päivän retkikohde ja yksi lasten ehdottomista suosikeista kesäpäivän viettoon on Leppävaaran urheilupuiston maauimala.

Vesiliukumäissä viihtyvät isommat ja pienemmät lapset, ja kun pienemmät lähtevät leikkialueelle temmeltämään, voi nuoriso suunnata kohti rantalentiskenttiä tai katukoripallokenttää. Myös vanhemmat voivat rentoutua tenniskentällä kaksistaan tai yhdessä nelinpelinä lasten kanssa.

Urheilupuiston pohjoisosassa sijaitsee seikkailupuisto Huippu, jossa kaikki yli 100-senttiset trapetsitaiteilijat pääsevät tasapainottelemaan, kiipeilemään ja keinumaan turvallisesti korkeuksissa. Läheisessä Angry Birds -puistossa vaijeriliukuja voi harjoitella pienet ja isommatkin leikkijät. Alueelta löytyy myös lähes 2000 neliömetrin suuruinen betoninen skeittiparkki, joka pitää perheen rullaamisesta kiinnostuneet kiireisinä kesäkaudella.

Aktiivista menoa koko perheelle

Minigolf on laji, joka tempaa kaikenikäiset perheenjäsenet mukaansa. Sellon Viaporintorilla 12-reikäinen minigolfrata odottaa perheen eritasoisia puttaajia. Säterinpuistotieltä Gogolf Range Leppävaaran harjoittelukeskuksessa golfia pääsee harjoittelemaan kuka tahansa lajista kiinnostunut, myös perheen aikuiset.

Hieman toisenlaista golffaamista, suursuosion saavuttanutta frisbeegolfia pääsee linkoamaan Vermonniityn koillispuolella, Talin frisbeegolfpuistossa. Suursuosiota nauttiva frisbeegolf tuo viihdettä ja haastetta myös perheen teini-ikäisille.

Sateen yllättäessä

Jos sää ei suosi ulkona oleilua, niin tekemistä löytyy silti aivan kotiseudulta. Lapset ovat luonnollisia kiipeilijöitä, mutta miten on vanhempien laita? Jos haluat haastaa itsesi kokeilemaan jotain uutta, suuntaa Boulderkeskus Konalaan. Boulderointi on yksi suosituimmista kiipeilyn lajeista eikä ihme, sillä lajin tunnusmerkkeihin kuuluu rento yhdessäolo ja toisten kannustaminen. Perheen omia reittejä kulkevan nuorison kanssa tämä paikka tuo kuin varkain kaivattua yhdessäoloa.

Boulderkeskuksen naapurissa hieman kevyempää versiota kiipeilystä tarjoaa HopLop Konala. HopLopissa leikin riemun löytävät perheen nuorimmaiset ja isommatkin lapset.

Retkelle lähiluontoon

Lapset rakastavat retkellä oloa, vaikka omassa olohuoneessa tai taloyhtiön pihalla. Kauniina kesäpäivänä naapuruston paras retkikohde löytyy Laajalahden luonnonsuojelualueelta.

Retken varrella voi nauttia kevyestä lounaasta ja merellisistä näkymistä Tarvaspään Cafe Zoceriassa, joka on kesällä auki joka päivä. Kesäviikonloppuisin auki olevassa luontotalo Villa Elfvikin kahvilassa voi puolestaan käydä nauttimassa auringon ja merituulen lisäksi valtavia korvapuusteja.

Luontokohteiden lisäksi Vermonniitty lähinaapurustoineen tarjoaa tapahtumia, markkinoita ja kirpputoreja läpi kesän. Esimerkiksi Karakalliossa Karatalon uudistuneella pihalla on maksutonta ohjelmaa läpi kesän. Tapahtumista löydät lisätietoa Espoon sivuilta.

Vermonniityn taivaan alla riittää tekemistä päiväksi tai vaikka toiseksikin. Kirjoitimme aiemmin siitä, mitä kaikkea tekemistä Vermonniitty tarjoaa ulkoilmassa joko yksin tai kavereiden kanssa toteutettavaksi.

Aurinkoista kesää!

 

 

17/06/2019

Espoon kaupunki on ottanut suunnannäyttäjän roolin vastuullisessa ilmastotyössä. Espoon kaupunki paikallisine kumppaneineen ja verkostoineen palkittiin alkuvuodesta Energy Globe World Award -tapahtumassa Sustainable City -palkinnolla. Kyseessä on yksi maailman arvostetuimmista energia- ja ympäristöalan palkinnoista. Espoo on arvioitu aiemmin myös Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi kahteen otteeseen hollantilaisen Telos-instituutin kansainvälisessä tutkimuksessa.

Espoon tavoitteena on olla pysyvästi Euroopan kestävin kaupunki, ja siksi kaupunki on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Kestävä Espoo -kehitysohjelmassa tuetaan kestävien ratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottamista, jotta hiilineutraalius saavutetaan.

Vermonniityssä asuminen on ekoteko

Espoon kasvihuonekaasupäästöt olivat 4,3 tonnia asukasta kohti vuonna 2016. Merkittävimpiä yksittäisiä päästölähteitä kaupunkilaisille ovat rakennusten lämmitys, sähkönkulutus ja liikenne.

Kotipaikan sijainti palvelujen läheisyydessä ja julkisen liikenteen solmukohdassa onkin ratkaisevassa osassa, kun tarkastellaan arjen ilmastotekoja. Pelkästään Vermonniityssä asumalla on hiilijalanjälki kestovertosuomalaista pienempi sekä sijainnin että uusien kerrostalojen energiatehokkuuden vuoksi. Vaihtamalla kodin sähkötoimittajan esimerkiksi tuulisähköön pienenee keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki noin viidellä prosentilla. Hyödyntämällä talon yhteistiloja työhuoneena, juhlatilana, tai käyttämällä vaikka naapuritalon kuntosalia, saa hiilijalanjälkeä pienennettyä noin prosentilla.

Espoon ilmastotoimenpiteisiin lukeutuu myös kaupunkiviljelyn edistäminen, viherkattojen käyttöönotto ja hulevesien kestävä hallinta. Monissa Vermonniityn taloyhtiöissä on jo ajateltu kaupunkiviljelyä ja istutuslaatikot odottavat tulevan kesän herneitä, kurkkuja ja perunoita. Vaikka laatikoita ei vielä olisikaan, on naapuruston kanssa perustettavan puutarhan aloituskustannukset pienet ja hyöty suuri, kun perheen pienimmätkin innostuvat syömään kesäkurpitsaa ja makeaa tomaattia itsekasvatettuna. Puhumattakaan kutistuvasta hiilijalanjäljestä.

Kaupunkisuunnittelu tukee ilmastotavoitteita

Espoon päästötavoite on määrittänyt kaupunkikehitykselle selkeän suunnan, jossa palvelut tuodaan lähelle asukkaita. Vermonniityn kaava ja palvelusuunnitelmat esimerkiksi Hatsinanpuiston osalta ovat osa tätä puhtaamman tulevaisuuden kehitystä. Tähtäimessä on, että palvelut saavutetaan helposti kävellen tai pyöräillen eikä jokapäiväisten asioiden hoitamiseen tarvita autoa.

Espoo rakennuttaa pyöräilylle suunniteltuja kaistoja eli baanoja myös osana ilmastotoimia. Vermonniittyläisiä palvelevan Vermontien baanan välillä Tarvaspääntie-Perkkaantie on määrä valmistua vuonna 2020. Raide-Jokerin valmistuttua on liikkuminen Vermonniitystä kauemmas entistä puhtaampaa, sillä lähipäästöjen osalta raitiotie on nollapäästöinen.

Myös lähiympäristön luonnon laatuun ja virkistyspaikkojen saavutettavuuteen panostetaan, erityisesti merellisen Espoon ja Rantaraitin kohdalla. Lisäksi kestäviin ruokamahdollisuuksiin, kiertotalouteen ja hävikkiruoan vähentämiseen etsitään uusia ratkaisuja.

Yhdessä kohti kestävää elämäntapaa

Asenteet ovat merkittävässä roolissa kestävän elämäntavan toteutumisessa. Espoon tavoite on näyttää, miten kestävä elämäntapa on helppoa ja houkuttelevaa meille kaikille. Hiilineutraaliuden haastava tavoite on mahdollista saavuttaa, jos kaupungin, yritysten ja valtion lisäksi myös kaupunkilaiset sitoutuvat päästöjen vähentämiseen.
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on kehittänyt hiilijalanjälkeä mittaavan elämäntapatestin, joka auttaa ymmärtämään mistä hiilijalanjälki syntyy ja miten siihen voi vaikuttaa. Testi näyttää, miten asumispaikan valinnalla ja arjen pienillä teoilla on yllättävän suuret vaikutukset päästöihin. Testaa oma hiilijalanjälkesi ja näe arjen valintojen vaikutukset ympäristölle.

Lue aiemmasta blogistamme, kuin ympäristötietoisuus on ohjannut Vermonniityn rakennusprojektin päätöksentekoa aina suunnitteluvaiheesta alkaen.

31/05/2019

Espoon kaupunginkirjasto valittiin hiljattain vuoden parhaaksi kirjastoksi sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Vuoden 2018 lopulla Suomen kuntaliitto jakoi kaikkien aikojen ensimmäisen Vuoden kirjasto -tunnustuksen Espoon kaupunginkirjastolle, ja vain muutamaa kuukautta myöhemmin Lontoon kirjamessut valitsi Espoon kirjaston vuoden kirjastoksi myös kansainvälisellä tasolla.

Molemmissa palkintoperusteluissa kiiteltiin Espoon kaupunginkirjaston toimintakulttuurin avoimuutta sekä eri ikäisten ja taustaisten käyttäjien huomioimista. Perusteluissa painotettiin myös kirjaston jatkuvaa kehittämistyötä, joka näkyy esimerkiksi uusissa tavoissa käyttää kirjaston tiloja.

Yhteiskunnallista vuorovaikutusta

Espoon kaupunginkirjasto pitää Lontoossa jaettua The Library of The Year 2019 -palkintoa tunnustuksena kaikissa Suomen kirjastoissa tehdystä pitkäjänteisestä työstä. Espoon kaupungin tavoite onkin olla palveluiden kehittämisen edelläkävijä. Espoon kirjastot ovat muun muassa kehittäneet toimintaansa yhä enemmän olohuonemaiseen suuntaan. On nuorten osastoja, joilla voi vapaasti vain oleskella ja tavata tuttuja sekä pajoja, jotka toimivat mitä moninaisimpien käytännön taitojen oppimisympäristöinä.

”Uusi kirjastolakikin Suomessa rohkaisee kirjastoja olemaan moninaisia, kekseliäitä ja pystyviä yhteiskunnallisia vaikuttajia. Kirjastojen ei oleteta olevan aktiivisia toimijoita vain lukemisen kulttuurin, medialukutaidon ja aktiivisen kansalaisuuden kehittämisessä vaan että kehitämme myös kulttuurista ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta”, Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni kommentoi Helmetin tiedotteessa.

Suomen kuntaliiton jakaman Vuoden kirjasto -palkinnon loppukilpailun tuomarina toimineen Duudsonien Jarppi Leppälän mukaan voittajan valinnan ratkaisi Espoon hyväksi kirjastopalvelujen monipuolisuus:

”Espoossa oli selvästi panostettu rohkeasti myös uuteen ja erilaiseen toimintaan, esimerkiksi työpajatoiminta teki vaikutuksen. Lisäksi kirjastojen toiminnassa oli huomioitu eri ikäiset ja taustaiset asiakkaat, myös maahanmuuttajat”, Leppälä sanoo kuntaliiton tiedotteessa.

Vermonniityn lähikirjasto asuu Sellossa

Palkintohakemuksessaan Espoon kaupunginkirjasto toi esiin myös kirjastojen hyvän saavutettavuuden. Isot kirjastot sijaitsevat kauppakeskuksissa, missä kaupunkilaiset muutenkin liikkuvat.

”Espoossa rahaa menee paljon tiloihin. Esimerkiksi Sellon ja Ison Omenan kirjastojen tilakustannukset ovat isot, sijaitsevathan ne julkisen liikenteen solmukohdissa. Mutta jos kirjastojen kustannuksia katsoo suhteessa kävijämääriin, eivät ne enää olekaan niin kalliita”, Tyrni kertoo Länsiväylä-lehdelle.

Vermonniityn lähikirjasto Sello on yksi Espoon kaupunginkirjaston 14 toimipisteestä. Suomen kolmanneksi vilkkainta kirjastoa hyödyntää vuoden aikana yli miljoona kävijää. Kirjojen, musiikin ja elokuvien lainauksen lisäksi Sellon kirjastossa voi käyttää vaikkapa ompelukonetta, digitoida kaitafilmejä ja VHS-videoita.

Yksi näkyvä kehittämistyön tulos on ajankohtaiset tapahtumat, joita Sellon kirjasto tarjoaa käyttäjilleen aivan joka viikko. Kevätaikaan esimerkiksi polkupyörän voi huoltaa Pajalla kesäkuntoon. Mikä parasta, kirjaston työntekijät opastavat, jos homma ei ole itsellä hallussa.

Sellon tapahtumissa voi päästä seuraamaan myös improvisaatioteatteria, kuuntelemaan lapsikuoroa tai uppoutumaan elokuvien maailmaan Akseli-salin leffatiistain maksuttomissa elokuvanäytöksissä. Sellon kirjaston suosituissa ukulele-kerhoissa opetellaan puolestaan yhdessä soittamista.

Sellon kirjasto – elämänmittainen kumppani

Sellon tapahtumakirjasto tarjoaa tekemistä ja toimintaa jokaiselle ikäpolvelle vauvasta vaariin: tapahtumaa on Lastenmaan MLL:n perhekahvilan kantoliinakursseista ja muskareista Uudenmaan muistiluotsin järjestämiin muistikuntoutuskursseihin.

Lapsia ja nuoria innostetaan kirjaston palveluihin muun muassa luovan tekniikan iltapäivillä sekä roolipelikerholla. Lastenmaan läksykerhossa voi käydä tekemässä koulun jälkeen läksyjä tai keskittyä pelien maailmaan lauta- tai nettipelien kanssa iltapäivien pelihetkissä. Lautapelejä voi lainata myös kotiin perheen peli-iltoihin.

Sellon kirjasto on myös itsensä positiivisen haastamisen ja harrastamisen paikka myös aikuisille. Pajalla voi kokeilla käsityötaitoja ja loihtia esimerkiksi lampunvarjostimia ilmapalloista. Musiikista ja musiikkitaiteista innostunut voi varata Sellon kirjastosta oman musiikkivalmentajan tai soittaa ja laulaa äänieristetyssä harjoitustilassa. Kirjastossa on tarjolla myös monia soittimia, joista esimerkiksi kanteleen voi lainata kotiin.

07/05/2019

Pääsiäinen on yksi niistä juhlapyhistä, kun kaupunki hiljenee ja monet paikat sulkevat ovensa. Vermonniityn lähiympäristö tarjoaa lomalaisten onneksi monenlaista puuhaa aina sisäaktiviteeteista ulkona reippailuun. Kokosimme lapsiperheen lomalaisille vinkkejä, joilla pääsiäinen sujuu riemukkaissa merkeissä.

Lentäviä lautasia linkoamaan

Ulkona peuhaaminen on useimmiten helpoin tapa varmistaa lapsiperheen rauhaisa yhteiselo. Jos haluatte kokeilla porukalla jotain tavallisuudesta poikkeavaa tänä pääsiäisenä, frisbeegolf on siihen erinomainen vaihtoehto. Frisbeegolfin suosio piilee siinä, että se on edullinen koko perheen laji, jonka aloittaminen ei vaadi paljoa. Vaikka frisbeegolf on yleisemmin tunnettu kesälajina, harrastetaan sitä todellisuudessa läpi vuoden ja Talin frisbeegolf-puisto on heittäjille avoinna myös pääsiäisenä.

Illan hämärässä tai lumisella säällä pelatessa on hyvä varautua hetkittäiseen aarteenmetsästykseen. Frisbee nimittäin häviää hankeen yhdessä hujauksessa. Lumihangesta etsimistä helpottaa, kun tuunaa kiekon lahjanauhalla ja teipillä uuteen uskoon. Pimeällä heittäessä kiekko on parasta virittää ledivaloilla. Pienet lentävät lautaset ovat myös komea näky keväisessä illassa.

Lounas mäyrämetsän kupeessa

Luontotalo Villa Elfvik ja Café Elfvik ovat auki pääsiäisen jokaisena päivänä kymmenestä neljään. Vermonniityn naapurissa, Laajalahden luonnonsuojelualueen kainalossa toimiva Villa Elfvik on yksi parhaista lapsiperheen vierailukohteista ympäri vuoden. Luontotalossa järjestetään retkiä ja tapahtumia, sekä talon yläkerrassa on lapsille oma mäyränmetsä, jossa mielikuvituksen voi päästää lentoon.

Luontotalon ympäristössä on helppokulkuisia luontopolkuja koko perheelle ja retkeily onnistuu myös vaunujen kanssa. Café Elfvik tarjoaa nälkäisille retkeilijöille keittolounasta ja pienempää purtavaa.

Villa Elfvikissä on esillä myös vappuun asti ajankohtainen näyttely Suomenlahden meriluonnosta ja ihmisen vaikutuksista siihen. Näyttely opettaa myös, mitä jokainen voi tehdä merten hyvinvoinnin parantamiseksi. Lue lisää Villa Elfvikistä ja ympäristön luontopoluista luontotalon sivuilta.

Sisälle riehumaan

Mielekästä sisäpuuhaa on hyvä aina olla takataskussa huonon sään varalle. Oletteko käyneet jo keilaamassa yhdessä? BowlCircus Sello on avoinna pääsiäisenä joka päivä. BowlCircuksen lapsille suunnatut automaattiset ränniesteet auttavat pitämään keilapallon keilaradalla koko heiton ajan, joten keilapallo osuu aina keiloihin. Tämä on taatusti hauskaa ajanviettoa siis myös perheen pienimmille.

Uinti on useimmille lapsille yksi suosikkipuuhista, ja päivä altaassa polskien takaa usein hyvät yöunet perheen pienimmille. Leppävaaran uimahalli on avoinna kiirastorstaina lyhennetyllä aukioloajalla ja kiinni pitkäperjantaina, mutta muuten avoinna normaalien aukioloaikojen puitteissa.

Myös HopLop Konala on avoinna läpi pääsiäisen. HopLopista löytää taatusti koko perheelle hauskaa puuhaa. Haastetta löytyy myös aikuisille 10 metrin kiipeilyseinällä ja köysiseikkailussa, ja sykettä pääsee nostamaan toden teolla 18 metrin vaijeripudotuksessa. Kun isommat lapset suuntaavat kiipeilymaailmaan, voi perheen pienimmät rakentaa jättipalikoista linnakkeen tai lähteä seikkailulle labyrinttiin.

Jos perheessä on vanhempia lapsia, jotka tykkäävät pomppia, on Rush Helsinki ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Alle kymmenen minuutin ajomatkan päässä Vermonniitystä olevassa trampoliinipuistossa on nyt pääsiäisen aikaan pidennetyt aukioloajat.

Vietitpä pääsiäisviikonloppua sitten rauhallisesti luonnossa käyskennellen tai vauhdikkaiden harrastusten parissa, toivotamme jokaiselle riemukasta pääsiäistä!

16/04/2019

Kevät on uudistumisen aikaa myös kotona. Olitpa sitten innokas sisustaja tai käytännönläheinen somistaja, Vermonniityn asukkaana kodin päivittäminen valoisaan vuodenaikaan on helppoa. Tänä keväänä keittiö saa pirskahdella kirkkailla ja värikkäillä kukkakuoseilla, kun taas makuuhuone hehkuu kuulasta ja lempeää tunnelmaa. Olohuone kutsuu kepeään löhöilyyn ja kylpyhuone herää sekin hehkuvaan ja ilakoivaan eloon. Inspiroidu näiden viiden vinkin avulla, jotka on koottu paikallisia palveluita ajatellen.

1. Päästä aurinko sisään pitkän ja harmaan talven jälkeen. Kodin ilmeen kirkastaminen on parasta aloittaa niinkin arkisella asialla, kuin ikkunoiden pesulla. Kun valo pääsee tulvimaan sisään, näyttää koko koti ihmeellisen kirkkaalta ja keittiön pöydällä aukenevat tulppaanit huumaavan kauniilta, eikä suuria muutoksia tarvita kevään kotiin tuomiseen.

Sinituote on tuonut kauppojen siivousvälinevalikoimaan pastellivärit, joilla kevätsiivousinto herää horteesta taatusti iloisemmin. Korallinsävyinen ikkunalasta ja moppi tarttuvat matkaan kätevästi esimerkiksi Sellon Citymarketista. Kauniit värit innostavat pesemään ikkunoita ihan uudella tavalla. Viimeistään lopputulos kohottaa mielialan korkealle, kun koti kylpee kirkkaassa kevätauringossa.

2. Ikkunoiden pesun yhteydessä kannattaa vanhat verhot pestä ja pistää kaappiin odottamaan seuraavaa ripustusta tai vaikka sisustustyynyksi tuunausta. Yksi kevään trendeistä sisustuksessa on kasvit, ja kevään verhomuoti on tulvillaan mitä ihanimpia kukkien sekä viidakkomaisemien värittämiä kuoseja.

Esimerkiksi Vallilan uutuusmallisto on saanut innoituksensa Meksikosta ja sen hurmaavista, runsaista väreistä. Vallilaa löydät ainakin Sellon Prismasta ja Tokmannilta.
Jos taas suosit enemmän lempeän keitaan tunnelmaa, Eurokangas tekee mittatilaustyönä kuulaan valkeat valoverhot tai vaikkapa kaitaliinan Design From Finland -merkkiä kantavista kankaista. Finlaysonin kevätmallistosta löytyy taas esimerkiksi makuuhuoneeseen eksoottisen runsas ja silti pehmeän harmoninen Bunaken -mallisto. Samaa kuosia eri tunnelmalla löytyy niin satiinipussilakanasettinä, yöpaitana kuin pienenä patakintaana.

3. Kolmas helppo ja todella edullinen tapa päivittää sisustusta on vaihtaa järjestystä. Vaihtelu virkistää, ja jo pelkällä sohvan ja taulujen paikkaa siirtämällä koti saa ihan uuden ilmeen. Tutut tavarat näyttäytyvät uudessa valossa, kun vaihtaa rohkeasti huoneiden tekstiilejä keskenään. Sekoittamalla unenomaisen makuuhuoneen sisustustyynyjä olohuoneen sohvalle ja pistämällä viherkasvit uuteen järjestykseen saa viihtyisää ja kaivattua vaihtelua. Kaapin perälle jääneelle verhokankaalle voi antaa myös uuden elämän esimerkiksi sisustustyynyn päällisenä.

4. Luo raikkaita yksityiskohtia sisustukseen kirkkailla maljakoilla ja uusilla viherkasveilla tai leikkokukilla. Kevät onkin parasta aikaa huonekasvien mullan vaihdolle. Uusi multa tuo uutta vehreyttä kasveihin ja samalla pölyt saa karistettua kasveista reippaalla suihkuttelulla.

Valkoiset ja vaaleat ruukut tuovat lisää valoisaa ilmettä kotiin. Esimerkiksi Pentikin Vekki-ruukku on kuin hame kukkivalle orkidealle. Minimalistinen muotoilu puolestaan tuo kotiin harmonista henkeä. Kruunuvuokko tai jalopionin oksa Pentikin harmaassa Demo-lasimaljakossa kuvaa tätä tunnelmaa täydellisimmillään. Taatusti uniikin ja oman kodin väriharmoniaa mukailevan tee-se itse ruukun saa osallistumalla Omnian Mosaiikkitöitä puutarhaan-kurssille. Tällä kurssilla voi kukkaruukkujen lisäksi taituroida vaikka parvekepöytään uuden pinnan.

5. Loihdi uusi tyyli pienillä ja oivaltavilla yksityiskohdilla. Luonnosta vaikutteensa saaneet Iittalan mallistojen värisävyt ja muodot sopivat moneen sisustukseen. Esimerkiksi syötävän kauniisiin Vitriini-rasioihin saa tärkeät muistot, korut ja avaimet laitettua kauniisti esille. Valitsemalla merensinisen sävyn teet myös hyvää, sillä vuonna 2019 Iittala tekee yhteistyötä WWF:n kanssa, ja vuoden aikana jokaisen Suomessa myydyn merensinisen esineen myyntihinnasta lahjoitetaan 2,5% arktisen alueen suojeluun.

Toinen luontoa kunnioittava tapa sisustaa on tehdä sisustusesineitä itse. Käsitöistä kiinnostunut voi käydä paukuttamassa Omnian Leppävaaran kudonta-asemalla käsinkudotun räsymaton tai loihtia supertrendikkään miniryijyn seinälle Kudo värit kuvakudokseksi -kurssilla.

Aurinkoista kevättä!

13/03/2019

Toimivat joukkoliikennepalvelut ovat keskeinen osa Espoossa liikkumista. On laskettu, että viidennes espoolaisten automatkoista kuljetaan joukkoliikenteellä. Jo entuudestaan hyvin toimivat Vermonniityn liikennejärjestelyt parantuvat, kun Raide-Jokeri aloittaa liikennöinnin.

Vermonniityn kupeesta kulkevan Raide-Jokerin reitti ulottuu aina Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen. Nykyisiä raitiovaunulinjoja nopeampi Raide-Jokeri kulkee pääosin omalla kaistallaan erillään muusta liikenteestä, jolloin esimerkiksi ruuhkat eivät hidasta sen kulkua.

Raide-Jokerin päivitetty hankesuunnitelma kustannusarvioineen etenee Espoon ja Helsingin kaupunkien päätöksentekoon tämän kevään aikana. Jos kaupungit hyväksyvät uuden kustannusarvion, voidaan rakentaminen aloittaa kesäkuussa 2019. Mikäli rakentaminen päästään aloittamaan kesäkuussa 2019, alkaa pikaraitiotien liikennöinti kesäkuussa 2024.

Raide-Jokeria rakennetaan niin kutsutulla Allianssimallilla, joka yhdistää hankkeen keskeiset toimijat saman organisaation alle. Avoimuuteen ja yhteiseen päätöksentekoon pohjautuva malli vähentää riskejä, kuten kustannusten minimointia ja oman edun tavoittelua.

”Tämä Allianssimalli on aidosti avoimin ja läpinäkyvin tapa rakennuttaa. Tarkka seuranta pitää huolen siitä, että rahat kuluvat juuri siihen mihin pitääkin eli oikeisiin kustannuksiin.” Raide-Jokeri-projektin tilaajan projektijohtaja Juha Saarikoski kertoo.

Vermonniityn lähipysäkki Perkkaantielle

Vermonniityn pysäkin paikka sijaitsee Perilänniityn ja Vermonympyrän välisellä katuosuudella. Pysäkkipaikkojen kohdat on tarkkaan suunniteltu alueen asukkaita ja palveluntarjoajia palvelemaan, joten muutoksia pysäkkipaikkoihin tuskin on tulossa.

”Kyllä me siitä lähdemme, että nämä paikat ovat lopullisia.” Saarikoski toteaa.

Alustavan rakentamisaikataulun mukaan raideosuuksien rakentaminen alkaisi ensimmäisten joukossa Ravitiellä tulevana kesänä ja Perkkaantiellä syksyllä 2019. Vermonniityn raideosuus valmistuisi siten keväällä 2021.

Puhtaamman huomisen ratkaisu

Espoon tavoite on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Espoon kaupunki ohjaakin investointeja juuri joukkoliikenteellä helposti saavutettaviin kohteisiin, kuten Vermonniittyn ympäristöön. Lähipäästöjen osalta nollapäästöinen raitiotie tukisi tätä tavoitetta.

Raide-Jokerin pysäkit sijaitsevat keskimäärin 800 metrin välein. Pysäkkien ympäristöistä suunnitellaan vetovoimaisia paikkoja, jotka houkuttelevat asumisen lisäksi työpaikkoja ja palveluita. Suunnittelutyön tavoitteina ovat vähäpäästöisyys, elinvoimaisuus, houkuttelevuus ja hyvinvointi. Tällaisia ovat esimerkiksi Vermonniityn läheisen Hatsinanpuiston suunnitelmat. Puolestaan Sellon palveluja täydentävään keskukseen on suunnitteilla kaupan palveluiden lisäksi monipuolisia liikunta- ja sisäaktiviteetteja koko perheelle.

Kirjoitimme aiemmin Vermonniityn loistavista kulkuyhteyksistä täällä.

04/03/2019

Kotimaan matkailu on nouseva trendi. Kiireinen ja ilmastoa ajatteleva matkailija etsii nyt uusia vaihtoehtoja viikonloppulomille Euroopan kaupungeissa. Nyt ei totisesti kannata lähteä merta edemmäksi kalaan, sillä Espoo valittiin Matkamessuilla kaikkien aikojen ensimmäiseksi vuoden matkailualueeksi Suomessa.

Tiedostava matkailija voi löytää paljon tekemistä ja paikkoja rentoutumiseen myös aivan läheltä omaa kotipaikkaa. Mitäpä siis, jos viettäisit seuraavan lomasi kotikulmilla Vermonniityssä? Keräsimme tähän blogiin muutamia kansainvälisen tason luontokokemuksia ja vinkkejä, jotka ehtii kokea yhdessä viikonlopussa.

Hemmottele itseäsi hotelliyöllä

Loman yksi tunnusmerkeistä on hotellissa yöpyminen ja staycation-nimeä kantava trendi rohkaiseekin kokeilemaan huoletonta hotelliyöpymistä myös lähellä kotia. Lifestylehotelli Glo Hotel Sello saa uuden ilmeen tämän vuoden alussa, joten nyt on erinomainen tilaisuus testata tämä paikallinen helmi.

Ympäristötietoinen matkailija voi iloita myös siitä, että hotelli on saanut kestävän matkailun Green Key -ympäristösertifikaatin. Valkoisissa lakanoissa nukutun yön ja valmiiksi katetun aamiaisen jälkeen voi helposti lähteä nauttimaan alueen vilkkaasta tarjonnasta turistin elkein.

Innostu Snowkite-kurssilla

Laajalahden rantaa kulkiessa tuulisella säällä näkee melko varmasti jään päällä taidokkaasti liitäviä leijahiihtäjiä. Snowkite eli leijahiihto on hauska ja monipuolinen laji, jonka parissa voit kokeilla hurjia temppuja tai nauttia vauhdikkaasta mutta samaan aikaan leppoisasta ulkoilusta.

Leijahiihto sopii kaikille urheilumielisille sukupuoleen ja ikään katsomatta. Nuorimmat harrastajat ovat reilusti alle 15-vuotiaita ja vanhimmat nauttivat leijahiihdon tai -lautailun vauhdista eläkepäivillään.

Leijahiihdon talvikurssit pyörähtävät käyntiin kelien salliessa tammikuun aikana ja kurssit Laajalahdella jatkuvat jäätilanteen mukaan aina maaliskuun alkuun asti. Ja mikä parasta, jäiden sulaessa leijahiihdossa opittuja taitoja voi soveltaa samoissa maisemissa lajin kesäisempään muotoon eli leijasurffaukseen!

Virkisty talviuinnilla

Jäätävän ihana talviuinti on euforinen kokemus, joka saa veren virtaamaan ja hormonit liikkeelle. Talviuinnin terveysvaikutukset ovat tutkitusti moninaiset. Espoossa on kahdeksan eri talviuintipaikkaa, joista kuusi on meren rannalla. Rannoilla on koko talven sula avanto ja lämmitetyt pukukopit. Vermonniittyä lähinnä on Laajalahden uintipaikka Ruukinrannantiellä, jossa tosin ei ole saunaa eikä suihkuja, mutta lämmitetty pukukoppi löytyy.

Talven pimeydestä väsähtäneen on hyvä tietää, että kylmä vesi virkistää sekä kehoa että mieltä. Säännöllinen pulahtaminen hyiseen veteen lisää hyvän olon tunnetta sekä vähentää stressiä ja väsymystä. Talviuinti laskee myös verenpainetta ja vahvistaa immuunijärjestelmää, joka on meille jokaiselle tarpeen flunssakauden keskellä.

Hurmaannu luonnosta retkiluistimilla

Talvisen luonnon hiljaisuus ja rauha sekä vauhdin hurma yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla retkiuistelussa. Jäätä pitkin viilettäessä huolet unohtuvat ja ajatukset kulkeutuvat lomatunnelmaan.

Retkiluistelu sopii lähestulkoon kaikille, sillä lajin niveliin kohdistuva rasitus on vähäisempää kuin esimerkiksi juoksussa. Luisteltavia jäitä löytyy aivan Vermonniityn naapurustosta Laajalahdesta. Turvallisimmin lajiin pääsee tutustumaan osallistumalla Suomen retkiluistelijoiden kursseille.

Jos retkiluistelu kiinnostaa, mutta ei löydy aikaa kurssilla käymiseen, pääsee Helsingin puolelta Laajalahtea kokeilemaan turvallisempaa luonnonjäällä luistelua juuri avatulle matkaluisteluradalle. Auratun väylän jään kuntoa seurataan päivittäin, ja se harjataan aina tarpeen tullen.

Omaan kaupunkiin tutustuminen turistin näkökulmasta avaa silmiä ja herättää ylpeyttä. Yllätä siis tulevat vieraasi tai koe elämykset yhdessä perheen tai ystävien kanssa, mukavasti kotikulmilla.

12/02/2019

Alkuvuosi on perinteisesti ollut koulutukseen hakeutumiseen kulta-aikaa. Moni huomaakin valon lisääntyessä pohtivansa tulevaa. Opettelisiko uuden taidon Espoon työväenopistossa Omniassa vai hakisiko vauhtia työelämään ammattikorkeasta? Vermonniityn ympäristö tarjoaa tiedonjanoiselle monipuolisen ja aktiivisen ympäristön, jossa voi nauttia oppimisen ja innostumisen kokemuksista.

Kansainvälistä opiskelua

Espoon kaupunki on maailmanlaajuisesti tunnettu tutkimus- ja kehitystyön keskuksena. Vireää kansainvälistä tunnelmaa löytyy esimerkiksi Laurean Leppävaaran kampukselta vaihto-opiskelijoiden ja kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden ansiosta. Kansainvälisessä koulussa opiskelukielenä kaikilla aloilla on suomi ja englanti. Leppävaaran kampuksella voi opiskella esimerkiksi liiketaloutta, matkailu- ja palveluliiketoimintaa sekä turvallisuutta ja riskienhallintaa.

Kiinnostava yksityiskohta myös niille, jotka eivät ole kiinnostuneita opiskelemaan Laureassa, on BarLaurea. BarLaureassa opiskelijat ovat palveluiden tuottamisen keskiössä ja kun poikkeat tänne syömään, pääset osallistumaan palveluiden kehitys- ja tutkimustyöhön. Tähän monipuoliseen kokonaisuuteen kuuluu lounasravintola, kahvila, á la carte -ravintola sekä kokous- ja aulapalvelut.

Tulevaisuuden ratkaisujen kehittäjäkampus

Muutaman askeleen päässä Vermonniitystä luodaan huomisen ratkaisuja älykkään teknologian ja prosessien johtamisen avulla. Jos haluat olla mukana luomassa huomista, on Metropolian Leppävaaran kampus sinun paikkasi. Leppävaaran kampuksella kehitetään älykkäitä ratkaisuja esimerkiksi uudistamalla yhdessä työskentelyn tapoja ja opiskelun tiloja. Uudenlaisilla oppimisympäristöillä tuetaan yhteisöllistä, projektimaiseen työskentelyyn pohjautuvaa oppimista.

Uusi ammatti ja lisäpotkua uralle

Myös perinteistä käsityötä kunnioitetaan Vermonniityn naapurustossa. Tulevaisuuden ratkaisujen vierellä Leppävaarassa toimii yksityisen ammattioppilaitoksen kelloseppäkoulu. Perinteikäs koulu on yksi harvoista ammattikunnan opinahjoista, joka toimii silti modernilla tavalla yhteistyössä yritysten kanssa.

Ammatillista koulutusta järjestää myös Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Ammatti- ja aikuiskoulutuksen tarjonta on Omniassa runsas. Tarjolla on ammatillisten koulutusten lisäksi omaa työtä tukevaa ja uraa vauhdittavaa täydennyskoulutusta, erikoisammattitukintoja, verkko-opiskelua ja koulutusta maahanmuuttajille. Leppävaaran toimipisteellä voi opiskella vaikkapa vartijan, levyseppähitsaajan tai datanomin ammattiin.
Aikuiskoulutusta järjestetään tutkintoon valmistavana tai lisä- ja täydennyskoulutuksena opiskelijan tavoitteista ja elämäntilanteesta riippuen.

Elinikäisen oppimisen poluilla

Espoon työväenopiston kursseilla voi harrastaa sekä opiskella tavoitteellisesti. Kursseilla voit opiskella lähestulkoon mitä vaan mieleen juolahtaa hyvinvoinnin ja kulttuurin, yhteiskunnan- ja luontoaiheiden, sekä tietysti klassikkoaiheiden eli taideaineiden ja kielten parissa. Kursseja löytyy esimerkiksi tietoyhteiskunnan kansalaistaidoista eli älypuhelimista, sosiaalisesta mediasta ja kuvankäsittelystä, mutta myöskin niistä vanhemmista kansalaistaidoista, kuten mattopuilla paukuttelusta. Leppävaaran Ajurinkadun kudonta-asemalla pääsee räsymattoa tai poppanaa kutomaan ohjattuna ja omatoimisesti. Kudonta-asemalle ovat tervetulleita sekä ensikertalaiset että kokeneemmat kutojat.
Kevään yhteishaku korkeakoulujen osalta on käynnistynyt, ammattikoulujen yhteishaku starttaa helmikuussa, työväenopiston kursseille on jatkuva haku. Hakuajoissa on alakohtaista vaihtuvuutta, joten kannattaa tarkistaa opintoja tarjoavan tahon nettisivut.

30/01/2019