Suur-Leppävaaran alue kasvaa noin tuhannen asukkaan vuosivauhtia ja saman trendin jatkuessa 70 000 ihmisen raja menee rikki jo parin vuoden päästä. Alueella on käynnissä useita rakennusprojekteja, joista Vermonniitty on suurin. Alueen vahvaa kasvua selittävät sen erinomainen sijainti, työmahdollisuudet ja monipuolisuus, kun kysytään Leppävaaran projektinjohtaja Mika Rantalalta.

“Leppävaaran vahvuus on se, että se on hyvin hybridimäinen aluekeskus. Siellä on sopivasti sikin sokin palveluita, asumista ja työpaikkoja, minkä ansiosta alue elää joka vuorokaudenaikaan. Sitä voisi kuvailla kaupungiksi kaupungissa”, kertoo projektinjohtaja Rantala.

Vermonniityn rakennusprojekti yhdistää Vermon raviradan ja Perkkaan alueen tiiviimmin osaksi muuta Leppävaaraa. Rantalan mukaan projekti nostaa Kehä I:n itäpuolen merkitystä isossa mittakaavassa sekä mullistaa vanhan ajattelutavan siitä, että alueella sijaitsee pääasiassa toimistorakennuksia, ja ravirata vielä pidemmän matkan päässä.

“Vermonniitty on niin merkittävä alue, sillä se sisältää loppupeleissä 4000 asuntoa. Tällaisen määrän ansiosta alueen palvelutarjonta lisääntyy väistämättä”, Rantala kertoo.

Peruspalveluiden osalta merkittäväksi projektiksi Rantala mainitsee Vermonniityn läheisyyteen rakennettavan Perkkaan koulukeskuksen, jonka yhteyteen tulee myös päiväkoti. Koulukeskus valmistuu näillä näkymin vuonna 2024, ja parhaillaan tehdään myös selvitystyötä siitä, josko prosessia pystyttäisiin aikaistamaan.

Ostokset ja liikuntamahdollisuudet nousevat Hatsinapuistoon

Vermonniitty houkuttelee alueelle myös kaupallisia palveluita, jotka tulevat keskittymään suuressa mittakaavassa aivan kadun toiselle puolelle rakennettavaan Hatsinapuistoon. Alueen rakennustyöt voivat mahdollisesti alkaa jo ensi vuoden alkupuolella.

“Tämä Vermonniityn kannalta oleellinen projekti näyttäisi etenevän aika kivasti. Projekti on kulkenut tähän asti ‘liikunta- ja liikekeskus’ -nimellä, joka myös kuvastaa tietynlaista ‘kaupunki kaupungissa’ -ajattelua”, Rantala kertoo.

Alueen itäpää on varattu toimitilarakentamiselle ja keskiosassa on tilat liiketiloille, kuten esimerkiksi päivittäistavarakaupalle. Muissa liiketiloissa pyritään siihen, ettei Hatsinapuistoon tulisi päällekkäistä tarjontaa Sellon kanssa. Sen vuoksi alueelle kaavaillaan enemmän tilaa vaativia kauppoja, kuten elektroniikka- ja vapaa-ajan liikkeitä. Liiketilojen yläpuolelle rakentuu liikuntatilaa, kuten kaarevia hallitiloja. Keskelle Hatsinapuistoa nousee ainakin yksi hotelli.

Alueen tarkka arkkitehtuuri ei ole vielä tarkentunut, mutta Rantalan mukaan alueelle on kaavailtu korkeita rakennuksia suojaamaan melulta ja matalampia rakennuksia niin, että aurinko pääsee paistamaan alueen keskelle. Hatsinapuistoon on suunniteltu myös ravintoloita ja kahviloita.

“Alueelle haetaan hyvää ilmansuuntaa, joka mahdollistaisi myös sellaista terassilla istuskeluakin, joka taas lisää alueen viihtyisyyttä.”

Hatsinapuisto ja sitä ympäröivät julkisen liikenteen järjestelyt tulevat Rantalan mukaan valmistumaan sopivasti jo ennen kuin Vermonniityn alue on kokonaisuudessaan valmis. Alueen tärkein uusin julkisen liikenteen linja Raide-Jokeri tulee kulkemaan Vermonniityn ja Hatsinapuiston välistä.

“Näitä Raide-Jokerin pysäkkejä on tässä vatuloitu. Ajatuksena on, että linja tulee liittymään suoraan tähän kaupalliseen liikekeskukseen.”

Juuri nyt on lisäksi varmistunut, että aluetta palvelemaan saadaan toinenkin Perkkaantien varteen sijoittuva pysäkki. Tämä palvelee itäisen Vermonniityn asukkaita sekä Vermon ravirataa.

“Suur-Leppävaarassa on sopivasti sikin sokin palveluita, asumista ja työpaikkoja, minkä ansiosta alue elää joka vuorokaudenaikaan. Sitä voisi kuvailla kaupungiksi kaupungissa”, kertoo projektinjohtaja Mika Rantala. Kuva: Omnipress/Timo Porthan, Espoo-lehti.

Raide-Jokeri täydentää liikenneyhteydet

Raide-Jokeri etenee tällä hetkellä sovitussa aikataulussa, ja siten valmistuu vuosien 2022-23 välisenä aikana. Linja yhdistää Leppävaaran, Otaniemen ja Keilaniemen, jotka kaikki kuuluvat Suomen merkittävimpään informaatio- ja teknologia-alan keskittymään.

“Mielestäni Raide-Jokeri tukee tätä kehitystä ja sitoo nämä alueet kiinteästi yhteen. Liikkuminen alueiden välillä helpottuu entisestään”, Rantala sanoo.

Rantala nostaa esiin tilaston, jonka mukaan Leppävaaran alueella asuu merkittävästi enemmän 18-29-vuotiaita, kuin Suur-Helsingin muissa alakeskuksissa keskimäärin.

“Leppävaara on hyvin painottunut nuorempaan väkeen, sillä nuoret aikuiset ovat valtaväestö tällä seudulla. Itse ajattelisin, että se tuo tietynlaista dynamiikkaa alueelle.”

Suur-Leppävaaran alueella sijaitsee jo nyt 25 prosenttia Espoon työpaikoista, ja Rantala mainitsee että erityisesti teknologia-alan yritykset kasvavat keskinäisen verkostoitumisen avulla, mitä niiden läheinen sijainti helpottaa entisestään.

Liiku tyylilläsi raitin varrella

Leppävaaran monipuolisia harrastusmahdollisuuksia laajennetaan lähivuosina entisestään. Alueen länsiosassa sijaitsevaan urheilupuistoon rakennetaan monitoimihalli, jonka sisätilat yhdessä urheilupuiston stadionin kanssa mahdollistavat jopa kansainvälisen tason kilpailujen järjestämisen. Tavoitteena on saada tilat käyttöön vuoden 2021 syksyllä.

Vastaavasti Leppävaaran itäpäässä ja Vermonniityn läheisyydessä Vermon raviradan yhteyteen rakennetaan ratsastuskeskus. Puitteet koulu- ja esteratsastukseen nostavat kokonaisuuden arvoa, ja tekevät Suomen pääraviradasta merkittävän hevosurheilukeskuksen.

Leppävaaran itä-länsi-akselilla liikkumista tullaan helpottamaan rakentamalla Leppävaaran raitti, eli alueen palvelut yhdistävä kevyen liikenteen väylä. Raitin tavoitteena toimia selkeänä kulkureittinä ja yhdistää urheilupuisto, Sellon kauppakeskus ja sen pohjoinen laajennus, Vermonniitty sekä Vermon ravirata.

“Raitin länsipään alkuosa on jo olemassa, mutta siitä pitäisi kehittää kevyen liikenteen verisuoni jatkamalla ja parantamalla yhteyksiä. Tästä syntyisi kasvava, hyvin palveluita sisältävä kolmen kilometrin reitti lännestä itään ja toisin päin”, Rantala summaa.

Nykyisten suunnitelmien mukaan Vermonniityssä on siis vuonna 2025 koti noin 6000 ihmiselle. Silloin ostoksille tai ravintolaillalliselle voi lähteä parin korttelin päähän Hatsinapuistoon, ja ruokakauppojakin löytyy läheltä. Raide-Jokeri kuljettaa metrolle ja Leppävaaran asemalle. Matka urheilupuistoon taittuu hiihtäen tai pyörällä, sekä raitin varsi on täynnä erilaisia vaihtoehtoja vapaa-ajan viettoon.

Haastattelun aikana Mika Rantala kertoi Leppävaaran projektin olevan kiehtova sen laajan mittakaavan ansiosta. Monen maanomistajan ja toimijan yhteisessä projektissa kaikkien tavoite on alueen menestyminen, minkä vuoksi ilmassa on todellista yhteishenkeä. Yhteiset ponnistukset ja alueen merkittävä kasvu tekevät Vermonniitystä asuinpaikan, joka tarjoaa palveluita, työpaikkoja sekä upeat puitteet vapaa-ajan viettoon. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.

Aikaisemmassa blogitekstissä käsittelimme Vermonniityn nykyisiä palveluita.

08/04/2018

Viherkasvit tekevät elinympäristöstä viihtyisän ja niiden parissa puuhailu vähentää stressiä. Puutarhan voi perustaa myös parvekkeelle, jolloin voit nauttia luonnon rauhasta, tuoksuista ja mauista myös kaupungissa. Parveke on myös omaa pihaa vaivattomampi ratkaisu: ei rikkaruohoja tai nurmikon leikkuuta, sekä kokonaiskustannuksetkin jäävät pienemmäksi kuin luonnostaan.

Nykyajan parvekkeet kestävät hyvin aikaa ja elämistä, minkä vuoksi ne ovat oivia ympäristöjä kukoistaville urbaaneille puutarhoille. Esimerkiksi köynnökset, kesäkukat, perennat ja monet hyötykasvit menestyvät suomalaisparvekkeella erinomaisesti.

Päivät ovat nyt pidempiä kuin yöt, ja siksi kevätvalmisteluihin kannattaakin ryhtyä heti. Ennen kuin tartut multasäkkiin, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä kasveja juuri sinun Edenissä tulisi olla. Tuoksuuko siellä samalta kuin lapsuusmuistojen pihapiirissä vai poimitko sieltä tuoreita yrttejä ruoka-annokseen?

Onko peukalosi vihertävä vai keskellä kämmentä?

Täysin vaivattomia kasveja tuskin on olemassakaan, mutta pienellä perehtymisellä kuka tahansa pääsee nauttimaan vehreästä parvekkeesta. Aloittelijan kannattaa myös suosia valinnoissaan helppoja kasveja, kuten pelargoniaa ja lehtisalaattia, jotka menestyvät monenlaisissa olosuhteissa.

Tutustu myös oman parvekkeesi olosuhteisiin, kun valitset kasveja. Kasvien menestyminen riippuu esimerkiksi kasvupaikan lämpötilasta, tuulisuudesta ja valoisuudesta. Parvekkeen ilmastoa eroaa usein maantasalla vallitsevista olosuhteista, minkä ansiosta esimerkiksi istuttamisen voi usein aloittaa aikaisemmin valoisalla parvekkeella. Parvekkeesi pysyy kauniina myös mahdollisimman pitkään, kun valitset sinne etukäteen eri aikaan kukoistavia kasveja.

Kasvien paras kylvöaika on maalis-huhtikuussa, ja kylvämiseen soveltuu vaikka tyhjä munakenno, josta esikasvatetut taimet on helppo siirtää suoraan ruukkuun. Jos innostus puhkeaa kukkaan vasta myöhemmin keväällä, voi valmiita taimia ostaa suoraan myymälästäkin.

Lähiruokaa metrien päässä keittiöstäsi

Suomen kesän loputtoman pitkät päivät ovat otollisia myös maistuvien hyötykasvien viljelyyn. Esimerkiksi peruna, porkkana ja yrtit tekevät hyvää satoa myös parvekkeella astioissa viljeltynä. Lisäksi tomaatti ja mansikka viihtyvät erinomaisesti amppelissa, jotka auttavat sinua hyödyntämään kompaktin tilan vertikaalisia pintoja.

Hyötykasveja kasvatettaessa on hyvä sisällyttää parvekkeelle myös pölyttäjiä houkuttelevia värikkäitä kesäkukkia. Tähän tehtävään sopii erinomaisesti vaikka klassinen orvokki, jonka kukkia voi käyttää myöhemmin vaikka salaatin koristeluun.

Parveke kannattaa sisustaa kasvien ehdoilla, jolloin siitä tulee kaunis kuin luonnostaan. Kun olet valintasi tehnyt, voit tehdä keitaastasi oman näköisen ruukuilla, tuoleilla ja koristeilla. Haluatko kenties vaaleaa minimalismia korostamaan kasvien luonnollisia värejä tai boheemeja ruukkuja, jotka kuljettavat ajatuksesi kauas kaupungista?

Kerrostalokoti kukoistavalla parvekkeella on kuin Vermonniitty pienoiskoossa, sillä Vermonniityssä palvelut ja luonto elävät vierekkäin harmoniassa. Uusi kotisi voi löytyä täältä, jos arvostat helppoa pääsyä molempiin. Uudiskohteen laadukkaat puitteet takaavat myös sen, että koko asuinympäristö parveketta myöten täyttää kaikki vaatimukset. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.

Aikaisemmassa blogitekstissä käsittelimme Vermonniityn lähialueen luontokohteita.

14/03/2018

Valtaosa ihmisistä muuttaa elämänsä aikana useaan kertaan. Näissä tilanteissa on tärkeää pysähtyä hetkeksi ja miettiä, millainen asunto sopii omiin tarpeisiin kaikkein parhaiten. Huolellisen kartoituksen tekeminen auttaa sinua valitsemaan kodin, joka kestää aikaa ja elämänmuutoksia. Mietinnän jälkeen voitkin keskittyä helppoon ja mukavaan asumiseen.

Kun uuden kodin ostaminen tai vuokraaminen alkaa tuntua ajankohtaiselta, tärkeimmät reunaehdot muodostuvat usein sijainnin ympärille. Sijaintia kannattaa lähestyä erityisesti arjen näkökulmasta, sillä onhan suurin osa ihmisen elämästä arkea. Millaisia koulu-, työ- ja harrastusmatkoja taloudessani tehdään tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa? Millaisia liikenneyhteyksiä näitä varten tarvitsen?

Toinen merkittävä reunaehto liittyy asumistyyppiin. Omakotitaloissa on usein enemmän tilaa, mutta toisaalta niihin liittyy suurempi vastuu remonteista. Talon kunnossapito vaatii myös oma-aloitteisuutta ja fyysistä kuntoa. Kerrostalossa selviää helpommalla remonttien suhteen, mutta näiden vastapainoksi täytyy maksaa hieman kiinteitä kuluja vastikkeen muodossa. Rivitalo on useimmiten hyvä kompromissi kerros- ja omakotitalon väliltä.

Monipuolinen ympäristö tuo kotiin lisää huoneita

Asunnon kokoa ja pohjaratkaisua pohdittaessa on hyvä ottaa huomioon ympäröivä asuinalue sekä sen palvelut. Etenkin keskeisten alueiden uudiskohteissa neliöillä tuppaa olemaan sen verran hintaa, että yksi lisähuone maksaa usein kymmeniä tuhansia. Suurempi neliömäärä näkyy ostohinnan lisäksi myöhemmin myös vastikkeissa ja remonttimaksuissa.

Kaupunkimaisilla alueilla kompaktin kokoiset kodit eivät onneksi kuitenkaan ole synonyymi ahtaalle asumiselle, vaan virikkeellinen ja monipuolinen ympäristö tuo kotiin helposti lisätilaa. Onko esimerkiksi välttämätöntä hankkia kotiin kunnollista kotiteatteria tai voimailuvälineitä, jos laadukkaat punttisalit ja elokuvateatterit sijaitsevat melkein kulman takana?

Vaihtoehtoisesti on hyvä miettiä, tarvitseeko kotiin vierashuonetta, jos omat vanhemmat tai ystävät tulevat kotiin yökylään keskimäärin kerran kuukaudessa ja kävelymatkan päässä olisi saatavilla hyvätasoinen hotellimajoitus? Esimerkiksi senioripariskunnan ei ole välttämättä tarpeellista hankkia tilavaa kerrostaloasuntoa vain siksi, että kaikki lapset ja lapsenlapset mahtuisivat juhlapyhinä kotiin majoittumaan.

Asuntoa kannattaakin ajatella laajana kokonaisuutena, johon kuuluvat myös taloyhtiö ja lähialue. Jos tuijottaa vain pohjaratkaisua – joka sekin kyllä on tärkeä – saattaa iso osa kodin ympäristöstä jäädä hyödyntämättä.

Erityisesti uudiskohteissa kerrostalojen yhteiset tilat ovat usein laadukkaita ja monipuolisia. Taloyhtiön saunat, pyykkituvat, kuivaushuoneet, pyöräkellarit ja viihtyisät sisäpihat tuovat kummasti lisätilaa omaan elinpiiriin. Myös omasta parvekkeesta saa käytännössä yhden ylimääräisen huoneen yli puoleksi vuodeksi, kun sinne asentaa infrapunalämmittimen.

Oma asunto sopii pitkäkestoisemmaksi kodiksi

Tärkeä kysymys uuden kodin kohdalla on myös hankintatapa: oma koti vai vuokra-asunto. Oman asunnon ostaminen voi olla järkevää, kun kohde on kasvukeskuksessa, taloudessa on säännölliset tulot ja henkilöllä on riskinkantokykyä hieman pidempään sijoitukseen. Vastakkaisessa tilanteessa asunnon vuokraaminen voi olla toimivampi vaihtoehto. Muita vuokraamisen hyötyjä on käsitelty aiemmassa blogikirjoituksessa täällä.

Vermonniitty on asuinalue, josta löytyy monipuolinen asuntovalikoima erinomaisella sijainnilla. Etsit sitten pientä tai isoa asuntoa maan pinnalta tai korkeuksista, omaa tai vuokrakohdetta, Vermonniitystä löytyy jokaisella jotakin. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täältä.

 

09/02/2018

Asuinpaikalla on keskeinen merkitys arjen sujuvuuteen ja elämän helppouteen. Kun työpaikat, koulut ja päiväkodit ovat kulman takana, tavallisena työpäivänä ei kulu liikaa aikaa arkisiin matkoihin. Tällöin suuri osa matkoista voi olla mahdollista tehdä pyörällä tai kävellen. Pyöräillessä tai kävellessä säästää kustannuksia ja saa hyötyliikuntaa. Varsinkin pyöräily on usein myös autoa nopeampi tapa liikkua.

Kun myös harrastukset ovat lähialueella, voivat lapset liikkua niihin omatoimisesti. Lähikaupat helpottavat elämää – kauppareissun tekeminen on joustavaa, kun ympärillä on kauppoja, jotka ovat auki myöhempäänkin illalla. Entä sitten yhteisöllisyys? On hienoa, kun lenkkiseuraa voi löytyä läheltä, jopa samasta taloyhtiöstä.

Espoo panostaa Vermonniityn ja Leppävaaran kehittämiseen

Jos kasvava Suur-Leppävaara olisi oma kaupunki, se olisi Suomen kuudenneksitoista suurin. On siis selvää, että palvelut ovat jo nyt moninaiset ja kattavat, mutta tulevat myös tulevaisuudessa kehittymään. Merkittävä etu on tällä hetkellä Leppävaaran sijainti keskeisenä liikenteen solmukohtana.  Turunväylä, Kehä 1, junarata ja kattava kevyenliikenteen verkosto ovat käteviä väyliä liikkumiseen Leppävaaran ympärillä. Erityisesti julkisesta liikenteestä pitäviä ilahduttaa se, että Raide-Jokerin rakentaminen on alkamassa 2019. Tämän jälkeen itä-länsi-suunnassa matkustavien yhteydet paranevat entisestään.

Alue on tällä hetkellä tiiveimmin rakennettu keskus pääkaupunkiseudulla Pasilan jälkeen. Lisäksi sen väestö on keskimääräistä nuorempaa. Leppävaaran alueelle tullaan rakentamaan edelleen lisää asuinrakennuksia ja toimistotilaa, joka tarkoittaa sitä, että palvelut jatkossakin paranemaan ja työpaikat alueella lisääntymään. Leppävaara onkin jo nyt suosituin sijaintialue yrityksille Espoossa.

Mitä tahansa tarvitsetkaan – kaikki palvelut löytyvät

Vermonniityn ympäristön palvelut ovat huippuluokkaa. Tärkein palvelukeskittymä on tietenkin pinta-alaltaan Suomen toiseksi suurin kauppakeskus Sello. Yli 170 liikettä palvelevat seitsemänä päivänä viikossa, vuoden ympäri. Sellon palvelut eivät rajoitu vain kauppoihin ja ravintoloihin, vaan sieltä löytyy myös julkisia palveluita, kuten musiikkiopistoSellon kirjasto ja kulttuurielämyksiä tarjoava Sellosali. Päivittäistavaraostoksia tekeville vaihtoehtoina ovat Lidl, Prisma ja K-Citymarket. Leppävaaran liikkeet eivät luonnollisesti rajaudu vain Selloon, vaan palveluita löytyy eri puolelta kaupunginosaa. Alueella oleva toinen kauppakeskus löytyy junaradan pohjoispuolelta, kauppakeskus Galleria.

Harrastamisten, urheilun ja viihteen saralla Leppävaaran mahdollisuudet ovat myös mainiot. Sellosta löytyy kokonainen vapaa-ajan keskus, josta löytyy muun muassa keilahalli ja elokuvateatteri. Leppävaaran urheilupuisto on suurin Espoon seitsemästä urheilupuistosta. Se on toiminut useiden kansallisten ja kansainvälisten kilpailuiden tapahtumapaikkana ja siellä voi harrastaa lajeja aina akrobatiasta yleisurheiluun. Paikan uutuutena on 2016 avattu maauimala.

Palvelut lähellä kotia ovat arjen glamouria, joita Vermonniityn uusi asuinalue tarjoaa. Ehkä sinäkin kaipaat helpompaa arkea, jota Vermonniitty voi tarjota. Tutustu Vermonniityn koteihin täältä.

Aikaisemmassa blogitekstissä käsittelimme Vermonniityn luonnon ja ympäriston mahdollistamia palveluita.

04/01/2018

Usein kuulee sanottavan, että suomalaisilla on aivan erityinen luontosuhde. Väite ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä useimmat suomalaiset haluavat asumiseltaan luonnon läheisyyttä. Luonnossa liikkuminen onkin yksi parhaista stressinhallintakeinoista.

Ihmisiltä kysyttäessä tärkeimmiksi kriteereiksi asuinaluetta valitessa nousevat sijainti ja hyvät liikenneyhteydet, mutta heti niiden jälkeen seuraavat rauhallisuus ja ympäröivä luonto. Tänä päivänä yhä useampi haluaa asua kaupungissa hyvien palveluiden äärellä. Luonto käsitetään tässä yhteydessä yhdeksi tärkeäksi – ellei jopa kaikkein tärkeimmäksi – palveluksi muiden joukossa.

Kaupunkisuunnittelulla luonto paremmin huomioon

Uusia asuinalueita rakennettaessa pyritään kaupunkisuunnittelun keinoin ottamaan yhä paremmin huomioon ihmisten halu asua lähellä luontoa. Monilla vanhoilla alueilla luonto ei ole niin lähellä ihmisten koteja kuin haluttaisiin. Jos viheralueita on ympärillä vähän, jo pieni alue luontoa voidaan kokea hyvin tärkeäksi. Tästä osoituksena on esimerkiksi Helsingin Mechelininkadulla kaadettujen puiden luokse tuodut kynttilät.

Luonnon huomioiminen kaupunkisuunnittelussa täytyy ottaa huomioon hyvin varhaisessa vaiheessa, jo asuinaluetta kaavoitettaessa. Ylimmällä tasolla EU:n luontodirektiivi suojelee harvinaisimpia eläin- ja kasvilajeja, jonka perusteella voidaan joutua tekemään isojakin muutoksia asuinalueen suunnitelmiin. Vermonniittyyn on jätetty luonnolle tilaa ja alueella ja sen läheisyydessä on paljon puistoja. Lisäksi alueen läpi solisee Monikonpuro. Lenkkeilylle on huikeat mahdollisuudet, sillä alueella kiemurtelee kilometreittäin pyöräteitä ja luontopolkuja. Lisäksi Talin metsät ja Laajalahden merenrannat ovat aivan kivenheiton päässä asuinalueesta – käytännössä Vermonniityssä luonto alkaa kotiovelta. Laajalahden luonnonsuojelualue on Vermonniityn vieressä sijaitseva lähes 200 hehtaarin laajuinen alue, jonka tarkoituksena on suojella matalaa merenlahtea ja mahdollistaa alueen käyttö luonnossa liikkumiseen ja harrastamiseen. Alue on tärkeä ihmisten lisäksi runsaalle pesimälinnustolle ja muuttolinnuille.

Luonnossa liikkuminen palauttaa stressistä

Liikunnan hyvät vaikutukset ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta luonnossa liikkumisen ja oleskelun positiiviset vaikutukset ihmisen vointiin ovat verrattain uutta tietoa. Tänä vuonna Tampereen yliopistossa tehty tutkimus vahvistaa havainnon. Tutkimuksen mukaan jo pienet, viisitoista minuuttia kestävät puistokävelyt ja hengitysharjoitukset luonnon keskellä alentavat stressiä. Onkin hyvä huomata, että vaikkapa rankasta työpäivästä palautumiseen ei tarvita rankkaa hikilenkkiä, vaan kevytkin kävely lähipuistossa tai istuskelu puiston penkillä laskee stressitasoa huomattavasti alemmas.

Lukuisten tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen vaikuttaa terveyteen positiivisesti ainakin kolmen erilaisen mekanismin kautta. Ensinnäkin luonnossa ollessa fyysinen aktiivisuus lisääntyy huomaamatta. Vaihteleva maasto kuormittaa enemmän, mutta virikkeellinen ympäristö vie huomion pois itse rasituksesta. Toiseksi luonnolla on elvyttävä ja stressiä alentava vaikutus. Tätä kautta myös keskittymiskyky kohenee ja verenpainekin voi alentua. Kolmanneksi sosiaalinen hyvinvointi kohoaa ja yhteisöllisyyden tuntu kasvaa. Luonnossa liikkuminen onkin sopiva harrastus kaikille iästä ja kunnosta riippumatta ja sitä voi erinomaisesti tehdä yksin tai yhdessä. Lisää luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksista löydät täältä.

Luonto on suomalaisille tärkeä arvo ja se halutaan ottaa huomioon asuinaluetta valitessa. Vermonniitty on moderni asuinalue, jonka rauhallisuus ja luonnon läheisyys ovat vertaansa vailla – muita hyviä puolia unohtamatta. Kun haluat asua lähellä luontoa, mutta kuitenkin palveluiden äärellä, voi Vermonniitty olla oikea paikka kodillesi. Uutena alueena sen kodit ja ympäristö vastaavat erinomaisesti ihmisten vaatimuksiin nykypäivän asumisesta. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.

Aikaisemmassa blogitekstissä käsittelimme asumistoiveiden urbanisoitumista.

30/11/2017

Kahvila on parhaimmillaan kuin olohuoneen jatke, johon voi piipahtaa ohi mennessä, viettää aikaa, tavata ystäviä tai vaikka tehdä osan työpäivästä. Vermonniityn ympärillä kahviloita riittää – muutaman kilometrin säteellä niitä löytyy kymmeniä, joista toki iso osa sijaitsee Kauppakeskus Sellossa. Lähdimme testaamaan kahviloita, jotka ovat kävelymatkan päässä Vermonniitystä. Paikkoja, joihin on kiva poiketa iltakävelyllä tai vaan napata ohi mennessä kahvi mukaan. Haluamme jakaa parhaat tärpit kanssanne.

Tarvaspää Cafe Zoceria

Tarvaspään mäelle kiivetessäni en voinut olla ihastelematta ympäristön historiallista miljöötä. Hoidetut piha-alueet huokuvat arvokkuutta ja samassa pihapiirissä sijaitsee myös Akseli Gallen-Kallelan museo.

Hyvästä säästä huolimatta menin sisään istumaan, sillä ulkopöydät olivat täynnä. Kahvilan puolella olikin sopivasti tilaa, vaikka iso sali oli suljettu yksityistilaisuuden vuoksi.

Tilasin itselleni ja seuralaiselleni karjalanpiirakkaa, feta-pinaattipiirakkaa, pähkinähalon sekä valkosuklaa-vadelmaraakakakkua. Valitsin pöydän ikkunan äärestä. Erkkeristä avautuivat upeat näkymät kohti Laajalahden ja Otaniemen luonnonsuojelualuetta. Feta-pinaattipiirakka oli hyvää ja se näytti sekä maistui siltä miltä pitikin. Raakasuklaakakkuun oli käytetty paljon sitruunaa, joka teki kakusta sopivan raikkaan. Kahvi oli erinomaista ja iso kuppi oli juuri riittävän suuri.

Kahvilassa saattaa käydä toisinaan paljon turisteja kohteen historiasta ja museosta johtuen, joten kahvila sopii paremminkin kulttuurinnälkäiselle ja hyvästä tunnelmasta nauttivalle kuin satunnaiselle etätyöntekijälle. Plussaa on myös se, että Tarvaspäästä on saatavilla myös salaatteja ja keittoja läpi päivän nälkäisemmille kävijöille.

Peroba Cafe

Peroba Cafe sijaitsee Pohjois-Leppävaarassa korkean mäen päällä. Vermonniitystä autolla saavuttaessa Peroba on monen mutkan ja risteyksen takana, mutta kävellen tai pyörällä kohteeseen löytää yllättävänkin helposti ja nopeasti. Kahvila sijaitsee oikeastaan Villa Ylänne –nimisessä rakennuksessa, kauniissa punaisessa hirsitalossa. Sisällä vanhan ajan tunnelman voikin aistia kauniista kaakeliuuneista ja hieman kallellaan olevista lankkulattioista.

Päätin ottaa pieneen nälkääni aluksi lohikatkarapupiirakkaa. Tarjoilija pyytämättä ja yllättäen tarjosikin vielä salaattia piirakan kanssa. Näin alkupalani täydentyi hienosti raikkaalla salaatilla tuoreiden mansikoiden ja siemenien kera. Perobassa on lounasta tarjolla arkisin, mutta ei viikonloppuisin. Suolaiset palat ovat täytteineen ja lisukkeineen kuitenkin runsaita ja herkullisia ja menevät lounaan asemasta. Jälkiruuaksi otin marjapiirakkaa ja cappucinon, joiden ääressä nautin kahvilan rauhallisuudesta. Marjapiirakka oli hyvin kostutettua, joka teki siitä suussa sulavan.

Kahvilan runsaat tilat tekevät sen, että täällä etätyöntekijäkin voi satunnaisesti tehdä töitänsä. Pistokkeita löytyy ja talossa on useita huoneita, joten tällä tavalla asiakaspaikkoja riittää. Vanhan talon akustiikka tosin saattaa tehdä sen, että välillä desibelit kasvavat, jos huoneiden täyttöaste nousee liiaksi.

Perobassa on arkiaamuisin myös aamupalaa tarjolla. Lisäksi talo sopii myös yksityistilaisuuksiin.

Caffi Sello

Caffi Sello sijaitsee nimensä mukaisesti kauppakeskus Sellossa. Kyseessä on varsin pieni kahvila, sillä kohteessa on asiakaspaikkoja vain parille ihmiselle. Kauppakeskusympäristö takaa, että istuinpaikkoja löytyy muualtakin. Kahvilasta on myös helppo napata kahvi mukaan ja jatkaa matkaansa vaikkapa junalle tai toimistolle.

Jos tilat ovatkin pienet, niin kahvivalikoima on todella kohdallaan. Kahvila paahtaa itse tarjoamansa kahvit ja kahvilapaahtimo on menestynyt hyvin viime vuosina Suomen kahvialan barista-kilpailuissa. Barista oli osaava ja hän osasi kertoa hyvin kahvivalikoimasta. Maistoin nicaraqualaista keskipaahtoista ja hieman hedelmäisen makuista kahvia. Kahvi tarjoiltiin pahvimukissa, sillä vähäisistä asiakaspaikoista johtuen useimmat ottavatkin tästä kahvin mukaansa.

Kahvin seuraksi sopi erinomaisesti pari käsin tehtyä irtokonvehtia. Hyvää kahvia haluavalle Caffi Sello on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Roberts Coffee Sello

Kauppakeskus Sellon Robert’s Coffee tarjoaa taattua kauppakeskustunnelmaa – pariskuntia, perheitä ja kaveriporukoita shoppailun lomassa hetken hengähdystauolla. Keskeinen sijainti tekee kahvilasta hyvän kohtaamispaikan isommallekin seurueelle, sillä tilaa riittää.

Kahvilatuotteiden valikoima suolaisesta makeaan on varmaa tasoa, tosin isompaan nälkään eväitä täältä ei näyttänyt ainakaan tällä kertaa löytyvän. Otimme härkäpastramileivän ja kalkkunasämpylän, joista varsinkin ensimmäinen yllätti positiivisesti vahvalla maullaan ja täytti juuri sopivasti. Leipien kylkeen sopi mainiosti Fentimansin kukkainen ruusulimonadi, jossa oli selkeä ruusuaromi.

Kohteen sijainnin vuoksi kahvila on oikea paikka hengähdystauolle ostosreissun lomassa.

Cafe Zoceria Läkkitori

Café Zoceria Läkkitori sijaitsee kauppakeskus Galleriassa Pohjois-Leppävaarassa. Kahvilassa oli sateisena syyskuun lauantaina ruokapuolella tarjolla kermaista lohikeittoa, lasagnea ja salaattia 1-2 täytteellä. Testasin lohikeiton seuralaiseni valitessa lasagnen. Ruuat olivat hyviä paitsi maultaan mutta ennen kaikkea hinta-laatusuhteeltaan (8 euroa). Kahvilassa on tarjolla lounasta arkisin 10-14, mutta lämmintä ruokaa saa muutenkin koko päivän.

Kahvilan viihtyisyyttä lisäävät tilava terassialue katoksineen sekä persoonallinen ja rauhallinen lukunurkkaus kirjahyllyineen. Mukavissa nojatuoleissa on kiva istua hyvän kahvin ja kirjan kanssa ja katsella ikkunoista Läkkitorin vilinää. Toisaalta nurkkaus sopii hyvin myös etätyöntekijälle.

Paikan erikoisuutena on livemusiikkitapahtumat ja stand up-esitykset perjantaisin ja lauantaisin. Kahvilassa myydään lisäksi olutta, viiniä ja cocktaileja. Edustalla oli myös terassipaikkoja noin 20 asiakkaalle.

Kahvilat kotikulmilla ovat luksusta, jota asumiselta odotetaan. Vermonniityssä kaikki on lähellä ja mitä ikinä kaipaatkin, löytyy se todennäköisesti aivan kulman takaa. Uutena alueena sen kodit ja ympäristö vastaavat erinomaisesti ihmisten vaatimuksiin nykypäivän asumisesta. Tutustu Vermonniityn kohteisiin täällä.

 

16/10/2017

Suomessa kaupungistuminen käynnistyi toden teolla 1960-luvulla ja jo seuraavalla vuosikymmenellä suurin osa suomalaisista asui kaupungeissa. Kaupungistuminen on tämänkin jälkeen jatkunut voimakkaana eikä merkkejä laantumisesta ole. Miten tämä heijastuu ihmisten asumistoiveisiin?

Asumistoiveiden urbanisoitumisella tarkoitetaan sitä, että toiveet omakotitalossa asumisesta laskevat ja kaupunkimaisen kerrostaloasumisen suosio kasvaa. Menneinä vuosikymmeninä erityisesti opiskelijat halusivat muuttaa kaupunkeihin, mutta 2010-luvulla myös lapsiperheet haluavat asua palvelujen lähellä ja hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Ihmiset odottavat siten asumiselta sujuvaa arkea: kun koulut ja työpaikat ovat lähellä, niin jokapäiväisiin matkoihin ei kulu niin paljon aikaa. Työpaikan vaihtaminenkaan ei välttämättä tarkoita kodin myymistä ja muuttamista, kun uusi työnantaja voi löytyä samasta kaupungista kodin läheltä.

Palveluiden läheisyydellä ja asumisen helppoudella lisää vapaa-aikaa

Työpaikkojen ja koulujen lisäksi ihmiset haluavat asua myös muiden palveluiden lähellä. Kun lasten harrastukset ovat kävely- tai pyöräilymatkan päässä, vanhempien ei tarvitse välttämättä lähteä autolla kuljettamaan lapsia heidän menoihinsa. Tämä puolestaan lisää vanhempien vapaa-aikaa, jolloin voi viettää laatuaikaa esimerkiksi ystävien parissa tai luonnossa liikkuen. Yksi tärkeimmistä toiveista suomalaisten asumisympäristöön liittyen onkin luonnonympäristö ja rauhallisuus, mikä selviää Suomen ympäristökeskuksen hiljattain julkaisemasta Asukasbarometrista.

Oman pihan suosio on laskenut ihmisten toiveissa ja keskustamainen asuminen tuntuu mielekkäämmältä. Asumiselta kaivataan siten ennen kaikkea helppoutta. Onko oma piha enää niin tärkeä, jos läheltä löytyy kuitenkin hyvin hoidettuja puistoja sekä luonnonrauhaa ja samalla voi välttää nurmikonleikkuun ja rikkaruohojen kitkemisen? Keskustamaisella asumisella ja taloyhtiöllä voidaan välttää myös muita pientaloasumiseen liittyviä tehtäviä, kuten rännikourujen puhdistusta ja kattotiilien vaihtamista. Kun talon ja pihan kunnostustöihin kuluu vähemmän aikaa, ihmisten vapaa-aika lisääntyy edelleen.

Hyvällä sijainnilla enemmän aktiivisuutta

Jos ihmiset haluavat mahdollisuuksien mukaan vähentää talon ylläpitoon kuuluvia tehtäviä, niin ystävien ja sukulaisten kanssa halutaan edelleen pitää yhteyttä ja siten ylläpitää sosiaalisia kontakteja. Erityisesti ikääntyneille ihmisille on tärkeää, että ystäviä ja läheisiä ihmisiä löytyy kodin läheltä. Keskeisellä sijainnilla oleva asunto helpottaakin ystävyyssuhteiden ylläpitoa, kun tämän voi toteuttaa vaikka yhteisellä iltalenkillä lähellä asuvan hyvän ystävän kanssa. Suotuisalla kodin sijainnilla myös ihmisten mahdollisuudet polkupyörän käyttämiseen kasvavat. Yhä useampi pyöräileekin nykyään työ- ja kauppamatkoja ja samalla terveys pysyy yllä sekä kunto kohenee. Tällä tavalla monet taloudet pärjäävät joko vain yhdellä autolla tai jopa kokonaan ilman autoa.

Usein sanotaan, että ihmisille on tärkeää palveluiden läheisyys. Palveluilla on kuitenkin eroja. Nykyään halutaan kodin lähelle viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, mutta esimerkiksi postit ja pankit ovat vähemmän tärkeitä. Ero on ymmärrettävä, sillä erityisesti pankin palveluita on nykyään kätevää käyttää kotoa tietokoneelta, mutta yhteisiä hetkiä lähikahvilassa tai hyvässä ravintolassa lähimpien ihmisten kanssa ei digitaalisesti voi korvata.

Vermonniitty on uusi elämänmakuinen ja urbaani asuinalue aivan Leppävaaran kupeessa. Uutena alueena sen kodit ja ympäristö vastaavat erinomaisesti ihmisten vaatimuksiin nykypäivän asumisesta. Haaveiletko sinäkin urbaanista ympäristöstä? Tutustu kohteisiin Vermonniityn täällä.

19/09/2017

Suomen talouden näyttäessä parempia merkkejä on asuntokauppa jälleen vilkastumassa. Monet miettivät tälläkin hetkellä ensimmäisen kodin ostamista. Mitä kaikkea ensikertalaisen on syytä ottaa huomioon?

Pohdi toiveitasi ja analysoi taloudellinen tilanteesi. Minkälainen kohde olisi juuri sinulle sopiva? Ovatko hyvät julkiset liikenneyhteydet ja kunnolliset palvelut kävelymatkan päässä kenties juuri sinulle tärkeitä seikkoja? Entä uudisrakentamisen tuomat edut, kuten siisteys, esteettömyys ja mahdollisuus vaikuttaa materiaaleihin jo rakentamisvaiheessa?

Ota toisaalta myös huomioon taloudelliset realiteettisi. Asunnon hinnan olisi hyvä olla korkeintaan kolminkertainen taloutesi vuotuisiin bruttotuloihin nähden. Selviätkö lainanhoitokuluista sitten kun korot nousevat? Omien unelmien ja toiveiden kautta voit saada hahmotelmaa tulevasta kodista, samalla kun taloudellinen tilanteesi asettaa niille sopivat kehykset.

Käy pankissa juttelemassa tavoitteestasi ja hanki alustava lainalupaus. Se ei sido mihinkään, mutta antaa sinulle mahdollisuuden toimia tarvittaessa nopeastikin, kun sopiva kohde tulee vastaan. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin antaa toisen ihmisen viedä unelmien koti nenäsi edestä, samalla kun itse ei rahoituskuvioiden epäselvyyksien takia uskalla täyttää tarjouslomaketta. Pankissa saat konkreettisempaa tuntumaa siihen, millaiseen kohteeseen sinulla voisi olla varaa ja minkälaisia tarjouksia pystyt lähitulevaisuudessa tekemään.

Kun uusi koti on kiikarissa

Tässä vaiheessa sinulla pitäisi olla jo hyvä visio tulevasta kodistasi, ellei jopa tarkka kohde tiedossa. Jos ei ole, niin jatka etsimistä eri medioiden välityksellä. Jos tarkka kohde on tiedossa, niin tutustu siihen huolella. Onko asuntoon tai taloyhtiöön tarpeen tehdä isoja remontteja lähitulevaisuudessa? Onko mahdollinen entinen omistaja tai kiinteistövälittäjä kertonut kaiken oleellisen? Ovathan isännöitsijäntodistuksen tiedot kunnossa ja taloyhtiön tase kohdillaan? Tässä vaiheessa on hyvä onkia kaikki oleellinen tieto esiin, ennen kuin on nimi paperissa. Kun sopiva kohde tulee esiin, tee rohkeasti tarjous. Hyvät kohteet, joissa on hinta kohdillaan, menevät asuntomarkkinoilla nopeasti kaupaksi.

Kun tarjous on hyväksytty, ehdit vielä kilpailuttamaan pankkeja. Kannattaa kysyä lainatarjousta vähintään kahdesta tai kolmesta pankista. Parin kilpailutuskierroksen jälkeen pitäisi löytyä jo kunnollisia tarjouksia. Yleensä pankit pystyvät antamaan paremman tarjouksen vasta sitten, kun tarkka kohde on tiedossa. Erityisesti uudehkot, hyväkuntoiset asunnot kasvukeskuksissa takaavat hyvät rahoitusehdot. Uudistuotanto on pankkien riskienhallinnan kannalta varminta, ja se takaa yleensä edullisimman rahoituksen asiakkaalle. Muista tarkastaa lainatarjouksista kaikki ehdot ja kulut, älä tuijota pelkästään marginaalia.

Viimeistään kauppakirjojen allekirjoituksen jälkeen on hyvä suunnitella käytännön asioita. Mahdolliset remontit on hyvä tehdä heti, kun uusi koti vielä ammottaa tyhjyyttään. Tilaa muuttolaatikoita tarpeeksi, ja aloita pakkaaminen ajoissa vanhassa kodissa ajoissa. Käytännön järjestelyistä tärkeitä on myös tarkan muuttopäivän sopiminen tarpeeksi aikaisin, jotta kaveripiiristä voi varata muuttoapua riittävällä varoajalla. Älä unohda myöskään sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen siirtoa sekä muuttoilmoituksen tekoa. Muuton jälkeen voit hengähtää ja tutustua vielä tarkemmin uuden kodin ympäristöön ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Voisiko ensimmäinen kotisi löytyä Vermonniitystä? Tutustu asuntoihimme täällä.

04/09/2017

Heinäkuinen lauantai eikä työmatkaliikennettä ole häiritsemässä. Sää on tälle kesälle poikkeuksellisen aurinkoinen ja kesä vihreimmillään. Tarkoituksenani on polkea Helsingin rautatieasemalle, mutta mikähän olisi paras reitti? Ei muuta kuin kännykästä kartta esiin ja katselemaan. Voisin pyöräillä halki Laajalahden ja Munkkiniemen rantojen, sieltä edelleen Meilahden läpi Töölön kautta määränpäähäni. Voisin myös valita helpon reitin ja polkea junaradan varressa olevaa kevyenliikenteenväylää pitkin, mikä toisaalta toisi joitakin kilometrejä lisää matkaa.

 

Päädyn lähtemään liikenteeseen ilman kunnon suunnitelmaa – katson risteys risteykseltä mikä on paras reittivaihtoehto, enkä lyö suunnitelmaa vielä täysin lukkoon. Vermonniityssä on leppoisan hiljaista johtuen ehkä viikonpäivästä ja varhaisesta aamusta. Mukavaa, kun ei tarvitse polkea vilkkaan liikenteen seassa. Renkaat rullaavat alla jo hyvää vauhtia, mutta vielä tuntuu reisissä pientä kylmyyttä. Meno on sulavaa, sillä pyörätiet ovat hyvässä kunnossa. Vermon raviradan vierestä lähtee useita pienempiä ja isompia polkuja Talin suuntaan. Ohittelen teitä ja polkuja yksi toisensa jälkeen ja hämmästelen lenkkipolkujen ja pyöräteiden määrää.

 

Kiertäessäni Talin puistoalueita päädyn polkemaan kohti Pitäjänmäkeä. Loivat pitkät ylämäet pistävät puuskuttamaan, mutta samalla tunnen lisääntyvän lämmön reisissäni. Päädyn lopulta Pitäjänmäen asemalle, vaikka olisin voinut valita reitin myös Talin kautta. Aikaa on mennyt vasta alle 10 minuuttia, joten Pitäjänmäen alue on todella lähellä – työmatka tänne olisi juuri sopivan mittainen. Jatkan tässä vaiheessa junaradan varressa olevaa kevyenliikenteen väylää pitkin keskustaa kohti.

 

Pääradanvartta pitkin on huoletonta pyöräillä monessakin mielessä: väylä on erittäin hyvin hoidettu ja pyöräily on turvallista, koska risteyksiä on vähän. Lisäksi siellä ei tarvitse polkea talvellakaan yksin, joten pientä vetoapua on varmasti saatavilla esimerkiksi vastatuulen yllättäessä. Suorilla ja sileillä teillä tunnen nopeuden kasvavan ja maisemien vaihtuvan tiuhemmin. Ohittelen kävelijöitä ja muita pyöräilijöitä. Autoteitä ei lähimailla juurikaan ole, joten ympärillä on yllättävän hiljaista siihen nähden, että kohta olen jo kantakaupungin kulmilla.

 

Reittivalinta näyttää tässä vaiheessa osoittautuneen oikeaksi. Valimon aseman ohitin niin nopeasti, etten edes huomannut sitä. Huopalahden aseman sentään huomasin, mutta se jäi jo taakseni jonkin aikaa sitten. Pohjois-Pasilassa vastaan tulee vastaan massiiviset rakennustyömaat, ja niiden ohitteleminen vaatii hieman mutkittelua. Tulevaisuudessa tästäkin pääsee polkemaan paljon sujuvammin ohi, kun uudet kevyenliikenteenväylät valmistuvat. Pasila jää hiljalleen taakse, ja jatkan Eläintarhaan Nesteeltä Veturitietä pitkin. Täälläkin näyttäisi olevan jonkinlainen rakennustyömaa edessä – onneksi polkupyörällä pääsee niistä helpommin ohi kuin autolla.

 

Pian huomaankin edessäni siintävän Töölönlahden. Sen voisi kiertää hyvin näppärästi kummaltakin puolelta, mutta arvelen läntisen reitin olevan nopeampi. Finlandia-talon ja Sanomatalon kohdilla pitää hieman hiljentää vauhtia, koska kävelijöitä alkaa olla tiheässä, mutta tämän jälkeen määränpääni onkin jo edessäni.

 

Menikö reissu alle 30 minuuttiin? Totta puhuen ei se ihan mennyt, alle 35 minuuttiin selvästi kylläkin. Tein alussa pienen koukun Pitäjänmäen kautta ja myös Pasilan työmaat aiheuttivat hieman ihmettelyä ja kiertelyä. Ensi kerralla lupaan matkan menevän alle 30 minuutin!

22/08/2017

Kodit vaihtuvat ihmisellä eri elämänvaiheiden myötä. Samalla tavalla asumismuodot muuttuvat. Toisinaan vuokralla asumisen helppous ja yksinkertaisuus houkuttelevat, mutta joissakin tilanteissa voi tuntua paremmalta ratkaisulta ostaa oma koti. Molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa, mutta mitä kaikkia etuja vuokralla asumiseen oikeastaan liittyy?

 

1. Joustavuus

Oletko haaveillut pidemmästä ulkomaanmatkasta lähitulevaisuudessa? Tai onko työsi epäsäännöllistä ja keikkaluonteista? Harkitsetko muuttoa parisuhteen perässä toiseen kaupunkiin? Vuokralla asuminen on ennen kaikkea joustavampaa kuin omassa asunnossa asuminen. Asunnon vuokrauksen ja toisaalta vuokrasopimuksen irtisanomisen voit tehdä huomattavasti nopeammin kuin omistusasunnon ostamisen tai myymisen. Samalla saat selvää säästöä muun muassa kiinteistövälityskuluissa ja varansiirtoveroissa. Ota huomioon kuitenkin, että määräaikainen sopimus ei ole niin helposti purettavissa kuin toistaiseksi voimassaoleva sopimus, josta vuokralainen voi irtautua vain kuukauden irtisanomisajalla.

 

2. Kulujen ennustettavuus

Toiset meistä haluavat ennustaa kulunsa täsmällisesti. Erityisen tärkeää se voi olla taloudellisesti epävarmoina aikoina. Vuokralla asuessa menoissa ei tule niin paljon yllätyksiä, sillä hajonneen jääkaapin tai rikkoutuneen lukon korjaaminen kuuluu vuokranantajalle tai taloyhtiölle. Parhaimmillaan ystävällinen vuokraisäntä korjaa puutteet jo samana päivänä – veloituksetta. Vuokralla asuessa sinun ei tarvitse huolehtia remonteistakaan, sillä vuokraan sisältyy pääsääntöisesti kaikki muu paitsi vesi ja sähkö. Vuokra-asunnon sama kiinteä kulu tuo ennustettavuutta omaan talouteen ja se helpottaa omaa budjetointia. Samalla myös voit ehkäistä riskin asuntovarallisuuden arvon alenemisesta.

 

3. Varallisuuden vapauttaminen

Tuntuuko sinusta siltä, että oma raha on liian laiskaa, jos se on sidottuna ympärillä oleviin seiniin? Oma talo tai asunto-osake muodostavat usein leijonanosan yksityishenkilön varallisuudesta. Kannattavampaa voi olla asua vuokralla ja sijoittaa raha paremman tuoton perässä esimerkiksi osakemarkkinoille. Toisaalta erityisesti eläkeläisillä voi olla huomattava kiinteistövarallisuus, mutta pienet käytettävissä olevat tulot. Asunnon myyminen ja vuokralla asuminen mahdollistaa leveämmät eläkepäivät. Tässä tilanteessa voi olla houkuttelevaa vuokrata koti hyvien kulkuyhteyksien äärestä ja käyttää rahaa esimerkiksi matkustamiseen, kun terveyttä vielä riittää.

 

4. Riskien karttaminen

Toisista ajatus isosta asuntolainasta saattaa tuntua epämiellyttävältä. Tällä hetkellä korot voivat olla alhaalla, mutta ne eivät välttämättä ole enää kolmen, viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Vuokralla asuessa voit elää miettimättä korkomarkkinoiden liikkeitä ja nukkua yösi rauhassa. Samalla voit halutessasi säästää omaa kotiasi varten, jotta sinun ei myöhemmin enää tarvitsisi mitoittaa asuntolainaa liian tiukalle oman taloutesi suhteen.

 

5. Asuinalueen testaaminen

Jos mielessäsi on hyvä asuinalue, mutta et ole varma sen sopivuudesta sinulle, vuokralla asuminen aluksi muutaman kuukauden ajan voi olla sopiva testi sinulle. Ovatko palvelut ja liikenneyhteydet arjen kannalta tarpeeksi toimivat? Löytyykö mukavia naapureita ja harrastusmahdollisuuksia?

 

Päätöksen asunnon ostamisesta voit tehdä vaikkapa puolen vuoden vuokralla asutun testikuukauden jälkeen.

 

31/07/2017